Eksplorimi i Pragës

Plot me pamje përrallore, Praga është e bukur në një mënyrë që i bën madje edhe udhëtuesit më të lodhur të ndalen dhe të bëjnë fotografi. Qyteti fizikisht ndahet në dy pjesë nga lumi Vltava që kalon nga jugu në veri me një kthim të vetëm dhe të fortë në lindje.

Një nga mënyrat më të mira për të ndjerë qytetin është vetëm të ecni. Qyteti është plotë me rrugë gjarpëruese dhe rrugica që do t’ju çojnë në blerje të mrekullueshme, bare dhe kafene.

Fillimisht, Praga përbëhej nga pesë qytete të pavarura: Hradčany (zona e Kështjellës), Malá Strana (Lagjja e vogël), Staré Město (Qyteti i vjetër), Nové Město (Qyteti i ri), dhe Josefov (Lagjja e çifutëve), dhe këto zona akoma përbëjnë zemrën e Pragës – ajo që ju mendoni kur të pikturohen lagjet dhe rrugët gjarpëruese të famshme dhe me rrugë kalldrëmi.

Hradčany, vendqëndrimi i pushtetit mbretëror çek për qindra vite, qendrat në Pražský hrad (Kështjellën e Pragës)—vetë vendqëndrimi i zyrës së presidentit. Një grup i ndërtesave të bardha i lidhur fortë rreth kambanoreve të dukshme të një kishëze, Kështjella e Pragës ka pamje nga qyteti nga një majë në kodër në perëndim të lumit Vltava. Gjurmët të çojnë poshtë nga Hradčany tek Lagjja e vogël, një zonë e dendur me shtëpi të mëdha banimi me zbukurime të ndërtuara për fisnikërinë e shekullit 17 dhe 18.

Ura Karlův (Ura Charles) lidh Lagjen e Vogël me Qytetin e Vjetër. Qyteti i Vjetër rrethohet nga Vltava e lakuar dhe tri rrugë të mëdha tregtare: Revoluční në lindje, Na příkopě në juglindje, dhe Národní třída në jug. Pak blloqe në lindje të urës është pika kryesore e qarkut: Staroměstské náměstí (Qarku i Qytetit të Vjetër), një shesh pazari i mëparshëm mesjetar i larmuar me shtëpi të stilit barok me ngjyrë pastel – lehtësisht një nga qarqet qendrore më të bukura në Evropë. Në veri të Qarkut të Qytetit të Vjetër, Lagjja e vogël e çifutëve çon drejt një rruge të vockël të quajtur Pařížská.

Përtej mureve të mëparshme të Qytetit të Vjetër, Qyteti i Ri mbushet në jug dhe lindje. Emri “i ri” është një emër i gabuar – Qyteti i Ri u krijua në shekullin e 14. (Është i ri vetëm kur krahasohet me Qytetin e Vjetër fqinj.) Sot, ky qark kryesisht tregtar, përfshin lagjet më të mëdha të qytetit, Karlovo náměstí Lagjja Charles) dhe Václavské náměstí (Lagjja Wenceslas).

Back to top button