Udhëtime/Ekskursione Ditore

Kolín

I përhapur në të dy brigjet e Elbës, qyteti i Kolín shtrihet në ultësirën pjellore të Elbës, rreth 50 km nga Praga.

Gjetjet e pasura arkeologjike brenda dhe përreth qytetit sollën në dritë artefakte të shumta që dëshmojnë të gjitha kulturat e njohura të së kaluarës në territorin bohem. Vendi ishte një kryqëzim i tre shtigjeve të rëndësishme të tregtarëve në kohën romake, siç dëshmojnë shumë monedha të gërmuara aq të vjetra sa nga koha klasike. Mesi i shekullit të 13-të u urdhërua nga Přemysl Otakar II për të forcuar Kolín me mure, siç tregon të dhënat latine të bëra nga skribët mbretërorë. Dokumenti më i vjetër me emrin e Kolin në të mban datën 1261. Mbretërit Charles IV dhe Wenceslas IV i dhanë qytetit shumë privilegje për të promovuar rritjen e qytetit dhe pasurinë e qytetarëve të tij. Në atë kohë, pozicioni i Kolin ishte i spikatur midis qyteteve të kurorës, për nga madhësia dhe rëndësia. Poshtërimi dhe varfëria më e ashpër e parë ndonjëherë erdhi gjatë Luftës 30-vjeçare, periudhës së rrethimit dhe plaçkitjeve të vazhdueshme. Më 18 qershor 1757, afër qytetit u pa një nga përplasjet më të përgjakshme të Luftës shtatëvjeçare Prusiano-Austriake. Kjo betejë e Kolin i imponoi një disfatë Fridrich I nga trupat e Maria Theresia, pas së cilës prusianët duhej të pastronin Pragën dhe të tërhiqeshin nga Bohemia. Nën Jozefin II, Kolín lulëzoi përsëri. Tregtia dhe zanatet u zgjeruan dhe Kolín ndryshoi fytyrën e tij. Rilindja Kombëtare e fillimit të shekullit të 18-të ishte e dobishme për Kolin, bastionin e parë të nxitimit patriotik. Industrisë dhe tregtisë iu dha një shtysë e re edhe nga hekurudha e vitit 1845. Në 1869, rrugët e Kolín morën llamba me gaz dhe Hekurudha Veri-Perëndimore filloi në 1872. Dy Luftërat Botërore më vonë penguan zhvillimin. Por periudha e ndërmjetme pa qytetin dhe industritë e tij të zgjerohen jashtëzakonisht. 1927 i dha qytetit një urë të re përtej Elbës dhe 1932 shtoi termocentralin e parë me kalori. Zemra e qytetit është ruajtur në sheshin Charles në planimetrinë e tij origjinale dhe me kupat e shumta krenare barok. Pika qendrore është shatërvani i vitit 1780 dhe Posta e Murtajës 1682. Bashkia e qytetit në një cep ia vlen t’i kushtohet vëmendje, veçanërisht për shkak të pikturave të tavanit në sallën dhe galerinë e madhe dhe tre pikturave të Václav Radimský.

Horizonti mbizotërohet nga Katedralja gotike e Shën Bartolomeut e fundit të shekullit të 13-të. Madhështia e dy kullave tetëkëndëshe dhe kambanores katrore, vepër e Petr Parléř, ka sunduar mbi vendin prej shekujsh. Vlen të përmenden gjithashtu mbetjet e getos hebraike, sinagogës dhe varrezave të vjetra hebreje. Këtu kanë lindur, jetuar apo punuar shumë personazhe të shquar. Lista e vendasve të famshëm përfshin emra si Jean Gaspard Deburau, kolos i pantomimës botërore, piktorët Vincenc Morstadt dhe Rudolf Kremlička, fotografi Josef Sudek, poetët Svatopluk Machar dhe Karel Leger, aktorja Terezie Brzková dhe operatika me famë botërore Djakovavoř Është një personalitet që e bëri Kolín të famshëm në mbarë botën: kompozitori dhe dirigjenti František Kmoch, kujtimi i të cilit është akustik – festivali vjetor i muzikës me tunxh i quajtur “Kmochův Kolín”.

Minibus Pragë-Kolín . Alternativë për tren ose autobus. Rezervoni minibus privat derë më derë të lirë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button