Restorantet

Czech Beer

Czech Beer in PragueÇekët Amber Liquid, i quajtur ‘Pivo’

Birra çeke është me famë botërore dhe e vlerësuar plotësisht nga vetë çekët. Për shumë shekuj birra çeke ka qenë më e mira në dispozicion. Shija e veçantë e birrës çeke vjen nga hops bohemian të zgjedhur me dorë.

Republika Çeke është konsumatori më i madh i birrës në botë (153.6 litra në vit për frymë), madje duke mposhtur Gjermaninë. Kjo do të thotë se çdo i rritur pi mesatarisht 1 litër birrë në ditë.

Lloji kryesor i birrës në Pragë është lager, më i njohuri është Pilsner Urquell dhe Budvar (Budweis). Mos u mashtroni nga emri – birra amerikane, Budweiser dhe birra çeke, Budvar, nuk kanë asgjë të përbashkët. Markat e njohura çeke përfshijnë Gambrinus, Staropramen, Krušovice, Radegast dhe Velkopopovický Kozel. Nëse dëshironi të provoni markat vendase, secila me shijen e vet specifike, provoni disa birrari të vogla si NovoMestsky Pivovar që prodhon Flek (birrë e zezë). Një tjetër birrë e errët e stilit ale – Velvet, prodhohet nga birraritë e Pragës në Ostrava. Nëse ju pëlqen Guinness, provoni birrën çeke të quajtur Kelt. Përveç fabrikave të birrës, ka edhe më shumë se njëzet restorante me mikrobirraritë e tyre ku mund të ndiqni vetë procesin e birrës. Më i famshmi është U Fleků, i cili prodhon birrë që nga viti 1499. Birra zakonisht shërbehet në gota gjysmë litri, përveç nëse kërkoni një birrë të vogël (0,3 l).

Çekët në përgjithësi preferojnë birrën e lehtë, por ju mund të kërkoni birra më të ëmbla të errëta ose të përziera në shumë bare.

Atmosfera e pijeve çeke. Pirja bëhet në pijetore me tym, me mbulesa tavoline të njollosura dhe serverë të turbullt me matematikë të dyshimtë. Çdo gjë më pak se gjysmë duzinë turi gjysmë litri është e dyshimtë – nëse mund të pini dhjetë, mund të largoheni me krenarinë tuaj të paprekur.

Përqindja e alkoolit

Më shpesh hasni birrë të pijshëm, e cila në popull quhet “desítka” (dhjetë) – përmban deri në 4% alkool dhe gjithashtu birrë të llojit “lager” të quajtur “dvanáctka” (dymbëdhjetë), e cila përmban afërsisht 5,5% alkool. Herë pas here, do të gjeni birra speciale me përmbajtje më të lartë alkooli.

Këshillë për ekskursionin e fabrikës së birrës

Ju mund të vizitoni shumicën e fabrikave të birrës dhe të shijoni birrën e tyre në burim. Lexo më shumë

Festivali çek i birrës në Pragë

Shijoni një përzgjedhje nga më të mirat nga birraritë çeke, shefat e kuzhinës, kasapët dhe furrtarët çekë për ju. Faqja e internetit

Kostoja e një gjysmë litri birre të pijshëm varion nga rreth 28 CZK në 45 CZK në baret dhe restorantet që ndodhen jashtë qendrës së qytetit, deri në 90 CZK e lart në tavolina në ajër të hapur dhe kopshte birre rreth pikave turistike si Sheshi i Qytetit të Vjetër , zona e urës së Charles dhe Sheshi Wenceslas.

Pak histori Birra Çeke

Përpara vitit 1842, birrat ishin të errëta dhe me re, derisa prodhuesi vizionar i birrës krijoi birrën e parë të artë në botë. Ky zbulim evolucionar ndodhi në qytetin Pilsen, në Republikën e sotme Çeke; qyteti dhe birra i kanë dhënë emrin stilit të ri të birrës – Pilsner. Dashamirët e birrës nga e gjithë bota vijnë në Plzen, i cili është bërë diçka si një Mekë e birrës. Është gjithashtu e lehtë të përcaktohet se pse konsumi total i birrës në Republikën Çeke – 160 litra për frymë në vit është më i larti në botë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button