Kulturë/Argëtim

Muzikë klasike çeke

Praga ka qenë mikpritëse e një numri të madh kompozitorësh të ndryshëm në historinë e saj të gjatë. Mozart e vizitonte shpesh këtu, ashtu si Haydn dhe Tchaikovsky, me të parën që madje i dha emrin e qytetit një prej veprave të tij. Megjithatë, nuk janë vetëm vizitorët e qytetit që e kanë vendosur Pragën në hartën klasike, pasi në vend kanë lindur disa kompozitorë, me më të famshmin prej tyre Dvorak me famë botërore. Këtu kanë lindur gjithashtu Smetana, Martinu dhe Janacek, të cilët janë të gëzuar në të gjithë botën. Dvorak dhe Smetana madje kanë muze të dedikuar për ta brenda qytetit, dhe ata janë një vizitë e domosdoshme për çdo adhurues të muzikës klasike.

Czech Classical Music

Muzika klasike është e përhapur në Pragë dhe shumë nga qytetarët e përqafojnë atë me një pasion të rezervuar vetëm për muzikën pop në vende të tjera. Ndoshta demonstrimi më i famshëm i kësaj dashurie për muzikën është Festivali i Muzikës Pranverë në Pragë , i cili feston më të mirat në muzikën klasike dhe tërheq turma masive nga i gjithë vendi dhe më gjerë. Dashuria për muzikën klasike nuk është një gjë e re në Republikën Çeke, megjithatë – qytetarët këtu kanë një histori të përqafimit të kësaj muzike. Madje, ata ishin një nga kombet e para që u ngrohën me muzikën e Mozartit, shumë përpara se ai të bëhej një figurë me famë botërore.

Kompozitori më i dashur që ka ardhur ndonjëherë nga Republika Çeke është, siç u përmend tashmë, Antonin Dvorak – kompozitori, vepra e të cilit madje u çua në Hënë nga Neil Armstrong në 1969! Kjo vepër ishte ndoshta më e famshmja e tij – Simfonia nr. 9 nga Bota e Re – por pjesë të tjera të rëndësishme të shkruara prej tij përfshijnë Vallet Sllave të 1878 dhe 1881, Stabat Mater dhe operat Rusalka dhe Cert a Kaca. Pa dyshim, Dvorak është dikush për të cilin populli i Republikës Çeke me të drejtë është shumë krenar.

Disa kompozitorë të tjerë të famshëm çekë përfshijnë Leos Janacek (kompozitor i Vixen Dinak), Josef Suk (Serenata për Tela), Bohuslav Martinu (Julietta) dhe Milan Slavicky. Ky i fundit jep ende mësim në Akademinë e Arteve Performuese të Pragës, një nga shkollat kryesore të këtij lloji në Evropë. Kompozitorë të tjerë modernë përfshijnë Petr Eben dhe Marek Kopelent. Të gjithë kompozitorët e mësipërm performojnë rregullisht punën e tyre në vende të ndryshme në të gjithë qytetin. Vizitorët duhet të sigurohen që të kapin të paktën një nga këto shfaqje kur vizitojnë – ato janë vërtet një përvojë befasuese!

Arsenalet janë të hapura nga rreth 30 minuta deri në 60 minuta para fillimit të një shfaqjeje.

Nëse dëshironi të përjetoni kulmin absolut të skenës së muzikës klasike të Pragës, atëherë duhet të kapni një nga tre orkestrat kryesore të qytetit në koncert. Këto janë Orkestra Simfonike e Pragës ( www.fok.cz ), Orkestra Filarmonike Çeke ( www.czechphilharmonic.cz ) dhe Orkestra Simfonike Kombëtare Çeke ( www.cnso.cz ). Për listat e muzikës klasike dhe të operës, vizitoni www.czechopera.cz .

Shitjet e biletave në internet

www.ticketpro.cz , www.sazkaticket.cz , www.ticketportal.cz , www.ticketart.cz , www.bohemiaticket.cz , www.ticketstream.cz

Artikuj të Lidhura

Back to top button