Restorantet

Historia e birrës çeke

Mënjanë lentet e kontaktit, kubet e sheqerit dhe Semtex, pretendimi më i madh i çekëve për famë është se ata shpikën birrën origjinale në botë Pilsner. Ndoshta çdo vizitor i rregullt i pijeve bohemiane e di se, nga fundi i viteve 1830, banorët gjermanishtfolës të Pilsen ishin të pakënaqur me birrën vendase, një pije e fermentuar, e errët dhe me re, me cilësi të dyshimtë. Me neveri, ata themeluan Bürgerliches Brauhaus dhe punësuan një prodhues birre bavarez, Josef Groll, i cili, më 5 tetor 1842, prodhoi lager-in e parë në botë, një birrë të fermentuar në fund të ruajtur në shpella të freskëta. Malti i zbehtë Moravian, hopët e Saazit dhe uji i butë vendas prodhonin një birrë të pastër, të artë që shkaktoi një ndjesi të shijshme. Në të njëjtën kohë, në treg u shfaq gota e lirë, e prodhuar në masë, e cila tregonte bukur ngjyrën dhe qartësinë e birrës së re. Rrjeti i ri hekurudhor nënkuptonte që pija mund të transportohej në të gjithë Evropën qendrore dhe birrat e stilit Pilsner u bënë realitet.

Metodat e prodhimit të birrës mbetën tradicionale deri në rënien e komunizmit. Fabrikat më të mëdha të birrës pothuajse të gjitha zgjodhën modernizimin: pasterizimi, deoksidimi, maturimi i shpejtë dhe injeksionet e dioksidit të karbonit – të cilat rezultuan në jetëgjatësi më të gjatë, më pak shije dhe më shumë gaz. Fabrikat më të vogla të birrës në Republikën Çeke ose u gëlltitën ose shkuan në mur. Nga mesi i viteve 1990, kishin mbetur vetëm gjashtëdhjetë fabrika birre çeke, me më të mëdhatë në pronësi të shumëkombësheve. Megjithatë, në dekadën e fundit, një racë e re mikrobirrarish ka lindur, duke iu shmangur teknologjisë moderne dhe duke prodhuar disa nga birrat më të shijshme dhe më individuale që do të hasni ndonjëherë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button