Tërheqjet Turistike

Kisha e Shën Jakobit të Madh

St James ChurchKjo kishë daton në shekullin e 13-të dhe ishte një përbërës origjinal i Manastirit Minorit të ndërtuar këtu. Një nga përdorimet më të hershme të regjistruara të ndërtesës ishte si një vend për një festë për të festuar kurorëzimin e mbretit Gjon të Luksemburgut, duke treguar kështu se kjo ndërtesë ka qenë e zhytur në histori për një numër të madh vitesh. Ajo ka qenë viktimë e tre zjarreve të veçanta gjatë jetës së saj, të cilat të gjitha shkaktuan një përpjekje të madhe rindërtimi më pas. Ndërtesa e sotme është rezultat i punës së atyre në shekullin e 17-të, kur ndodhi zjarri i fundit.

Pamja e jashtme e kishës të lë pa frymë, por është pjesa e brendshme ajo që të lë pa frymë. Paraqitja e galerisë së tribunës mbi korridoret anësore – të gjitha të ndara me pilastra mermeri – është thjesht mahnitëse për t’u parë. Skulpturat e gjetura këtu janë gjithashtu të mahnitshme, ndoshta më mbresëlënëse prej tyre është skulptura e quajtur “Pietr”, e cila daton rreth vitit 1500 dhe gjendet në altarin kryesor. Ka edhe shumë piktura – si “Martirizimi dhe Lavdërimi i Shën Jakobit”. Ndërtesa përmban gjithashtu një numër të madh pikturash të artistit Peter Brandl.

The Church of St. James

Një aspekt i tmerrshëm i kësaj kishe mund të gjendet i varur në të majtë të hyrjes së kishës – një krah i prerë. Ky supozohet të jetë krahu i një njeriu që u kap duke u përpjekur të vidhte një artefakt të vlefshëm nga kisha dhe të cilit, kur u kap, iu pre krahu nga Guildi i Kasapëve të Pragës, i cili mbronte kishën.

Një nga atraksionet më të mëdha të kësaj kishe është varri i ish-kancelarit çek Vratislav të Mitrovicës. Dizajni i përpunuar u krijua nga Jan Bernard Fischer nga Erlach dhe është një testament i qëndrueshëm i aftësisë së tij. Bëhet fjalë për një thashetheme se kur u hap varri, trupi u gjet i ulur, me sa duket u përpoq të dilte me forcë nga varri më kot. Një tjetër tërheqje kryesore është statuja e Virgjëreshës Mari e shekullit të 15-të, e gjetur në altarin kryesor.

Akustika në kishë është me famë botërore dhe si e tillë çdo vit mbahen disa koncerte aty. Akustika në fakt do të thotë se organi barok që daton në 1702 është në vendin e përsosur për të demonstruar tingullin e tij. Dekorimi në kishë është gjithashtu diçka për t’u parë, dhe shumica e tij është krijuar nga italiani Ottavio Mosto. Ai përmban 21 altarë të ndryshëm, dhe pika kryesore e fokusit është në statujën madhështore të Shën Jakobit.

Kisha aktualisht i përket Kishës Katolike Romake dhe, në vitin 1974, ajo u ngrit në nivelin e bazilikës së vogël (Bazilika e Shën Jakobit) nga Papa i atëhershëm, Papa Pali VI.

Adresa: Malá Štupartská 635/6, Qyteti i Vjetër; Hapur : 9:30-12 pasdite, 14:00-16:00 çdo ditë. Nuk lejohet hyrje gjatë meshës ose koncerteve të organeve; Faqja e internetit : www.minorite.cz

Historia

Kisha u ndërtua gjatë mbretërimit të mbretit Wenceslas I. Kisha origjinale (Bazilika sv. Jakuba) megjithatë u shkatërrua, por u rindërtua nga Mbreti John i Bohemisë në 1319 në një stil gotik. Megjithatë, projekti nuk u përfundua deri në 1374 nga Perandori Charles IV. Ajo u bë një nga kishat mbretërore më të rëndësishme në qytet dhe u përdor shpesh për funeralet mbretërore, duke përfshirë Mbretin Charles IV dhe Perandorin Maximilian II në 1577.

Në 1689 kisha u shkatërrua edhe një herë nga zjarri dhe u rindërtua, por këtë herë në një stil barok. Arkitekti për këtë ishte Jan Simon Panek. Edhe pse punimet filluan në vitin 1689, pjesa e brendshme e kishës nuk përfundoi deri në vitin 1739 dhe pjesa e jashtme u përfundua në 1702. Plani origjinal i dyshemesë mbeti, elementët gotikë të kishës u hoqën. Megjithatë, disa nga muret e shekullit të 14-të u ruajtën gjithashtu.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button