Udhëtime/Ekskursione Ditore

Znojmo

Znojmo HallZnojmo është një qytet mbretëror dhe antik që përmban një kështjellë me pamje nga lugina e lumit në Dyje. Për qindra vjet, ajo shënoi një kufi jetik midis Austrisë dhe Moravisë. Gjatë gjithë Luftës së Ftohtë, e cila në fakt e ktheu rajonin kufitar në një zonë të ndaluar, ky qytet u degjenerua, u izolua nga brendësia e tij në Austrinë e poshtme.

Sot, me këtë kufi tashmë plotësisht të hapur, nuk ka as formalitete për pasaportë—Znojmo ka filluar të rikthehet dhe ripërcaktohet si qendra kulturore e rajonit. Forca tradicionale e këtij qyteti, prodhimi i verës, është plotësuar nga festivale të ndryshme muzikore dhe verërash, të cilat tani zhvillohen çdo vit. Për më tepër, janë zhvilluar shtigje gjithëpërfshirëse për çiklizëm dhe ecje, të cilat janë frymëzuar nga bukuria natyrore e zonës. Për këshilla dhe harta, vizitoni Informační Středisko (poshtë).

Pensione të shumta jashtëzakonisht të çuditshme janë hapur kohët e fundit për ta bërë Znojmo zgjedhjen ideale për disa ditë të lirë pas një qëndrimi të zënë në Pragë, ose si një vend i këndshëm ndalimi. Nëse jeni duke udhëtuar në mes të Vjenës dhe Pragës.

Minibus Pragë – Znojmo . Mënyra më e shpejtë për të udhëtuar midis Pragës dhe Znojmos. Rezervoni online.

Znojmo u krijua qysh në histori në shekullin e shtatë, dhe ky qytet u bë i shquar gjatë shekullit të nëntë, pasi Perandoria e Madhe Moraviane mori pushtetin. Gjatë shekujve të njëmbëdhjetë dhe të dymbëdhjetë, Princi Břetislav i Parë ndërtoi një kështjellë në qytet. Në vitin 1226, mbreti i dha të drejtat Znojmo (që përfshinin prodhimin e verës dhe mbledhjen e taksave) – madje edhe përpara Brno, kryeqyteti i Moravisë. Vendndodhja e Znojmos, në kufi, siguroi se ishte zgjedhja e natyrshme për të qenë një qendër tregtare, dhe mbretërit çekë u kujdesën shumë për qytetin.

Ashtu si kështjellën dhe rotondën romane ngjitur, e cila daton nga shekulli i njëmbëdhjetë, fëmijët do të pëlqejnë të eksplorojnë rrjetin gjithëpërfshirës të tuneleve të këtij qyteti, nëntokën Znojmo (Znojemské podzemí). Gjatë qindra viteve, vendasit këtu gdhendën pothuajse 30 km kalime nëntokësore. Këto u përdorën për çdo gjë, nga fshehja nga pushtuesit deri te ruajtja e verës, municioneve dhe turshive. Është gërmuar rreth 1 kilometër i rrjetit antik të tunelit. Tani është e hapur për publikun.

Znojmo krenohet me disa karakteristika të tjera të rëndësishme: konsiderohet si kryeqyteti i turshive të Republikës Çeke. Ato janë bërë nga trangujve më të mirë në vend. Dhe, pasi vendosen në një salcë pikante, siç është Znojemský guláš, turshitë e ëmbla dhe të tharta padyshim kanë shije të shijshme.

Znojmo ofron edhe birrë mjaft të mirë. Hostan, prodhuesi tradicional i birrës së qytetit, ka fituar shumë vlerësime kombëtare. Fatkeqësisht, fabrika lokale e birrës u mbyll disa vite më parë dhe prodhimi i birrës u transferua diku tjetër. Sidoqoftë, pijet e shumta ende ofrojnë me krenari lagerin e qytetit të lindjes.

Marrja e kushinetave tuaja

Sheshi kryesor në Znojmo është Masarykovo náměstí. Pothuajse gjithçka që dëshironi të shihni ndodhet në ose afër tij. Rruga Zelenářská, e cila del nga këndi veriperëndimor i sheshit, ju çon në Kishën e Shën Nikollës dhe në kështjellë.

Informacion Turistik

Në qendër të Znojmo, Informační Středisko, në Obroková Ten ( www.znojmocity.cz ), do të ndihmojë me akomodimin, drejtimet dhe hartat. Gjithashtu, ata shesin harta të biçikletave dhe mund t’ju japin këshilla për qiratë. Pyesni se çfarë ndodh në qytet dhe ata do të rezervojnë menjëherë biletat tuaja për ju. Kjo zyrë hapet gjatë muajve tetor, shtator, qershor dhe maj, nga e hëna në të premte, nga ora 08:00-18:00, të shtunave dhe të dielave nga ora 10:00-17:00; Gusht dhe korrik çdo ditë nga ora 09:00 deri në 19:00; dhe nëntor-prill, nga e hëna në të premte nga ora 08:00 deri në 16:00.

Udhëtimi atje

Znojmo mund të arrihet lehtësisht me makinë, dhe është veçanërisht i përshtatshëm për njerëzit që udhëtojnë nga ose në Telč ose Vjenë. Bashkohuni me autostradën D1 në jug të Pragës dhe nisuni në autostradën Tridhjetë e Tetë drejt Jihlava. Pasi të hyni në qytet, tashmë jeni në autostradën e duhur, kështu që udhëtoni nëpër qendrën e qytetit dhe lexoni tabelat. Nga Praga, udhëtimi duhet të zgjasë rreth 2.5 orë.

Nëpërmjet transportit publik, autobusët zakonisht janë më të lirë dhe më të shpejtë se trenat, si nga Brno ashtu edhe nga Praga. Autobusë të shumtë nga stacioni Florenc në Pragë e bëjnë udhëtimin për në Znojmo çdo ditë për rreth tre orë. Tarifa me një drejtim është rreth 200 CZK. Nga Brno, udhëtimi është shumë më i shpejtë (rreth 1 orë) dhe kushton rreth 65 CZK në një drejtim.

Me tren jashtë Pragës, i gjithë udhëtimi zgjat të paktën pesë orë përmes Brno dhe do të kushtojë rreth 500 CZK. Normalisht do t’ju duhet të ndërroni trenat në Břeclav. Nga Brno, trena të shumtë bëjnë udhëtimin çdo ditë, megjithëse normalisht do t’ju duhet të ndërroni trenat në Břeclav. Ky udhëtim zgjat pak më shumë se dy orë dhe do të kushtojë rreth 160 CZK.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button