Kulturë/Argëtim

Pragë – Vendi i qindra shtëpive publike

Këshilltari për legjislacionin Lukáš Manhart, i cili po përgatit për komunën një projektligj për rregullimin e prostitucionit, vlerëson se në metropolin e Pragës, ka njëqind shtëpi publike dhe rreth një mijë objekte private. Policia mban një rekord prej 53 klubesh seksi, katër bare striptizi dhe 13 klube homoseksuale.

Shumica e institucioneve me programe erotike dhe shërbime seksuale janë në qendër të qytetit – afër Sheshit Wenceslas, në Rrugën Ve Smečkách, ose rreth King’s Road, si dhe në rrugën Jilská ose rreth Uhelný trh (Tregu i Qymyrit).

Sallonet Tantra ofrojnë masazhe përveç seksit

Në qendër ka kompani më të mëdha me dhjetëra punonjës, të cilat vizitohen kryesisht nga klientë të huaj. Klubet më të vogla, në të cilat çekët marrin pjesë më tepër, janë në rrethe margjinale. Vetëm në Pragë 1-5, ka 48 institucione erotike. Tendencat e reja në vitet e fundit janë sallonet tantra që ofrojnë masazhe speciale erotike dhe shërbime të tjera me kosto shtesë.

Përveç klubeve, në kryeqytet ka qindra objekte private. Shoqata për kënaqësinë pa rrezik, e cila fokusohet në parandalimin shëndetësor, këshillimin dhe shërbimet terapeutike për njerëzit që ofrojnë shërbime seksuale, ka një bazë të dhënash prej rreth 400 kontaktesh me objektet private, por viziton vetëm rreth pesë prej tyre.

Objektet private mund të jenë në një apartament te fqinjët

“Ambjentet private janë më të vështira për t’u afruar. Kontakti i parë është me telefon; numrat ndryshojnë shpesh dhe nuk është e lehtë të fitosh besimin e klientëve përmes telefonit. Në objektet private, më pak gra punojnë se sa në klube, vetëm një ose dy. Por ka edhe objekte private të ngjashme me disa apartamente në shtëpi, ose janë në shumë kate dhe ambienti është më shumë si një klub më i vogël. Ka një lokal, për shembull”, tha punonjësja në terren e shoqatës, Jana Polaková. Institucionet private nuk janë të shënuara nga jashtë, por janë në zona të përbashkëta, kështu që ato janë të vështira për t’i gjetur nga policia dhe punonjësit socialë.

Ndryshe nga vitet e tjera në Pragë, numri i femrave që prostituojnë në rrugë është ulur. “Ata janë të përqendruar rreth Sheshit Charles. Çdo natë mund të takosh dhjetë apo pesëmbëdhjetë gra atje”, thotë Manhart. Aktualisht, nuk ka një legjislacion çek që do të përcaktonte dhe redaktonte “profesionin më të vjetër”.

Kur bie shi, prostitutat fshihen

Sasia e prostitutave në rrugë varet edhe nga kushtet meteorologjike apo turizmi. Prostitutat e rrugës kanë shkuar në pjesën tjetër të qytetit, veçanërisht në sheshin Charles, ku ofrohen, për shembull, rreth Bashkisë së Re ose në Kishën e Shën Ignatit. Ju gjithashtu mund t’i shihni ato në Rrugën Odborů, dhe ndonjëherë në rrugën Myslíkova.

“Sheshi Wenceslas nuk është më qendra e prostitutave të rrugës, siç ishte rasti 20 vjet më parë; por edhe sot shfaqen ndonjëherë aty. Ata janë kryesisht prostituta dhe të huaj nga jashtë Pragës, kryesisht bullgarë,” tha një zëdhënëse e Prague 1, Veronika Blažková. Në Pragë, rreth njëqind gra punojnë në rrugë. Për shembull, në Vjenë, ku prostitucioni në rrugë nuk është i ndaluar, është deri në gjashtëqind njerëz. Shtëpitë publike janë gjithashtu të lidhura me barkerë dhe njerëz që ofrojnë reklama erotike. Në sheshin Wenceslas dhe rrethinat e tij, ka rreth 20 barkerë në natë. Këta janë kryesisht afrikanë ose të huaj që flasin rusisht. “Më parë, ishte më keq me ta në qendër – zakonisht kishte pesë herë më shumë prej tyre,” tha Blažková. Por sot, institucionet erotike mbështeten më shumë në reklamat në internet, vendosin fletëpalosje ose përdorin reklama në media.

Dashamirët e zezakëve në Pragë kanë ardhur në vetvete

Rreth 80 për qind e grave që punojnë në shtëpi publike në Pragë janë çeke. “Midis të huajve, ne mund të përfshijmë sllovake dhe gra nga ish-Bashkimi Sovjetik. E veçanta e Pragës janë gratë nga Afrika, kryesisht nga Nigeria ose Gana. Në rrugë, ne mund të gjejmë veçanërisht gra nga Bullgaria, “tha Poláková.

Përbërja sociale e grave që punojnë në industrinë e seksit në Pragë është e ndryshme. Shumica e grave kanë një diplomë të shkollës së mesme, por ka edhe të diplomuar (rreth pesë përqind) ose gra me arsim fillor (rreth një e katërta). “Në rrugë mund të mos ketë vetëm gra të pafavorizuara sociale. Sigurisht, ne mund t’i shohim përdoruesit e tyre të drogës, por ata janë gjithashtu në klube ose ambiente private, thjesht më të fshehura, “tha Poláková.

Mosha mesatare e prostitutave në Pragë është rreth 29 vjeç. Motivi i përbashkët që i çon ata në industrinë e seksit është nevoja për të siguruar financiarisht familjen e tyre (nënat beqare), për të shlyer borxhet ose për të fituar një standard të caktuar. Për shumë gra, atëherë është e vështirë të largohen nga industria e seksit dhe të gjejnë një punë tjetër. “Edhe pse puna në industrinë e seksit i lodh, ata e kanë të vështirë të largohen nga biznesi dhe të fillojnë të punojnë në një fushë tjetër,” shton Poláková.

Këshilla jonë

Rezervoni online një limuzinë me shfaqje striptiste nga Aeroporti i Pragës në hotelin tuaj në Pragë. Limuzina luksoze do t’ju presë në aeroportin e Pragës. Brenda do të jetë një nga striptistet tona për të përmbushur dëshirat tuaja më të thella, duke interpretuar kërcimin e tyre sensual erotik.

Artikuj të Lidhura

Back to top button