Restorantet

Baret tradicionale çeke

U Zlateho TygraPraga ka disa birrari të vjetra tradicionale në të cilën vizitorët mund të provojnë birrat tradicionale çeke. Më e famshmja është U Zlatého tygra, jo larg nga Lagjja e Qytetit të Vjetër është një vend ku presidenti çek Václav Havel e dërgoi Bill Clinton-in për një pije këtu në vitin 1994. Një tjetër bar vendor klasik është U Černého vola (pak më lartë nga kështjella), është një nga baret më të mira në Pragë.

Ju mbase keni dëgjuar që çekët bëjnë disa nga birrat më të mira në botë. Prandaj ku është më mirë të shijohen këto birra të çelëta të arta dhe të lehta dhe llojet e errëta të mira se në një bar tradicional çek?

Dhe kur të keni zgjedhur nga vendet e rekomanduara të vëna në listën më poshtë dhe porositni pintën tuaj të parë dhe filloni të pini, mos u befasoni që gota juaj rimbushet madje pa ju pyetur. Është pjesë e traditës çeke. Një tjetër traditë është përdorimi i përbashkët i tavolinës – nuk është e pazakontë nëse dikush ju pyet nëse mund ta përdorin një tavolinë bashkë me ju, dhe natyrisht që pritet nga ju të thoni po.

U Zlatého Tygra (Tigri i Artë)

Ky është një vend mjaft i vjetër me çmime të birrës së ftohtë, vetëm 30 koruna çeke për 0.5l për birrën e çelët dhe të lehtë Pilsner Urquell. Kur Bill Clintoni vizitoi Republikën Çeke, Vaclav Havel i tregoi atij këtë bar – për të parë një Bar të vërtetë çek. Në mesatare, turistët që pinë birrë mund ta kenë të vështirë të gjejnë një vend për t’u ulur në këtë vendtakim të popullarizuar të turistëve, prandaj sigurohuni që të shkoni atje herët pasi që ulëset fillojnë të zihen shumë shpejt. Merrni një pinte përderisa qëndroni në këmbë në bar nëse të gjitha ulëset janë të rezervuara për klientët e rregullt. Ky është një nga baret më të mira të birrës në botë, prandaj trajtojeni atë dhe klientët e rregullt të tij me një vlerësim.

Vendi: Husova 17, Qyteti i Vjetër; I hapur: nga 15-23. website

Pivnice U Černého Vola

Ky është një vend autentik dhe shumë i mirë për birrë. Klientelë vendore dhe çmime vendore.

Vendi: Loretanské náměstí 1 (hipni në tramvajin 22 ose 23); I hapur: çdo ditë 10-22.

U Cerneho Vola

Hostinec U Kocoura

Ky bar i themeluar që një kohë të gjatë gjendet në rrugën e turistëve në Nerudova. Është shumë i famshëm me birrë të lirë dhe shpesh i mbushur.

Vendi: Nerudova 2, Qyteti i Vogël; I hapur: çdo ditë 11-23.

Pivovarský Dům

Kjo është një birrari e vogël dhe më e mira në Pragë dhe kryesisht pushtohet nga vendorët. Lista e gjatë e birrave në restorant lëvdon disa shije mjaft joortodokse siç është kafeja dhe shampanja. Birra e çelët çeke me vetëm 28 koruna çeke për 0.5l është një vlerë e shkëlqyer. Është një vend shumë i këndshëm për t’i pirë disa pinta.

Vendi: këndi i rrugës Ječná dhe Lipová; I hapur: çdo ditë 11-23. website

U Vystřeleného Oka (Syri i qëlluar)

Është një bar i këndshëm me një kopsht birre dhe shërben birrë dhe ushqim të lirë. Ky bar fut të gjithë llojet e njerëzve nga personat që shëtisin me çantë shpine nëpër botë deri te shkrimtarët vendor.

Vendi: U Božích Bojovniků 3, Žižkov; I hapur: E hënë-E shtunë nga 16.30-1. website

U Fleků

Është një bar dhe birrari e vogël në Pragë. Fasada e përparme e ndërtesës së shekullit 12 ka një orë të vjetër dhe të stolisur shumë mbi derën e saj. U Fleku është më i shtrenjtë se vendet tjera, por ju pini birrë të errët të veçantë të prodhuar në objektin e birrarisë më të vjetër çeke në Pragë përderisa kënaqeni me muzikë të gjallë dhe bisedoni me turistë nga e gjithë bota.

Vendi: Křemencova 11, Qyteti i Ri. website

U Fleku

U Pinkasů

Bari i parë në Pragë që shërben Pilsner Urquell (që nga viti 1843), rekomandohet akoma për ushqime çeke të mrekullueshme dhe të arsyeshme. Brendësia është shumë e thjeshtë, por oborri i pasim është një territor befasues i rrethuar nga gërmadha dhe i ndarë në dhomat e veçanta në ajër të hapur; ai mirëpret grupe të zhurmshme (ju mund të dëgjoni këndime spontane) ose ata që kërkojnë një vend më romantik.

Vendi: Jungmannovo náměstí 16, Qyteti i Ri; I hapur: çdo ditë, 11-23. website

U Medvídků

Disa bare në Pragë janë drejtuar drejt parave të turistëve; U Medvídků ka mbajtur joshjen e tij tradicionale dhe akoma është një favorit i vendasve çek. Ky është një bar i hapur çek dhe mjaft i madh për të rregulluar secilin.

Vendi: Na Perštýně 7, Qyteti i Vjetër. website

Zakonet në bare

Ka disa zakone të ndryshme që janë zhvilluar gjatë viteve kur flasim për baret dhe vendet e birrave dhe ato akoma zbatohen edhe sot. Mbase më i famshmi është kur një mashkull dhe një femër hyjnë në ndërtesë, gjithmonë mashkulli duhet të hyjë i pari në mënyrë që ai të mund ta mbrojë femrën nëse do të ketë ndonjë grindje duke u bërë brenda (edhe pse kjo në të vërtetë tani është një rast i rrallë).

Zakone tjera përfshijnë vendosjen e një mushamaje birre para jush për të treguar që do dëshironit të porositnit, duke e ngritur gotën nga fqinji juaj dhe duke i shikuar ata në sy para se të pini dhe – mbase më e rëndësishmja – duke mos u ankuar kurrë që gota e birrës është e tepruar, pasi që kjo është thjesht mënyra si duhet të pihet në këtë shtet.

Pilsner Urquell

Pija më e famshme që mund të gjendet në Republikën Çeke është pa dyshim birra Pilsner, e cila prodhohet në qytetin e Plzen që nga viti 1842. Si për shijen e saj fantastike, gjithashtu pëlqehet për ngjyrën dhe pastërtinë e saj, që të dyja janë përmirësuar gjatë viteve. Birra e parë e prodhuar në Plzen në fakt ishte e një cilësie të dobët, por kjo ka ndryshuar e tëra kur birrari Pilsner u hap në vitin 1842. Birraria i bëri bashkë 12 birrari të ndryshme në rajon dhe kështu pati shumë përvojë mbi të cilën mund të thirrej. Pasi që popullariteti për këtë birrë u shpërnda, shumë shtete të ndryshme krijuan birrari për të imituar shijen, megjithatë akoma ka vetëm një birrë origjinale Pilsner, dhe kjo është birra e prodhuar në qytetin Plzen.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button