Udhëtime/Ekskursione Ditore

Mělník

Melnik është një qytet i vogël rreth 30 km në veri të Pragës dhe është qendra e zonës në rritje të verës së Bohemisë. Ajo ka një sasi të madhe historie që daton nga Lufta Tridhjetëvjeçare – kur ushtria plaçkitëse suedeze e shkatërroi atë përpara se të rindërtohej – dhe ruan karakteristika të forta nga shumë periudha të historisë. Qyteti i Vjetër ofron joshjen kryesore për shumicën e turistëve, pasi ka disa bare të ndryshme vere dhe monumente historike tërheqëse; përtej kësaj shtrihet pjesa tjetër e qytetit, i cili është jospektakolar dhe urban.

Pragë për / nga Mělník . Alternativë për tren ose autobus. Rezervoni minibus privat derë më derë të lirë.

Kalaja Mělník

Një nga atraksionet më të mëdha turistike është Mělník Chateau, një shtëpi në pronësi të familjes Lobkowicz për mbi 200 vjet që ka qenë e hapur për publikun që nga viti 1992. Edhe pse shtëpia aktualisht po i nënshtrohet restaurimit të gjerë, ende ia vlen të vizitohet. Vizitorët mund të shohin të gjitha zonat e ndryshme të shtëpisë në mënyrën se si ato u prezantuan shumë vite më parë, duke ofruar një pasqyrë të madhe se si jetonin të pasurit në të kaluarën.

Ju mund të shëtisni nëpër lagjet e dikurshme të banimit, të cilat janë zbukuruar me një koleksion të pasur mobiljesh barok dhe piktura të bukura të shekullit të 17-të dhe 18-të, në një turne të vetë-drejtuar me një fletëpalosje në anglisht. Ekziston edhe një turne për degusimin e verës që do t’ju çojë në bodrumet e verës të shekullit të 14-të (shih më shumë informacion më poshtë seksioni “Të shijuarit e verës” Mělník.

Ekziston gjithashtu një dyqan nga ku mund të blini suvenire, dhe gjithashtu mund të blini verë të bërë në pasurinë Lobkiwicz këtu gjithashtu. Adresa: Svatováclavská 19; www.lobkowicz-melnik.cz ; Pranimi 100 CZK. Hapur: 9.30-17.00 maj-shtator.

Kisha e Shën Pjetrit dhe Palit

Pranë Kalasë Mělník ndodhet kisha gotike e Shën Pjetrit dhe Palit, e cila daton në shekullin e 15-të dhe ka një kullë spektakolare barok. Ngjituni në majë të kullës së kishës për pamje të mahnitshme. Hapur: nga ora 10:00-12:30 dhe 13:15-17:00 e martë deri të dielën. Pranimi 40 CZK.

Ostuary

Kripta e vjetër e Kishës së Shën Pjetrit dhe Palit është tani një pamje makabre, me eshtrat e 10,000 njerëzve të vendosur atje, të gjitha të rregulluara në modele pasi u gërmuan për të lënë vend për viktimat e murtajës në shekullin e 16-të. Kockat janë të rregulluara në formën e spirancave, zemrave dhe kryqeve, që simbolizojnë besimin, dashurinë dhe shpresën.

Mělník Ossuary i shërbeu qëllimit të saj deri në 1775, kur varrezat e kishës u eliminuan. Sipas një dekreti qeverisës të 16 gushtit 1878, eshtrat e ruajtura në osuare u varrosën në tokë. Në Mělník Ossuary, ata e zgjidhën këtë çështje duke murosur në dritare dhe në hyrje. Varrezat u zhvendosën në kishën e Shën Ludmilës në periferi të qytetit. Pranimi: 30 CZK. Hapur: Nga ora 9:30-12:30 dhe 13:15-16:00 e martë-Premte, 10:00-12:30 dhe 13:15-16:00 e shtunë dhe e diel.

Mělník

Degustimi i verërave Mělník

Pallati i Lobkowicz-it në Mělník zotëron ende vreshtat identike ku Charles i katërt solli kategori franceze në Bohemi, kështu që një turne në bodrumet e verës është pothuajse i detyrueshëm kur shkoni në këtë qytet të qetë. Kalaja, emri i së cilës është huazuar në etiketën: ‘Cháteau Mělník’, prodhon: Blauer Portugieser, St. Laurent, Pinot Noir dhe Zweigeltrebe reds dhe Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Chardonnay Moravian Muscat, Muller-Thurgau White dhe. Me shumë vreshta të vjetra deri në dyzet vjet dhe fermentimin e verës që bëhet në fuçi të mëdha lisi barrike, pasuria ka gjithmonë një rrymë të qëndrueshme të adhuruesve të verës që e vizitojnë atë. Nën etiketat Lobkowicz dhe Ludmila, përzierjet jo aq të bukura përfaqësojnë pazare që ende ofrojnë një verë të plotë, të thatë, por me shije frutash. Provat e verës zhvillohen çdo ditë nga ora 10:00 deri në 17:00 për 90 deri në 220 CZK.

Zyra e Informacionit Turistik

Adresa: Legionářů 51; Hapur çdo ditë nga 9 e mëngjesit deri në 5 pasdite. Infocenter shet harta dhe udhëzues dhe mund të ndihmojë me kërkesat për akomodim.

Arritja atje

Mělník ndodhet përafërsisht. 30 km në veri të Pragës dhe mënyra e vetme për të arritur atje janë autobusët ose taksitë. Autobusët për në Mělník (një orë me makinë) janë në dispozicion nga ndalesa jashtë stacionit të trenit Praha-Holešovice. Biletat kushtojnë rreth 50 CZK dhe mund të blihen direkt nga shoferi. Një taksi nga qendra e Pragës do të kushtojë nga 600 në 1000 CZK.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button