Tërheqjet Turistike

Letná dhe Metronomi i Pragës

Fusha e Letná është një terren i lartë i sheshtë mbi qytet. Është pika tradicionale e mbledhjes për ushtritë pushtuese dhe rrethuese, sporte dhe ngjarje të tjera kulturore. Nën komunistët, Letná përdorej kryesisht për paradat vjetore të Ditës së Majit. Mijëra njerëz kaluan përpara stadiumit të Sparta Pragës, ku udhëheqësit komunistë do të përshëndesnin nga podiumi i tyre gjigant i kuq. Dikur krenohej me monumentin më të madh të Stalinit në botë: një skulpturë graniti 30 metra e lartë që portretizon një procesion të çekëve dhe rusëve që udhëhiqen në komunizëm nga figura Pied Piper e Stalinit. Monumenti u zbulua më 1 maj 1955, por brenda një viti, Hrushovi denoncoi Stalinin dhe monumenti u hodh në erë në 1962. Mbi statujën e Stalinit, me pamje nga Vltava, qëndron një metronom simbolik gjigant i kuq, i cili u ngrit në vitin 1991. Metronomi ndizet natën dhe mund të shihet nga qendra e qytetit. Artisti ndërkombëtar Vratislav Novak projektoi Metronomin 75 këmbë të gjatë (23 m). Zona pas metronomit është gjithashtu një vend i njohur për patina ku skateboarders nga Evropa dhe e gjithë bota mblidhen dhe filmojnë gjatë gjithë vitit.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button