Jetese e shendetshme

Praga ofron një përzgjedhje të gjerë mundësish për të bërë të shëndetshme jetën e të huajve dhe vizitorëve. Ky artikull do t’ju ndihmojë të lundroni në vendime të rëndësishme si zgjedhja e një mjeku, gjetja e një farmacie 24 orëshe, përgatitja për lindjen e fëmijës ose sigurimi shëndetësor.

Mbulimi me sigurim

Çdo shtetas i vendit të tretë që jeton në Republikën Çeke për tre muaj ose më shumë duhet të ketë sigurim shëndetësor. Për një vizë afatgjatë kërkohet vërtetimi i sigurimit shëndetësor gjithëpërfshirës me një firmë të regjistruar në vend. Një banor i përhershëm ose një punonjës zyrtar i një kompanie çeke mund të bashkohet me një nga fondet e shëndetit publik. Ofruesi kryesor i sigurimit shëndetësor publik në Republikën Çeke është Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Sigurimi publik shëndetësor mbulon qëndrimet në spitale publike, kujdesin urgjent, vizitat te mjeku i përgjithshëm, vaksinat, ekzaminimet dentare dy herë në vit dhe barnat me recetë. Shumica e klinikave dhe spitaleve private nuk pranojnë sigurime shëndetësore publike. Pagesat e sigurimit shëndetësor vijnë direkt nga pagat tuaja. Nëse keni një licencë biznesi, sigurimi juaj paguhet në kohën e taksave. Nëse nuk keni as vendbanim të përhershëm dhe as punë, duhet të blini sigurim komercial. VZP është vetëm një nga ofruesit e shumtë që ofrojnë sigurime shëndetësore private për të huajt.

Vizitat e mjekut

Vizitat e mjekut, duke përfshirë punën në laborator, duhet të jenë falas dhe recetat janë të lira. Të kërkoni rekomandime ose të bëni një vizitë në kompleksin tuaj mjekësor lokal – çdo distrikt i Pragës ka një të tillë – është mënyra më e mirë për të zgjedhur një mjek të përgjithshëm. Faktori më i rëndësishëm në vendimin tuaj duhet të jetë nëse një mjek do të pranojë apo jo sigurimin tuaj. Zyrat e mjekëve të përgjithshëm nuk bënin takime – vjen i pari, shërbehet i pari – por kjo ndryshon ngadalë. Në çdo rast, pjesa më e madhe e orëve të mëngjesit (p.sh. 8 deri në 10 të mëngjesit) u dedikohen pacientëve urgjent pa termin. Mjeku juaj i përgjithshëm mund të japë informacion për specialistët dhe të organizojë takime në emrin tuaj. Nëse preferoni një qasje perëndimore ndaj mjekësisë ose kërkoni një mjek që flet anglisht, klinikat private që kujdesen për të huajt janë një opsion. Shumë prej tyre ofrojnë një sërë shërbimesh mjekësore dhe dentare nën një çati. Klinikat private mund të mos pranojnë sigurimin shëndetësor bazë çek, dhe vizitat e mjekut mund të jenë të kushtueshme (në lidhje me pagat lokale).

Pediatër

Na Homolce ( www.homolka.cz ) Departamenti i Pediatrisë është i preferuari nga të huajt që jetojnë në Pragë. Klinika e shëtitjes është e hapur gjatë ditëve të javës, me shërbime urgjente të disponueshme gjatë ditëve të javës, fundjavave dhe festave publike. Mjekët dhe personeli flasin anglisht dhe pranohet sigurimi shëndetësor bazë çek. Shumë prindër të mëparshëm kërkojnë rekomandime dhe regjistrohen me pediatrin e tyre lokal kur mbërrijnë ose para se të lindë një fëmijë (nëse lind këtu). Shumë spitale kërkojnë që prindërit të plotësojnë një formular duke dhënë detajet e pediatrit. Oraret e imunizimit janë mjaft në përputhje me ato të vendeve perëndimore. Nëse jeni duke kërkuar për shërbime më të vëmendshme me një qasje private, CMC (Kanadiani i Kujdesit Mjekësor) është një zgjedhje e mirë.

Farmacitë

Recetat, si takimet me mjekun në objektet e drejtuara nga qeveria, janë mjaft të lira. Medikamentet pa recetë të tilla si analgjezikët, shurupi për kollën dhe pomadat dhe kremrat medicinale duhet të blihen në një farmaci. Disa barna më të forta pa recetë (si antibiotikët) madje mund të kërkojnë një recetë në Republikën Çeke. Në çdo farmaci do të gjeni një sportel për recetat (výdej na recept) dhe një për barnat pa recetë (výdej bez receptu). Mjekimi me recetë është i subvencionuar, ndërsa mjekimi pa recetë jo dhe pacienti duhet të paguajë koston e plotë.

Emergjencat

Spitalet zakonisht caktojnë një seksion të spitalit për “Kujdes Urgjent”. Nëse sëmundja nuk është kërcënuese për jetën, shpesh është më mirë të kontaktoni linjën telefonike të urgjencës së mjekut tuaj. Mjeku juaj mund të ndërmjetësojë mes jush dhe spitalit. Departamenti i të Huajve dhe Pacientëve Privatë në FNMotol ( www.fnmotol.cz/en/ ) është i specializuar në kujdesin urgjent (për fëmijë dhe të rritur). Objektet më të mira për pacientët me djegie janë në FN Královské Vinohrady ( www.fnkv.cz ).

Në rast urgjence, telefononi 155 nga çdo telefon. Ose mund të telefononi linjën e përgjithshme telefonike të BE-së 112 (edhe nga një celular pa kartë SIM).

Ndihma e Parë dhe Spitale

Në rast urgjence jourgjente, mjekët dhe/ose spitalet mund të kontaktohen drejtpërdrejt. Spitalet në Na Homolce dhe Motol janë më miqësorët për të huajt, me departamente të veçanta për të huajt dhe anglishtfolësit. Spitali Motol ka një departament të dedikuar për kujdesin e fëmijëve me nevoja mjekësore afatshkurtra dhe afatgjata dhe mund të sigurojë përkthyes dhe informacion në anglisht.

Spitalet

Edhe nëse nuk keni sigurim shëndetësor çek, një spital nuk do t’ju largojë në raste urgjente – por kompania juaj e sigurimit mund të mos dëshirojë të paguajë faturën. Nëse keni sigurim çek ose një kartë evropiane të sigurimit shëndetësor, do t’ju duhet të paguani 60 CZK në ditë në spital. Nëse nuk keni asnjërën nga këto, ju jeni të përjashtuar nga tarifa prej 60 CZK. Siguruesit shëndetësorë shpesh preferojnë që të trajtoheni në një spital shtetëror pasi është më i lirë. Në rast urgjence jourgjente, mjekët dhe/ose spitalet mund të kontaktohen drejtpërdrejt. Na Homolce dhe Motol janë spitalet më miqësore për emigrantët, me departamente të veçanta për të huajt dhe anglishtfolësit. Motol mund të ofrojë përkthyes dhe informacion në anglisht.

 • Nemocnice na Homolce (Pragë 5)
 • Nemocnice na Františku (Pragë 1)
 • Poliklinika Palackého (Pragë 1)
 • Všeobecná fakultní nemocnicv Praze (Pragë 2)
 • Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou (Pragë 4)
 • Nemocnice Podolí gynekologie a porodnice
 • Fakultní nemocnice v Motole s poliklinikou (Pragë 5)
 • Fakultni s poliklinikou (Pragë 5)
 • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (Pragë 10)

Farmacitë 24 orëshe

 • Pragë 1, Palackého 5
 • Pragë 2, Belgická 37
 • Pragë 4, spitali Thomayerova, Vídeňská 800
 • Pragë 5, Štefánikova 6
 • Prague 5, Hospital Motol, V Úvalu 84
 • Pragë 6, Vítězné nám. 997/13
 • Pragë 7, Fr. Křížka 22
 • Pragë 8, Spitali Bulovka, Budínova 2
 • Pragë 10, Plaňanská 573/1

Dentistët

Stomatologjia në Republikën Çeke është e të njëjtit standard të lartë si në vendet e tjera perëndimore (si pjesa tjetër e BE, SHBA, Kanada), dhe çmimet janë mjaft të arsyeshme. Ashtu si industria mjekësore, nëse paratë nuk janë objekt, do të gjeni klinika private të shkëlqyera në Pragë që strehojnë anglisht dhe folës të tjerë të gjuhëve të huaja dhe do të kryejnë trajtime kozmetike dhe kujdes standard dentar. Por pasi të keni paguar sigurimin e detyrueshëm mjekësor, mund të jetë më praktike të shkoni te një dentist lokal në rrethin tuaj, i cili pranon VZP dhe OZP dhe flet anglisht “OK”. Një kontroll bazë dentar në Republikën Çeke nuk përfshin pastrimin — nëse e dëshironi këtë shërbim, do të referoheni te një higjenist dhe mund të paguani nga xhepi. Ju gjithashtu do të duhet të paguani ekstra për një anestezi dentare përpara se të shponi dhëmbët tuaj.

Është mirë të dini se shumica e dentistëve janë shumë të zënë dhe të gjitha takimet duhet të bëhen shumë më herët. Për fat të mirë, një numër i madh stomatologësh privatë me shumë mundësi do t’ju shtrëngojnë, edhe me një rezervim me njoftim të shkurtër.

Urgjencat dentare

 • Klinika Dentare (Zubní), Pragë 1, Palackého 5
 • Klinika Dentare (Zubní), Pragë 4, Pacovská 31

Shëndeti Seksual dhe Kontracepsioni

Trajtimi për STD (pohlavní nemoc) është falas për të siguruarin; përndryshe, mund të jetë i kushtueshëm. Blini prezervativë (kondomi) në farmaci, barnatore dhe supermarkete. Gjinekologët mund të përshkruajnë pilulën, Depo-Provera, implantet hormonale dhe pajisjet intrauterine. Farmacitë shesin teste shtatzënie (testi těhotenský). Mjekët mund të përshkruajnë pilulën pas mëngjesit, të quajtur RU-486 (pilula e abortit), e cila është e ligjshme që nga viti 2014. Abortet janë të ligjshme dhe mund të kryhen deri në javën e 12-të të shtatzënisë, por mbulohen nga sigurimi vetëm nëse nëna është në rrezik. Ekzaminimi i kancerit të prostatës nuk është standard deri në moshën 50 vjeçare; nëse jeni në rrezik, diskutoni me mjekun tuaj.

Lindja e fëmijës

Në mënyrë tipike të lidhura me një spital ose klinikë të caktuar, ob/gjinet nuk mund të kujdesen për pacientët e tyre askund tjetër. Zgjedhja e një spitali – ju duhet të regjistroheni në javën e 14 – kufizon zgjedhjen tuaj të mjekëve obstetër dhe anasjelltas. Takohuni me mjekun tuaj për kontrolle para lindjes një herë në muaj dhe, më vonë, një herë në javë, deri në javën e 36-të, kur do të vizitoni spitalin për kontrolle deri në lindje. VZP (kompania kryesore e sigurimeve shëndetësore) mbulon vizitat para lindjes, ekografitë, testin e intolerancës ndaj glukozës, testin 3 dhe kujdesin neonatal. Shumë ish-patent punësojnë një doula që flet anglisht. Maternitetet e preferuara të emigrantëve: Podolí, Krč, Motol, Bulovka, Apolinář. Pas një lindjeje jo të komplikuar, do të qëndroni në spital 3-4 ditë; 5-6 ditë pas seksionit cezarian.

Nëse nuk keni sigurim shëndetësor publik, sigurimi juaj i udhëtimit ose sigurimi komercial i vendbanimit mund të mos mbulojë lindjen tuaj. Produktet speciale të sigurimit që mbulojnë këtë mund të jenë mjaft të shtrenjta.

Back to top button