Aktivitetet

Parqet dhe kopshtet e Pragës

Praga ka të bëjë me arkitekturën simpatike, e cila mund të shihet pothuajse në çdo cep. Ndonjëherë mund edhe të mos e dini, por pas atyre ndërtesave arkitekturore, ose një udhëtim të shkurtër nga qendra e qytetit, mund të gjenden edhe parqe dhe kopshte të shumta. Këto parqe të gjelbra janë një shpëtim i mrekullueshëm nga ngutja dhe nxitimi i jetës së qytetit ose një vend ku mund t’i çoni fëmijët tuaj nëse kanë nevojë për pushim. Për shembull, në Petřín Park ose Havlíčkovy Sady, do të gjeni edhe kënde lojërash për fëmijë. Parqet Petřín janë gjithashtu parqet më të mëdha të Pragës dhe duhen vizituar në një ditë të nxehtë vere, me një pushim për drekë ose darkë ose për të shijuar pamjet e mrekullueshme. Ose pas një vizite në Kështjellën e Pragës, mos merrni një tramvaj mbrapa, por përkundrazi ecni nëpër Kopshtet e Kalasë së restauruar bukur.

Parku Petřín (Petřínské sady)

Vendndodhja: Pragë 1 – Malá Strana

Kodra Petřín është një nga hapësirat më të mëdha urbane të gjelbërimit, dhe shpatet e saj janë një oaz qetësie në qendër të Pragës. Zona është si një park-pyll me shumë statuja, kopshte, pemishte dhe shtigje dredha-dredha me kalldrëm dhe asfalt që gjarpërojnë në shpatet e saj të pjerrëta. Në krye, do të shihni kullën e vëzhgimit Petřín, e cila ofron një pamje mahnitëse të të gjithë qytetit.

Parku Riegrovy (Riegrovy Sady)

Pragë 2 – Vinohrady

Më shumë se njëqind vjeç, ky park ka shumë qoshe dhe çarje të izoluara gjysmë të fshehura, lëndina të pyllëzuara, livadhe të hapura dhe pamje të pazakonta të Pragës. Sipërfaqja e saj relativisht e vogël prej 27 hektarësh (11 hektarë) është e ndërthurur dendur me shtigje të ngushta të asfaltuara për shëtitje dhe sporte romantike.

Kodra Vítkov

Pragë 3 – Žižkov

Kodra Vítkov, e ndërthurur me shtigje shëtitore, ofron një pamje të mrekullueshme të pothuajse të gjithë qytetit. I gjithë parku ende i mbushur me një atmosferë të viteve 1930, dominohet nga një statujë monumentale prej bronzi e udhëheqësit Hussite, Jan Žižka. Patinatorët në linjë do të vlerësojnë shtegun 3 km në linjë, një pjesë e së cilës kalon përmes një tuneli të ndriçuar që përshkon kodrën.

Central Park (Centrální Park)

Pragë 5 – Stodůlky

‘Parku Qendror’ i Pragës në Stodůlky është një alternativë interesante për kohën e lirë aktive. Përveç ambienteve të trajnimit në natyrë, do të gjeni gjithashtu një shteg të aksesueshëm nga publiku me katër kryqëzime (MTB). Parku është gjithashtu i përshtatshëm për patinazh në linjë. Ka përfitimin e ndriçimit të natës dhe një lidhje të shkëlqyer me Luginën Prokopské / Prokopské údolí.

Parku i Lojërave Hvězda (Obora Hvězda)

Pragë 6 – Liboc

Një park i madh me tre rrugë madhështore, të cilat dikur ishin një rezervë lojërash, duke u kënaqur me mendjelehtësitë e gjuetisë së fisnikërisë së Rilindjes. Këto ditë, është një vend i njohur për të ecur me qen ose për relaksim, vrapim dhe vrapim, çiklizëm ose ski, ose për të kaluar kohë me fëmijët tuaj në shesh lojërash.

Parku Stromovka

Pragë 7 – Holešovice

Ky oaz i gjelbër pranë qendrës së qytetit është një vend i preferuar për sport dhe relaksim në çdo moshë. Aty do të gjeni një rrjet të gjerë shtigjesh të asfaltuara me një kamer të lehtë dhe ndriçim nate. Parku Stromovka është veçanërisht i popullarizuar me vrapuesit, patinatorët në linjë dhe nënat me karroca. Në park janë dy vende pikniku me disa pajisje bazë dhe veçori të veçanta për të rritur dhe të moshuar.

Letná Park (Letenské sady)

Pragë 7 – Holešovice

Një park i gjerë me zona të mëdha me bar, pemë të pjekura dhe një përzierje e larmishme llojesh pemësh dhe pamje të jashtëzakonshme të qytetit. Një shteg asfalti pothuajse 4 kilometra i gjatë është i shkëlqyeshëm për patinazh rekreativ në linjë, çiklizëm dhe vrap. Mund të mbushni diçka për të pirë në kopshtin veror lokal në muajt e nxehtë, një vend i njohur për banorët e Pragës.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button