Tërheqjet Turistike

Bashkia e Vjetër

Bashkia e Vjetër simbolizon autoritetin e qytetit dhe një nga pamjet më të bukura në qendrën historike të Pragës. Origjina e tij daton në shekullin e 14-të, kur shtëpitë e qytetit u bashkuan gradualisht në një ndërtesë, dhe shpesh ka zënë vend të rëndësishëm në historinë e Pragës dhe të shtetit çek.

George of Poděbrady u zgjodh mbret i Bohemisë këtu dhe Jan Želivský, një udhëheqës radikal Hussite, u ekzekutua në oborrin e saj. Më vonë, pas Betejës së Malit të Bardhë, pjesëmarrësit në Kryengritjen e Estates u dërguan drejtpërdrejt në trekëmbësh nga burgu i vendosur në Bashkinë. Njëzet e shtatë prej tyre u takuan në Sheshin e Qytetit të Vjetër. Edhe koha e luftës pati efektet e saj në Bashkinë. Gjatë kryengritjes së Pragës, në fund të Luftës së Dytë Botërore, një pjesë e bashkisë së qytetit u dogj dhe Ora e famshme Astronomike u dëmtua rëndë.

Sot, Bashkia e Vjetër është një vend i kërkuar për t’u martuar. Vizitorët mund të shohin bodrumet romano-gotike dhe kapelën gotike, të dizenjuar nga Peter Parler, e cila ka pjesë të pikturës murale mesjetare – dhe pa harruar disa dhoma komunale. Ju mund t’i shihni Apostujt në Orën Astronomike të sheshit nga afër — dhe nëse jeni aty pak para se ora të shënojë orën, mund t’i shikoni ata duke u paraqitur.

Prapëseprapë, kënaqësia e vërtetë këtu është ngjitja në kullë për pamje panoramike nëpër qindra majat e Pragës. Ngjitja në kullë ju jep gjithashtu një vështrim modelit të madh të Pragës bashkëkohore në katin e katërt, të bërë gjatë njëzet vjetësh prej kartoni dhe pleksiglasi nga Vlastimil Slíva dhe Jiří Straka.

Shumë njerëz interesantë dhe të famshëm kanë vizituar Bashkinë e Vjetër para jush. Midis tyre ishin figura të tilla të shquara si Lech Walesa, politikan dhe disident polak, më vonë President i Polonisë; trashëgimtari i Princit të Kurorës Britanike Charles dhe Princeshës Diana; aktorja e famshme franceze Annie Girardot; Aktori amerikan Tom Cruise; Tenori italian Andrea Bocelli, e shumë të tjerë.

Bashkia e Vjetër

Nga këndvështrimi i syve të një zogu

Në shesh dominon kulla 69.5 metra e lartë. Nga këndvështrimi i atij zogu, ju mund të shijoni një pamje të mahnitshme të të gjithë qytetit! Nga këtu mund të shkoni në Pařížská (Rruga e Parisit) me shtëpitë e saj interesante eklektike, qytetin e vjetër hebre me sinagogat dhe varrezat e tij, kështjellën madhështore të Pragës dhe Katedralen e Shën Vitusit, Shën Wenceslas dhe Shën Adalbert, si dhe dhjetëra. i kullave, frëngjive dhe kupolave dhe arkitekturës së larmishme të Pragës – është me të vërtetë pamja më e bukur e qytetit.

Nëntokë mesjetare

Praga mesjetare ju zbulohet përmes dyerve në bodrumin e Bashkisë së Vjetër. Si dukeshin brendësia e shtëpive në qytetin e vjetër të Pragës, muret dhe portalet e tyre gjatë shekujve 12 dhe 13? Ku ishte burgu i bashkisë, në të cilin zotërit çek kaluan orët e fundit të jetës së tyre si ndëshkim për pjesëmarrjen e tyre në Kryengritjen e Estates?

Apostujt nga afër

Asnjë vizitor në Pragë nuk dëshiron të humbasë të shohë Orën e famshme Astronomike. Por ju gjithashtu mund t’i shihni apostujt nga afër dhe personalisht – figurinat prej druri dhe atributet e tyre tipike të krijuara nga skulptori Vojtěch Sucharda – si dhe pjesë e mekanizmit të orës dhe e brendshme e kishës së bukur gotike.

Astronomical Clock

Ora Astronomike e Pragës, e cila tregon lëvizjen e planetëve dhe të dymbëdhjetë apostujve, është një pjesë e brendshme e Bashkisë së Vjetër. Ora Astronomike u krijua në vitin 1410 dhe është kërcënuar disa herë me shkatërrim ose fshirje. Përveç 12 Apostujve, ora përmban figurina lëvizëse, duke përfshirë Skeletin, Vanity, Koprën dhe Turkun (një simbol i epshit). Të gjithë mund të gjejnë gjithashtu shenjën e tyre të zodiakut.

Sallat ceremoniale të Bashkisë së Vjetër

Edhe sot, Bashkia e Vjetër mbetet një pjesë integrale e qendrës së qytetit. Kryetari i Bashkisë së Pragës pret këtu figura të shquara dhe të ftuar specialë. Hapësira më e bukur është Salla e Këshillit të Vjetër të Rilindjes me tavanin e saj të pikturuar me arkë. Me interes janë edhe dhoma të tjera të dekoruara me piktura dhe skulptura monumentale.

Orari i hapjes

Bashkia e Vjetër është e hapur çdo ditë: e hënë 11.00 – 18.00, e martë – e diel 9.00 – 18.00

Town Hall Tower është e hapur çdo ditë: Hënë 11.00 – 22.00, E Martë – Die 9.00 – 22.00

Udhëtimet e natës: e premte, e shtunë nga ora 20.30

Turne speciale për fëmijë: Dielli nga ora 14.00

Ora Astronomike: çdo ditë 9.00 – 23.00

Hyrja në Kullën e Sahatit

I rritur/fëmijë 100/50 CZK, përfshirë. Bashkia e Vjetër 160 CZK

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button