Dogana & Rimbursimet e TVSH-së

Zhdoganimi

Nuk ndodh më që kontrollet doganore të bëhen kur kaloni kufirin në Republikën Çeke, sepse vendi është pjesë e Bashkimit Evropian. Megjithatë, kur të mbërrini me një fluturim ndërkombëtar, mund të takoheni nga oficerët e doganës. Mund të sillni mallra me vlerë deri në 300 € (me përjashtim të duhanit dhe alkoolit) dhe të mos paguani taksë për to, megjithëse kufiri rritet në 430 € nëse arrini me avion. Në situatën e pamundur të nevojës për të sjellë më shumë se 10,000 € në para të gatshme në vend, do t’ju duhet të njoftoni autoritetin doganor përpara se të mbërrini në vend.

Vizitorët mund të sjellin lirisht: 200 cigare ose 100 puro deri në 3 gramë, 50 puro, ose 250 gramë duhan për tymosje; 1 litër alkool ose pije alkoolike mbi 22% alkool në vëllim, 2 litra verë të fortifikuar ose të gazuar, ose 2 litra verë të qetë; 50 gram parfum.

Si në çdo vend, disa artikuj të kufizuar zakonisht nuk mund të sillen në vend. Këto përfshijnë mishin dhe produktet e mishit, qumështin dhe produktet e qumështit, bimët dhe kafshët e egra. Vetëkuptohet gjithashtu se eksplozivët, armët, droga dhe pornografia nuk lejohen të futen në vend.

Në Republikën Çeke, TVSH-ja i shtohet shumicës dërrmuese të mallrave dhe shërbimeve, megjithëse kjo do të përfshihet në çmimin e reklamuar të produktit ose shërbimit. Shuma e TVSH-së është 21%, edhe pse për artikuj të caktuar – si ushqime, libra, gazeta dhe produkte farmaceutike – norma është 15%. Nëse jetoni jashtë BE-së, mund të rikuperoni taksën e paguar në TVSH, për sa kohë që është për përdorim privat, jo komercial. Nëse jetoni brenda BE-së, nuk mund të kërkoni TVSH-në që keni paguar tashmë.

Administrata Doganore e Republikës Çeke ka faqen e saj në www.celnisprava.cz .

TaxFree Shopping in PragueBlerje pa taksa në Pragë

– Kërkoni një kontroll pa taksa në dyqan. Ju keni tre muaj nga data e blerjes për të vulosur çeqet tuaja pa taksa pas daljes nga Bashkimi Evropian.

– Kur të largoheni nga BE, deklaroni blerjet tuaja në doganë dhe vendosni çeqet tuaja.

– Më pas arkëtoni çeqet tuaja pa taksa në aeroport ose dërgojini me postë operatorit ose operatorëve që punojnë me dyqanet ku keni bërë blerjet. www.globalblue.com

Tax refund at Prague Airport

Back to top button