Siguria

Qendra e Pragës ka shumë shoferë taksie që mashtrojnë

Praga ka një problem të vjetër dhe të kahershëm, i cili dëmton rëndë reputacionin e saj në mbarë botën: Mashtrimin e shoferëve të taksive. Janë rreth njëqind prej tyre, kryesisht në Rrugën Pařížská dhe Rrugën Karlova, rreth Sheshit të Qytetit të Vjetër dhe pranë Stacionit Qendror Hekurudhor. Ata vjedhin, duke mashtruar klientët e tyre.

Prague Taxi Drivers

Asgje nuk ka ndryshuar. Ashtu si një vit apo pesë vjet më parë, ata bëjnë të njëjtën gjë si baballarët e tyre, e në disa raste edhe gjyshërit. Ata zgjedhin të huajt e hutuar dhe i ngarkojnë shumëfishin e çmimit normal. Ata refuzojnë çekët nëse nuk janë të dehur. Magjistrati dhe Policia e Qytetit të Pragës vendosin ekipe speciale kundër tyre, duke kryer inspektime dhe duke përdorur agjentë – rreth 30 persona në total. Megjithatë mashtruesit janë ende aty.

Një reporter i televizionit në internet nga stream.cz, Janek Rubeš, guxoi me guxim t’i luftonte ata. Në filmin e tij dokumentar Prague vs Money, ai dokumentoi aq shumë guxim të jashtëzakonshëm midis këtyre shoferëve të taksive, saqë tashmë ka disa vazhdime.

Dhe rezultati? Gjatë javës ai dhe kameramani i tij dokumentuan 50 udhëtime me taksi në qendër të qytetit. Sa herë që taksisti i lëshonte klientët e tij – gjithmonë të huaj – në destinacionin e tyre, gazetari i pyeste për çmimin. Nëntë nga dhjetë udhëtime përfunduan me një turist të grabitur. Një herë një udhëtim nga rruga Pařížská në aeroport i kushtonte një të huaji dy mijë korona të plota.

Inspektime nga Magjistratura dhe Policia e qytetit

Inspektime kryen edhe një ekip i posaçëm taksi i Magjistraturës së Pragës. Cilat janë rezultatet e tyre? “Në vitin 2014, ne kryem gjithsej 1346 inspektime, gjatë të cilave gjetëm 59 raste të mbiçmimit. Mbi tarifa më e madhe ishte afërsisht e barabartë me katërfishin e çmimit të duhur,” i tha Pravo Daily zëdhënësja e Magjistraturës së Pragës Petra Hrubá. Janë gjashtë inspektorë.

Policia e qytetit ka edhe ekipin e saj të taksive. Vitin e kaluar 24 anëtarët e saj ishin pak më të suksesshëm. “Policët e ekipit të taksive kryen më shumë se 13,000 inspektime të shoferëve të taksive në vitin 2014. Gjatë këtyre inspektimeve, ata zbuluan 2062 raste të shkeljeve,” tha zëdhënësja e Policisë së qytetit të Pragës, Irena Seifertová.

Sa herë është grabitur një klient mbetet e paqartë. Gjithashtu duhet theksuar se këto shifra kanë të bëjnë me të gjithë shoferët e taksive. Janë rreth 5700 shoferë taksie të regjistruar në Pragë.

Ata qëndrojnë aty

Pavarësisht të gjithë kryetarëve të bashkive, këshilltarëve të qytetit dhe ekipeve speciale të vendosura, në Pragë mbeten njëqind taksistë mashtrues.

“Nuk është e lehtë t’i identifikosh. Ndoshta vetëm nga fakti se ata vazhdojnë të qëndrojnë në këmbë. Gjithmonë në cep të rrugës Pařížská dhe Karlova, pranë Magjistraturës, në sheshin Wenceslas. Ata ndryshojnë nga taksitë e tjera të rregullta për faktin se qëndrojnë aty. Ndërsa një shofer normal bën katër udhëtime në orë për dyqind korona, këto vazhdojnë të presin dhe pastaj shkojnë vetëm një herë, por të paktën për një mijë. Ata parkojnë në vende ku një qytetari normal të Pragës do ta tërhiqte makinën e tij brenda dy minutash. Policia e qytetit nuk mund të bëjë asgjë kundër tyre ose, siç arritëm të dokumentojmë në film, ata as nuk përpiqen, “tha gazetari Janek Rubeš për Právo.

Përshëndetje dhe Mungesa e Interesit

Në episodin e fundit, pamjet nga kamerat tregojnë se si policia e qytetit në cep të rrugës Pařížská i përshëndet këta taksistë mashtrues dhe largohen.

Më pas policët gjobisin makinat e parkuara në zonën blu, por injorojnë katër taksitë që qëndrojnë në vendet e parkimit të rezervuara për invalidët ose shërbimet e mirëmbajtjes së rrugëve (TSK). Megjithatë, kolegët e tyre nga ekipet speciale të taksive i detyrojnë taksitë të largohen nga këtu sa herë që shkojnë në shesh.

Së fundmi Kryetari i Bashkisë së Pragës foli për taksitë mashtruese

“Unë personalisht, si dhe autoritetet mbikëqyrëse të kryeqytetit, jemi shumë të vetëdijshëm për këtë situatë dhe po bëjmë maksimumin për ta përmirësuar atë, për aq sa e lejon ligji. Unë jam i informuar mirë për këtë edhe pa parë raportet e Stream TV, të cilat jo gjithmonë paraqesin situatat që kanë ndodhur në të vërtetë. Ndryshe nga gazetarët e Stream TV, ne duhet të provojmë aktivitetet e paligjshme të shoferëve të taksive në mënyrë të ligjshme,” shkroi kryebashkiaku Adriana Krnáčová (ANO) në faqen e internetit të Magjistraturës së Pragës.

Artikuj të Lidhura

Back to top button