Transporti

Trenat çekë

Treni është një mjet shumë i zakonshëm transporti në Republikën Çeke. Të gjitha qytetet çeke, qytezat dhe shumë fshatra kanë stacionet e tyre të trenit dhe janë të ndërlidhura mjaft mirë për ta bërë udhëtimin me tren një mënyrë të përshtatshme për të shkuar nga një vend në tjetrin. Trenat në Republikën Çeke operohen nga České dráhy (Hekurudhat Çeke), RegioJet dhe Leo Express. Hekurudhat Çeke kishin monopol deri në shtator 2011. RegioJet solli një frymë të freskët në udhëtimin çek me tren duke ofruar një nivel të lartë shërbimi dhe rehati me çmime më të ulëta. Leo Express filloi të operojë në nëntor 2012.

Praga është në rrugët kryesore hekurudhore evropiane; Rruga e Orient Express Londër-Paris-Venecia kalon nëpër qytet. Paketat Orient Express përfshijnë dy netë qëndrimi në Pragë.

Taksi në Stacionin e Trenit të Pragës 15 € – Taksi me kosto të ulët dhe të besueshme nga Stacioni i Trenit në Pragë. Libër udhëzues falas.

Blerja e biletave të trenit dhe rezervimi i vendeve

České dráhy (Hekurudhat Çeke)

Zakonisht nuk është e nevojshme të blini biletën tuaj të trenit paraprakisht nëse udhëtoni me Hekurudhat Çeke. Ju mund të blini bileta në stacionin e trenit përpara udhëtimit tuaj. Ju mund të dëshironi të rezervoni një vend me biletën tuaj për t’u siguruar që mund të gjeni një vend për t’u ulur në rast se treni ka të ngjarë të jetë i mbushur me njerëz, p.sh. në oraret e pikut të udhëtimit, të tilla si të premten pasdite, të dielën pasdite dhe të hënën në mëngjes. . www.cd.cz

Kur mund të rezervoj biletat e mia?

Në shumicën e rasteve, biletat standarde të trenit mund të blihen maksimumi 60 ditë përpara. Rezervimi online mbyllet një ose dy ditë para nisjes.

Si mund të blej bileta?

Rekomandohet të blini bileta në internet në faqen zyrtare të Hekurudhave Çeke (mund të merrni rreth 3% zbritje për biletat dhe të përfitoni nga ofertat e tjera speciale të disponueshme vetëm online). Është e drejtpërdrejtë dhe e shpejtë. Mund të paguani me kartë dhe të printoni biletat tuaja PDF menjëherë. Nëse dëshironi të rezervoni bileta të klasit të parë ose të udhëtoni me një tren nate, duhet t’i blini patjetër biletat paraprakisht (të paktën një javë para nisjes). Por ju mund t’i blini biletat edhe në stacionet e trenit. Nuk rekomandohet të blini një biletë letre përmes ndonjë agjencie të shitjes së biletave. Ju do të paguani një çmim premium për biletat në letër, të cilat janë të vështira për t’u anuluar ose ndryshuar.

A mund të aplikoj për një zbritje në grup?

Po ti mundesh. Thjesht kërkoni në sportelin e stacionit të trenit një zbritje në grup (skupinová sleva). Zbritje ofrohen për grupet me dy ose më shumë persona. Nëse rezervoni online, do të aplikohen zbritje ose tarifa më të mira.

A mund të kërkoj rimbursim nëse treni im vonohet/anulohet?

Po, sillni biletën tuaj në zyrën më të afërt të biletave të Hekurudhave Çeke. Rimbursimet jepen vetëm për biletat e papërdorura.

A duhet të rezervoj vende?

Nr. Në trenat ditorë, vendet zakonisht janë fakultative. Rezervimi i një vendi kushton rreth 3 EUR dhe është i vlefshëm vetëm për trenin që rezervoni. Pa të, ju duhet të gjeni një vend të pabanuar dhe nëse treni është plot, ju mund ta kaloni udhëtimin në një korridor në këmbë. Kur rezervoni në faqen e internetit të Hekurudhave Çeke, mund të merrni një ofertë speciale me një rezervim opsional të ndenjëseve falas.

RegioJet dhe LEO Express

Nëse planifikoni të udhëtoni me një tren RegioJet ose LEO Express (ato mbulojnë vetëm rrugë të caktuara), do të blini një biletë për një vend të caktuar. Prandaj do t’ju garantohet një vend për t’u ulur. Për të blerë një biletë treni RegioJet ose LEO Express, vizitoni www.RegioJet.cz ose www.le.cz

FAQ

A janë të zënë trenat në Republikën Çeke?

Trenat priren të jenë të zënë gjatë pushimeve dhe të premteve dhe të dielave kur vendasit udhëtojnë dukshëm më shumë. Por përveç kësaj, me shumë mundësi, nuk do ta keni problem të gjeni vendet e lira, edhe nëse nuk keni rezervuar vendesh.

A mund të zbres nga treni dhe të ndaloj diku para se të arrij në destinacionin tim?

Po, nëse udhëtoni me tren ditor me një biletë tarifore normale. Mund të zbrisni nga treni për disa orë dhe të vazhdoni udhëtimin në të njëjtën ditë. Rezervimi i vendit tuaj nuk do të jetë më i vlefshëm pasi të rifilloni udhëtimin. Bileta juaj do të jetë printuar në mënyrë të vlefshme dhe mund të vini re gjithashtu se është e vlefshme vetëm për trena të caktuar.

Si mund ta gjej numrin e platformës?

Në bileta nuk shënohen numrat e platformave. Zakonisht ato shpallen rreth një orë deri në 15 minuta para nisjes në stacionin e trenit dhe janë të dukshme në ekranet e nisjes.

A duhet të bëj check-in për udhëtime ndërkombëtare?

Nr. Biletat e shitura nga Hekurudhat Çeke janë të vlefshme për dokumentet e udhëtimit (përjashtim mund të jenë PALETAT E HEKURUDHAVE EVROPIANE). E tëra çfarë ju duhet të bëni është të hipni në tren, të gjeni vendet/krevatet tuaja dhe të prisni që kondukteri të kontrollojë biletat tuaja. Duhet të keni me vete dokumente të vlefshme udhëtimi – kartë identiteti ose pasaportë.

Sa shpejt duhet të arrij në stacion?

Është mirë të jeni në stacionin e trenit 30 minuta para nisjes. Orientimi në një stacion të panjohur mund të jetë konfuz. Treni juaj ka të ngjarë të jetë gati për të hipur rreth 30 minuta para kohës së nisjes. Për transport të shpejtë drejt ose nga Stacioni i Trenit në Pragë, rezervoni paraprakisht transportin tuaj në internet .

A mund të blej pije freskuese në tren?

Në trenat ditorë mund të ketë vagona restoranti ose bistro, ose karrocat e pijeve freskuese ofrojnë një shërbim në sedilje. Në trenat e natës, mund të blini disa pije freskuese nga shoqëruesit e karrocave. Nuk ka makina restorantesh në trenat e natës. Ju gjithashtu mund të merrni ushqimin tuaj në çdo tren.

Si do ta di se kur të largohem nga treni?

Ju mund të zgjoheni nga një stjuard/dirigjent në trenat e natës nëse e kërkoni. Ju keni informacionin e nisjes dhe mbërritjes në përmbledhjen e porosisë tuaj dhe në rezervimin e sediljes/krevatit tuaj. Ne ju rekomandojmë të vendosni orën tuaj të ziles.

Po sikur të humbas trenin?

Varet nga lloji i biletës suaj. Disa bileta online me zbritje dhe bileta për trenat e natës nuk mund të përdoren për asnjë tren tjetër. Nëse humbisni trenin me një biletë të tillë, duhet të blini bileta krejtësisht të reja. Nëse udhëtoni me një tren ditor në një tren të Hekurudhave Çeke me një biletë tarifore normale, zakonisht gjithçka që duhet të bëni është të blini një rezervim të ri ndenjëse në stacionin e trenit (rreth 3 EUR) dhe mund të udhëtoni me trenin tjetër që niset ne te njejten dite.

A mund të udhëtoj me një kafshë shtëpiake?

PO. Qentë dhe kafshët shtëpiake të vogla deri në madhësinë e një mace shtëpiake transportohen pa pagesë, me kusht që të jenë në një enë të përshtatshme që parandalon dëmtimin ose ndotjen e karrocës ose bagazhit. Këto kontejnerë duhet të vendosen në prehrin e pasagjerit ose në zonat e përcaktuara për bagazhin e dorës.

Qentë më të mëdhenj dhe qentë që nuk janë në kontejnerët e sipërpërmendur duhet të kenë surrat dhe duhet të jenë të lidhur me zinxhir. Ju duhet një dokument i veçantë udhëtimi për kafshën shtëpiake. Bileta mund të blihet në një stacion treni. Çmimi është rreth gjysma e tarifës ndërkombëtare të klasit të dytë.

NR. Kafshët shtëpiake të rrezikshme ose të sëmura, përfshirë qentë, nuk mund të transportohen dhe do të përjashtohen nga transporti. Qentë dhe kafshët shtëpiake të tjera të vogla (përveç qenve udhërrëfyes) nuk mund të transportohen në ose nga Norvegjia, Britania e Madhe, Irlanda Veriore ose Republika e Irlandës. Për transportin në Suedi (SJ), ka disa kufizime (karantinë e detyrueshme, vaksinime, etj.); në transportin e brendshëm përreth Suedisë, është e nevojshme të keni një rezervim për një ndarje në të cilën lejohet transporti i kafshëve. Për më shumë informacion, vizitoni Hekurudhat Suedeze (SJ).

A do të ketë Wi-Fi të disponueshëm në tren?

Shumica e trenave nuk ofrojnë Wi-Fi në bord. Nëse udhëtoni me trenat RegioJet, ka Wi-Fi falas, si dhe në trenat Pendolino.

A duhet të përdor kabina ose kabina në trenat gjatë natës?

Më së miri do të ishte nëse do të zgjidhnit një ndenjëse, divan apo krevat. Ju nuk mund të udhëtoni pa rezervim në trenat e natës. Në trenat ditorë mund të udhëtoni pa një.

Cili është ndryshimi midis llojeve të kabinave?

Trenat e natës ofrojnë kabina gjumi për një, dy ose tre persona. Dallimi kryesor midis kosheve dhe kabinave të gjumit është se shtretërit në kabinat e gjumit janë plotësisht të rregulluar dhe shtrati është i përgatitur. Shtretërit në kabinat e gjumit janë më të rehatshëm. Kabinat koshe janë për katër deri në gjashtë persona. Akomodimi është më pak i rehatshëm se sa një kasolle standarde e gjumit, por është gjithashtu më pak e kushtueshme. Shpesh ofrohen jastëkë, çarçafë dhe një formë çantë gjumi; lavatriçet dhe WC-të janë gjithmonë të disponueshme vetëm në fund të karrocës jashtë kabinës. Nëse jeni në një grup prej më pak se gjashtë (ose katër) personash, ka të ngjarë të ndani një ndarje me njerëz që nuk i njihni.

Zbritje me Hekurudhat Çeke

Biletat në grup

Një zbritje e zakonshme është bileta në grup, të cilën mund ta blini nëse bëni të njëjtin udhëtim me të paktën një person tjetër. Për shembull, ju dhe dikush me të cilin po udhëtoni nga Praga në Ostrava. Kur blini biletën tuaj, thoni “dy bileta për në Pragë në Ostrava” dhe shitësi i biletave duhet të lëshojë automatikisht vetëm një biletë të shënuar me një skupinová sleva (zbritje për grupe).

Biletat e Kthimit

Një mënyrë tjetër për të kursyer para është blerja e një bilete kthimi. Në këtë rast, ju duhet të shkoni atje dhe të ktheheni brenda 24 orëve kur udhëtoni në Republikën Çeke ose brenda dy muajve në rastin e udhëtimit ndërkombëtar.

In-Karta (Karta e klientit)

Informacioni mbi In-Karta mund të gjendet në faqen e internetit të Hekurudhave Çeke.

Kartë me parapagesë (Kilometrická Banka)

Karta e parapaguar (e cila është në të vërtetë një broshurë) ofron një mënyrë të dobishme për të udhëtuar me tren, por duhet ta blini vetëm nëse planifikoni ta përdorni trenin shpesh ose në distanca të gjata.

Kilometrická banka (fjalë për fjalë “bang kilometri”) shitet për 2000 CZK dhe ju jep 2000 kilometra udhëtim me tren. Pra, 1 km kushton 1 CZK. Distanca minimale që mund të zbrisni çdo herë është 100 km, dhe maksimumi është 400 km. Karta skadon gjashtë muaj nga data e përdorimit të parë. Broshura mund të blihet në dritaren e biletave të stacionit të trenit. Do t’ju duhet t’i tregoni shitësit të biletave në cilën datë planifikoni ta përdorni për herë të parë, në mënyrë që data të mund të shënohet brenda. Sa herë që udhëtoni, do t’ju duhet të plotësoni një fushë për atë udhëtim në broshurë. Përçuesi më pas do të zbresë numrin e duhur të kilometrave dhe do të shënojë kilometrat e mbetura në broshurë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button