Aktivitetet

Stadiumet e Pragës

Futbolli

Një fushë futbolli njihet më së shumti si fushë futbolli. Është sipërfaqja e lojës për lojën më të njohur në mbarë globin: futbollin. Fusha është bërë ose me bar terreni ose me terren artificial. Praga është një destinacion shumë i njohur turistik dhe tërheq mijëra turistë çdo vit. Është praktikisht e pamundur të ecësh nëpër Qytetin e Vjetër gjatë sezonit të pranverës dhe verës pa u shtyrë dhe shtyrë nga qindra turistë që ecin përgjatë asaj zone. Ata që duan pak lehtësim nga çmenduria dhe turmat e njerëzve që mbajnë gota birre, si stadiumet e futbollit dhe fushat e futbollit, janë më të njohurit.

Praga ka një larmi të madhe stadiumesh dhe qendrash sportive për t’iu përgjigjur kërkesës në rritje për aktivitete sportive. Qyteti tashmë krenohet me një sërë ngjarjesh në natyrë që zhvillohen përgjatë lumit magjepsës Vltava ose midis parqeve të gjelbërta, fushave dhe pyjeve të Pragës. Kësaj i shtohet edhe diversiteti i madh në stadiumet e futbollit. Ato ndryshojnë në madhësi dhe janë ndërtuar për të mbajtur kapacitete të shumta të turmave. Në të njëjtën kohë, shumë ngjarje mund të zhvillohen dhe familjet mund të shijojnë ngjarje të shumta futbolli brenda një dite.

Stadiumi Strahov është i madh dhe ka një kapacitet prej 220,000. Ndërtimi i stadiumit filloi në vitin 1926 dhe u rinovua ngadalë gjatë 50 viteve të ardhshme. Stadiumi u ndërtua fillimisht për të akomoduar ngjarje gjimnastike në një shkallë masive, të cilat vazhduan deri në epokën komuniste. Aktualisht, stadiumi është gjithsej 63.500 metra katrorë me tetë fusha futbolli. Ai shërben gjithashtu si një terren stërvitor për ekipin e të rinjve të Sparta Praha, të cilët vijnë këtu për stërvitje.

Ka shumë stadiume të tjera në qytet me kapacitete të ndryshme vendesh dhe një numër të ndryshëm fushash. Ekipet më të njohura i përdorin këto stadiume për stërvitje përpara ngjarjeve kombëtare.

Generali Arena (Letná)

Milady Horákové 98, Pragë 7 – Letná; www.sparta.cz

Stadiumi Letná, me një kapacitet prej më shumë se 19,000 spektatorësh, është terreni në shtëpi i klubit të ligës së parë të futbollit AC Sparta Prague dhe një vend ku zhvillohen ndeshjet e ekipit kombëtar çek të futbollit.

Synot Tip Arena

U Slavie 2a, Pragë 10 – Vršovice; www.edenarena.cz

Ky stadium futbolli përfaqësues në Vršovice të Pragës është baza vendase e ekipit A për meshkuj të Slavia Pragës dhe gjithashtu një vend për disa ndeshje të ekipit kombëtar çek të futbollit. Kapaciteti i stadiumit është 20,800. Synot Tip Arena është pjesë e kompleksit multifunksional Eden, i përbërë nga disa fusha stërvitore me bar dhe terren artificial, një stadium atletike, një fushë regbi, një pishinë, fushë hokej në fushë dhe hendboll dhe disa salla sportive.

Arena e Transportit Škoda

Na Julisce 28, Pragë 6 – Dejvice; www.fkdukla.cz

Ky stadium i futbollit dhe atletikës në Pragë (Juliska) është baza e klubit të futbollit FK Dukla Prague. Falë tribunës që është vendosur në një kodër, ju mund të shijoni shikimin e gjithë fushës dhe një pamje panoramike të Pragës. Kapaciteti i stadiumit është 8150 vende dhe i përket ushtrisë çeke.

Ďolíček

Vršovická 31, Pragë 10 – Vršovice; www.bohemians.cz

Stadiumi legjendar shtëpiak i klubit lokal të futbollit Vršovice Bohemians 1905 karakterizohet nga një atmosferë e pakrahasueshme sportive gjatë ndeshjeve të futbollit.

eFotbal Arena

Seifertova 10, Pragë 3 – Žižkov; www.fkvz.cz

Stadiumi vendas i ekipit të futbollit FK Viktoria Žižkov është një nga stadiumet më të vogla në Ligën Çeke të Futbollit (kapaciteti pak më shumë se 5000). Ai përfiton nga një vendndodhje e mirë në qendër të qytetit pranë kullës televizive Žižkov.

Stadiumet dimërore

Shumë çekë janë të çmendur pas sportit. Dy sportet më të njohura në vend janë futbolli dhe hokej mbi akull. Për të akomoduar dhe pritur ngjarje sportive si patinazhi në akull dhe hokej mbi akull, ndërtohen stadiume dimërore. Këto stadiume janë ndërtuar shumë si çdo stadium tjetër dhe kanë kapacitete të ndryshme ndenjëse. Shumë ngjarje sportive çdo vit zhvillohen brenda këtyre stadiumeve. Ngjarjet më të njohura me tifozë të shumtë çekë janë Kampionati Botëror i Hokejit në Akull dhe Turneu Olimpik i Hokejit në Akull. Kampionati Evropian i Futbollit dhe Kupa Botërore e Futbollit janë ngjarje po aq të njohura. Çdo ndeshje që përfshin hokej mbi akull ose futboll tërheq vëmendjen çeke.

Stadiumet dimërore shohin shumë ngjarje që përfshijnë patinazh në akull dhe hokej mbi akull. Në këto stadiume zhvillohen kampionate shtetërore dhe organizime të nivelit olimpik. Këto objekte janë krijuar posaçërisht për të mbajtur ngjarje të shumta në këto sporte të veçanta. Patinazhi në akull, patinazhi me figura dhe hokej mbi akull të gjitha kërkojnë një fushë masive me akull të lëmuar. Kujdestarët sigurojnë që këto stadiume të mbahen të pastra dhe të pastra për një ngjarje të improvizuar. Teknologjia dhe pajisjet më të fundit përdoren për të krijuar një sipërfaqe të lëmuar gjatë gjithë vitit.

Fëmijët dhe prindërit që duan të praktikojnë së bashku tani mund të përfitojnë nga oraret fleksibël të familjes në këto stadiume. Kur nuk zhvillohen ngjarje të mëdha, këto stadiume dimërore janë të hapura për publikun për argëtim dhe aktivitete të tjera sportive. Dhoma të shumta zhveshjeje shoqërojnë objektin, së bashku me një zonë ndërrimi dhe një qendër freskuese afër. Qeveria dhe autoritetet shtetërore kujdesen maksimalisht që këto stadiume sportive të plotësojnë të gjitha lehtësitë dhe komoditetet e kërkuara nga lojtarët dhe pjesëmarrësit. Shumica e këtyre stadiumeve që janë ndërtuar vite më parë janë përmirësuar ngadalë dhe janë zhvilluar me përparimin e qytetit. Ndërsa ethet sportive u ngritën në Pragë, ka pasur një përqendrim dhe vëmendje të shtuar në zhvillimin e stadiumeve dimërore.

Arena Tipsport Praha

Za Elektrárnou 1, Pragë 7 – Bubeneč; www.tipsportarena-praha.cz

Stadiumi vendas i skuadrës së hokejit në akull HC Sparta Prague është një arenë shumëfunksionale, që shndërrohet brenda pak orësh nga stadiumi dimëror i ‘ekstra ligës’ në, të themi, një sallë koncertesh. Kapaciteti i përgjithshëm për ndeshjet e hokejit në akull është 13,238 vende.

arena O2

Českomoravská 17, Pragë 9 – Vysočany; www.o2arena.cz

Një nga sallat multifunksionale më moderne në Evropë me një kapacitet deri në 18,000 spektatorë u hap në vitin 2004 për Kampionatin Botëror të Hokejit në Akull. Që atëherë, ajo ka mirëpritur mbi 600,000 vizitorë në vit. Përveç ndeshjeve sportive, në të zhvillohen koncerte të megayjeve të botës.

Patinazh publik në akull

Patinazhi në akull në publik ose në natyrë është një sport argëtues dhe i këndshëm. Republika Çeke përballet me muaj ekstreme të dimrit dhe borës; pra, është ideal për aktivitete të tilla gjatë muajve të dimrit. Reshjet e borës mund të jenë jashtëzakonisht të dendura gjatë muajve të ftohtë, duke e bërë këtë një sport të përshtatshëm për të gjitha moshat.

Patinazhi publik në akull është zakonisht pa pagesë dhe funksionon kur ka të paktën gjashtë inç borë ose akull. Kjo është ajo që e bën atë kaq tërheqës për të rriturit dhe fëmijët njësoj. Gjithçka që i nevojitet është pajisje patinazhi së bashku me një helmetë dhe ju jeni gati për kënaqësi ekstreme. Ka shumë parqe dhe qendra rekreative në Pragë që organizojnë patinazh publik në akull gjatë dimrit. Disa janë falas, ndërsa të tjerat marrin një shumë nominale nga publiku.

Ovocny Trh është një shesh patinazhi i hapur në akull në mes të qytetit historik. Hapet gjatë muajve të dimrit dhe nëse keni pajisjen tuaj për patinazh në akull, atëherë patinazhi këtu është falas. Përndryshe, për një palë patina për akull paguhet një tarifë prej 50 CZK. Kjo është për orë, dhe kartat e identitetit dhe pasaportat kërkohen si dëshmi identiteti. Nëse kjo dëshmi nuk është e disponueshme, atëherë një shumë prej 600 CZK do të depozitohet si garanci. Kjo shumë është plotësisht e rimbursueshme.

Ishulli Stvanice është një pistë e madhe patinazhi në akull që organizon ngjarje në muajt e dimrit. Më parë kjo ka qenë një shesh patinazhi shtëpie, por u shkatërrua në fillim të vitit 2011. Kjo shesh patinazhi është e hapur për publikun nga muajt e dimrit deri në mes të marsit. Ka pista të tjera patinazhi që janë të hapura gjatë ditëve të javës dhe kanë orare fleksibël. Orari dhe oraret e këtyre pistave zakonisht ngarkohen në internet për të gjithë banorët e qytetit. Fleksibiliteti i lejon turistët të shijojnë jashtëzakonisht këtë sport. Megjithatë, gjatë sezoneve të pikut, pajisjet e patinazhit duhet të merren me qira ose të rezervohen paraprakisht. Çmimet gjithashtu rriten herë pas here gjatë muajve të pikut për të filtruar një pjesë të turmës.

Praga gjithashtu ka shesh patinazhi në akull të mbyllura publike që janë të hapura gjatë gjithë vitit. Këto shesh patinazhi janë shumë të njohura në mesin e fëmijëve që dëshirojnë me padurim t’i vizitojnë këto ambiente pas orarit të shkollës. Duke mbajtur parasysh komoditetin e të gjithëve, këto shesh patinazhi janë të hapura nga mëngjesi në mbrëmje, në mënyrë që të gjithë të mund të përfitojnë nga objekti në çdo kohë që dëshirojnë. Pikat e brendshme të patinazhit në akull janë të pastra dhe të mirëmbajtura mirë.

Stadiumi dimëror Nikolajka

U Nikolajky 28, Pragë 5 – Smíchov; www.nikolajka.eu

Stadiumi dimëror Nikolajka mban emrin e vetmitorit Nikolai, i cili jetoi në shekullin e 17-të në shpatet mbi stadium. Ka seanca patinazhi në mëngjes gjatë ditëve të javës për shkollat dhe të moshuarit në sezonin e dimrit, ndërsa fundjavat janë të hapura për patinazh të rregullt publik. Ka patina me qira dhe pije freskuese.

Arena e akullit Letňany

Tupolevova 669, Pragë 9 – Letňany; www.icearena.cz

Kompleksi modern i hokejve në akull dhe patinazhit artistik në Letňany të Pragës ofron patinazh në akull për publikun gjatë gjithë vitit (me përjashtim të pushimeve verore). Këtu do të gjeni 2 shesh patinazhi në akull (përmasat evropiane + jashtë shtetit), patina me qira, mprehje, pije freskuese, por edhe një qendër fitnesi dhe dyqan me pakicë të mallrave sportive.

Stadiumi dimëror Bronzová

Bronzová 37, Pragë 5 – Stodůlky; www.praha13.cz/Skolni-zimni-stadion-Bronzova

Stadiumi pranë stacionit të Metro B – Luka është vetëm vendi për të bërë patinazh në muajt e dimrit, me një shesh patinazhi 62 me 26 metra. Këtu mund të mprehni patinat tuaja, por nuk ka patina për të marrë me qira. Megjithatë, stadiumi nuk është për të luajtur hokej.

Arena Incheba

U Výstaviště 67, Praga 7 – Bubeneč; www.incheba.cz

Një sallë sportive me shumë qëllime që përdoret për ngjarje sportive dhe kulturore. Në sezonin e dimrit, ofron patinazh publik dhe stërvitje për hokej mbi akull ose patinazh artistik.

Stadiume të tjera

Ka shumë stadiume rreth qytetit të bukur të Pragës që presin shumë ngjarje sportive. Hokej mbi akull dhe stadiumet e futbollit janë më të zakonshmet pasi këto dy janë sporti i preferuar i çekëve. Gjatë viteve 1800 dhe 1900, shumë stadiume u ndërtuan për të mbajtur ngjarje garash. Brenda këtyre ambienteve dhe përreth pyjeve të gjelbëruara u ndërtuan pista atletike për të zhvilluar gara çdo vit.

Noti është një tjetër vend i preferuar në qytet. Pishinat brenda këtyre stadiumeve kanë një kapacitet për të zhvilluar gara 200 metra. Pishinat janë të mbushura me njerëz gjatë muajve të verës pasi është edhe sezoni i pikut turistik. Shumë turistë shkojnë drejt këtyre stadiumeve për të përfituar nga ambientet e pishinës. Qeveria kujdeset që këto pishina të mbahen të pastra gjatë gjithë kohës pasi qindra fëmijë dhe adhurues të notit i përdorin këto pishina çdo ditë.

Parku i Shqiponjave

Pálkařská 225, Pragë 4 – Krç; www.eagles.cz

Një kompleks i gjerë bejsbolli dhe softball, i cili, me pesë fushat e tij, renditet ndër komplekset më të mëdha për lojërat shkopi dhe top në Evropë. Lojtarët gjithashtu kanë në dispozicion një sallë të brendshme me shumë qëllime.

Kompleksi organizon rregullisht turne ndërkombëtarë.

Arena Curling në Pragë

Komárkova 12, Pragë 4 – Roztyly; www.curlingpromo.cz

Salla ka gjithsej 4 korsi kaçurrela për t’u dhënë me qira. Marrja me qira e korsisë përfshin të gjitha pajisjet e kaçurrelave, me udhëzime dhe mbikëqyrje të ekspertëve, nga një instruktor nga radhët e lojtarëve të ligës kryesore për t’ju ndihmuar të prezantoni lojën.

Greyhound Park Motol

Plzeňská 215f, Pragë 5 – Motol; www.greyhoundpark.cz

Një kompleks argëtimi sportiv i rrethuar me gjelbërim, i njohur veçanërisht për garat me zagar. Nëse nuk po zhvillohet gara, mund t’i çoni miqtë tuaj të hipin në karts dhe pedalet lokale ECO (karts me pedale) ose të vizitoni restorantin panoramik me tarracën e tij.

Stadiumi Markéta Speedway

U Vojtěšky 11, Pragë 6 – Břevnov; www.speedway-prague.cz

Brenda pamjes së manastirit të lashtë Břevnov është i vetmi stadium i autostradës në Pragë, i cili pret shumë gara vendase dhe ndërkombëtare.

Artikuj të Lidhura

Back to top button