Lagjet e qytetit

Břevnov dhe Bílá Hora

Toka e pyllëzuar dhe më vonë e punuar bujqësore shtrihet në perëndim dhe verilindje të Kalasë së Pragës. Në perëndim të Hradçanit, Břevnov ishte i pari që u vendos. Peshkopi, Shën Adalbert, themeloi manastirin më të vjetër benediktin në Bohemi këtu në 993. Gjithçka që u ruajt nga struktura origjinale është kripta mbresëlënëse romane e shekullit të 11-të; megjithatë, shumica e ndërtesave të manastirit u rimodeluan në fillim të shekullit të 18-të në stilin barok. Kisha e manastirit të Shën Margaretës (klášterní kostel sv. Markéty) dhe kompleksi i manastirit në tërësi ruanin shumë thesare të artit barok. Në perëndim të Břevnov, mund të gjenden mbetjet e rezervuarit lokal të gjahut. Rezervati i Lojërave Hvězda u themelua nga Ferdinand I (1534) dhe kafshët e pyllit u mbajtën këtu deri në fillim të shekullit të 19-të; pas kësaj rezervati u shndërrua në park. Emri i rezervës përcaktoi versionin aktual të Hvězda lokale (Pallati Veror i Yjeve). Ajo u projektua në 1555 nga Ferdinand i Tirolean, dhe struktura është ndërtuar në fakt në planin e tokës të një ylli me gjashtë cepa.

Jo larg nga Hvězda ndodhet Bílá hora (Mali i Bardhë), një simbol i tragjedisë për shumicën e çekëve. Monumenti është një kujtesë e vendit ku më 8 nëntor 1620, ushtria mercenare e Lidhjes Katolike të perandorit më të paguar u takua me mercenarët protestantë çekë të paguar keq. Konfuzioni, kaosi dhe një rrëmujë e turpshme u bënë një karakterizim i duhur i ushtrisë profesionale. Për 300 vitet e ardhshme, toka çeke ishte thjesht një provincë e Habsburgëve. Elita e vendit emigroi dhe shumica e fisnikëve çekë, më të pasurit nga qyteti dhe intelektualët, përfshirë “mësuesin e famshëm të kombit” JA Komenský (Comenius), u zhdukën. 90% e banorëve të Bohemisë ishin protestantë; ata që refuzuan të konvertoheshin në katolicizëm duhej të largoheshin dhe prona e tyre u konfiskua. Në fund të Luftës Tridhjetëvjeçare, mbretëria çeke kishte humbur gjysmën e popullsisë së saj. Megjithatë, Mali i Bardhë u bë një vend pelegrinazhi për katolikët. Katedralja e Virgjëreshës Mari (chrám Panny Marie), e vendosur këtu, është ndërtuar në fillim të shekullit të 18-të dhe është zbukuruar me afresket e pasura të KD Asam dhe VV Reiner.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button