Kulturë/Argëtim

Skena Jazz

Jazz in Prague

Jazz ka ushtruar një sasi të madhe ndikimi mbi muzikën e Republikës Çeke, dhe nga ana tjetër, Republika Çeke ka ushtruar shumë ndikim në skenën botërore të xhazit. Në vitet 1930 dhe 1940, xhaz po luhej rregullisht në shumë prej institucioneve të Pragës. Por në vitin 1948, regjimi komunist mori kontrollin dhe në thelb ndaloi shfaqjen e çdo lloj xhazi në vend. Megjithatë, kjo nuk i ndaloi shumë dhe protagonistët kryesorë të kësaj revolte kundër ndalimit ishin Orkestra Jazz e Radios së Pragës, e drejtuar nga muzikanti i njohur botëror Karel Krautgartner. Megjithatë, ngadalë, kufizimet u hoqën dhe nga fundi i viteve 1960, xhazi u pranua përsëri.

Jazz Scene in Prague

Gjatë kësaj periudhe të re për skenën çeke të xhazit, një nga grupet më të njohura ishte SH Quartet, i cili performonte rregullisht në Reduta, klubi i parë i xhazit i përkushtuar ndonjëherë në Pragë. Ky bar është i hapur edhe sot e kësaj dite dhe vizitorët mund të shijojnë ende disa shfaqje fantastike xhaz këtu. Junior Trio ishte gjithashtu jashtëzakonisht popullor në këtë periudhë, dhe një nga anëtarët – Jan Hamr – shkroi melodinë jashtëzakonisht të suksesshme për shfaqjen e suksesshme amerikane Miami Vice.

Në ditët e sotme, skena e xhazit në Pragë nuk është aq e gjallë sa dikur, megjithëse është ende e mundur të kapësh shumë shfaqje të shkëlqyera. Një nga muzikantët më të mirë bashkëkohorë të xhazit në qytet është Jiri Stivin, i cili ishte masivisht i popullarizuar në vitet 1970 dhe ende tërheq turma të mëdha. Të tjerë, si Emil Viklicky dhe Milan Svoboda, janë gjithashtu jashtëzakonisht të njohur.

Lista e klubeve të xhazit

AghaRTA Jazz Centrum www.agharta.cz

Blues Sklep www.bluessklep.cz

Jazzboat www.jazzboat.cz

Jazz Dock www.jazzdock.cz

Koha e Jazz-it www.jazztime.cz

Reduta www.redutajazzclub.cz

U Malého Glena www.malyglen.cz

Ungelt Jazz & Blues Club www.jazzungelt.cz

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button