Këshilla/Këshilla

Pick-Pockets në Pragë

Në Pragë mund të gjeni shumë tabela, të tilla si: “Kini kujdes për xhepat”, madje edhe paralajmërime kundër bastisjeve të makinave: “Mos lini sende me vlerë në sedilje”. Për shembull, vitin e kaluar, gjysma e të gjitha rasteve të xhepave në Republikën Çeke ishin në Pragë. Bandat lokale të xhepave, të cilat shpesh vijnë nga vende të ndryshme, kanë metoda shumë të ndërlikuara për shpërndarjen e viktimave. Këto metoda përfshijnë edhe fëmijët me fytyra të pafajshme. Vendet tipike ku ndodhin këto vjedhje janë Sheshi Wenceslas dhe Sheshi i Qytetit të Vjetër.

Pavarësisht rreziqeve të lartpërmendura, ia vlen të vizitoni ato vende (dhe të tjera). Duhet të merrni sa më shumë masa paraprake: në veçanti, visheni si vendas, jo si turist.

Shanset janë në favorin tuaj që xhepat tuaj të mos zgjidhen. Shanset janë ende të vogla që as të mos shqetësoheni për këtë. Përdorni arsyen e shëndoshë – mos keni një kartëmonedhë prej njëqind dollarësh të varur nga xhepi i pasmë dhe do të jeni mirë.

Turistët dallohen lehtësisht dhe shpërqendrohen lehtësisht. Gypat e syve të turistëve janë kudo, përveçse rreth trupit të tyre. E gjithë vëmendja e tyre është në shpërqendrimin më të vogël (një majmun që luan klarinetën) ndërsa injorojnë plotësisht dorën e të huajit në pantallonat e tyre.

Sigurisht, ju jeni më të zgjuar se kaq. Do të jeni të kujdesshëm dhe vigjilent, dhe kushdo brenda një rrezeje prej një metër do të dyshohet; do t’i shikoni nga afër. Kjo është ajo që të gjithë mendojnë, por vjedhja e xhepave ende ndodh.

Nëse të grabisin, është faji yt – nuk po i kushtove vëmendje – ishe turist. A do të ishte e çuditshme në qytetin tuaj nëse dikush do t’ju kapte papritmas nga krahu dhe do të fillonte të kërcente me ju – sigurisht, do të ishte. Por në Pragë, duke mos ditur më mirë, mund të mendoni se është normale dhe ky gabim do t’ju kushtojë portofolin tuaj.

Sigurimi dhe masa të tjera paraprake

Zgjidhni sigurimin e udhëtimit. Një rrip parash mund të mos jetë i rehatshëm, por është një vend i sigurt ku mund të ruani gjërat tuaja me vlerë. Mos e nxirrni portofolin në publik dhe nëse duhet të keni një çantë, mbajeni sa më afër trupit. Jini të kujdesshëm, veçanërisht në vendet e mbushura me njerëz – trena, autobusë, në nëntokë. Shkruani numrin tuaj IMEI dhe numrin serial të laptopit tuaj. Edhe nëse policia nuk gjen asgjë, është e rëndësishme të raportoni vjedhjen.

Artikuj të Lidhura

Back to top button