Siguria

Toruist Safety

Toruist Safety in PraguePraga është një qytet mjaft i sigurt, ku njerëzit ndihen të relaksuar duke ecur pothuajse në çdo orë, madje edhe në rrugët e tij ndonjëherë me ndriçim të dobët. Ashtu si në çdo destinacion turistik, hajdutët e xhepave përqendrohen në zonat ku grumbullohen turistët, prandaj jini të vëmendshëm dhe mos mbani sende me vlerë në një vend të arritshëm.

Që ndonjë vështirësi të mos ju prishë qëndrimin në Pragë, ju lutemi ndiqni këshillat e mëposhtme. Shumica dërrmuese e vizitorëve largohen nga Praga të kënaqur, i përmbahen paralajmërimeve tona dhe gjithashtu do të jenë të sigurt.

Xhepaxhinj

Ata janë të shpejtë për të përfituar nga çdo situatë kur ju nuk po i kushtoni vëmendje të plotë sendeve tuaja personale për t’i bërë disa prej tyre për vete. Prandaj, kushtojini vëmendje të veçantë sendeve tuaja në vendet ku mblidhen shumë njerëz, si sistemi i transportit publik, pikat e njohura turistike dhe klubet. Policë shtesë dërgohen në rrugët e Pragës gjatë gjithë sezonit turistik dhe janë të përgatitur për të ndihmuar në zgjidhjen e çdo situate problematike. Në rast vjedhjesh, drejtohuni në policinë lokale. Ambasada e vendit tuaj do t’ju ndihmojë me rregullimin e dokumenteve të zëvendësimit ose të urgjencës.

Taksitë famëkeqe të Pragës

Publiciteti negativ që i është bërë Pragës nga disa taksistë të qytetit, i ka dhënë qytetit një emër të keq në të gjithë botën. Ankesat për pandershmëri kanë rënë pak, për fat të mirë, gjatë viteve të fundit. Kjo është ndihmuar edhe nga fushata “Taxi Fair Place”. Në panelet e informacionit të shënuar me këtë simbol, mund të zbuloni se sa do t’ju kushtojë një udhëtim nga një pikë fikse në qendër ose në vendet e njohura turistike. Bashkia e Pragës rregullon tarifat dhe ka vendosur çmimet maksimale. Aty ku është e mundur, rezervoni një taksi përmes një shërbimi të dërgimit të radios, ku do të njoftoheni paraprakisht për çmimin ose do të prenotoni Transferimin në Aeroportin e Pragës në internet . Hoteli juaj ose çdo qendër informacioni do të jenë të lumtur t’ju japin një numër kontakti.

Money Exchange

Edhe nëse ai ose ajo ka vetëm një përvojë të vogël, çdo udhëtar e di se shkëmbimi i parave në rrugë nuk paguan kurrë! Mënyra më e sigurt është shkëmbimi në bankë ose në zyrën e këmbimit të hotelit. Zyrat e këmbimit në qendër të qytetit janë më të favorshme pasi ofrojnë kurset më të mira të këmbimit. Megjithatë, për sigurinë tuaj, gjithmonë verifikoni shumën përfundimtare që merrni nga zyra e këmbimit. Për shembull, një kurs këmbimi jashtëzakonisht i favorshëm mund të jetë i disponueshëm vetëm për të shkëmbyer më shumë se një shumë e caktuar (për shembull, 100 euro), ose mund të shtohen tarifa për këmbimin. Çdo zyrë këmbimi duhet të tregojë gjithmonë një informacion të tillë në disa gjuhë; megjithatë, shpesh ndodh që turistët të mos e tresin këtë informacion (për shembull, sepse jepet qëllimisht me shkrime të vogla). Gjithashtu, mos harroni se kursi i këmbimit për blerje dhe shitje duhet të shfaqet gjithmonë në zyrat e këmbimit në Republikën Çeke!

Bakshish

Në Republikën Çeke, konsiderohet zakon i mirë të lini 10% të kostos së vaktit si bakshish për shërbimin në restorant. Në disa institucione, kjo shumë do të shfaqet si një artikull i veçantë në faturën tuaj. Informacioni nëse do t’ju paguhet një tarifë për shërbimin do të gjendet gjithmonë në meny ose në materiale të tjera të shtypura zyrtare. Kamarieri ose kamarierja juaj duhet të paraqesë një faturë për të gjithë shumën e paguar. Nëse shoqëruesi juaj nuk ju ofron një faturë për të gjithë shumën dhe ju kërkon një pagesë të veçantë jashtë faturës, atëherë ai ose ajo ndoshta po përpiqet të rrisë faturën në mënyrë të paligjshme. Nëse nuk jeni dakord me faturën, duhet të kërkoni një shpjegim nga menaxheri i restorantit, pasi pronarët shpesh nuk e dinë që personeli i tyre po i rrit të ardhurat në këtë mënyrë.

Transporti publik

Udhëtimi në sistemin e transportit publik mund t’ju kursejë jo vetëm kohë, por kryesisht para. Megjithatë, kjo është vetëm në rastin kur udhëtoni me dokumente udhëtimi të vulosura saktë. Pasi të keni hipur në mjetin tuaj të transportit (autobus, tramvaj ose metro), është e nevojshme të merrni biletën tuaj të vulosur. Vetëm në këtë mënyrë bileta është e vlefshme dhe nuk do të rrezikoni një luftë fjalësh me një inspektor biletash. Mos llogarisni që të mos takoni inspektorin, pasi patjetër do t’ju kushtojë shtrenjtë. Gjoba është më shumë se 20 herë më shumë se çmimi i një bilete të vetme.

Tramvaje të ridrejtuara

Sistemi i transportit në Pragë me infrastrukturën e tij të vjetër ka nevojë për riparime të vazhdueshme. Kjo nënkupton grisjen e rrugëve dhe rrjedhimisht ndryshimin e tramvajeve. Përpara nisjes, kontrolloni për përditësime nga rrjeti i transportit publik të Pragës në www.dpp.cz.

Kur hyni në metro, kini kujdes nga mashtruesit që paraqiten si inspektorë biletash. Ata mund t’ju afrohen dhe t’ju kërkojnë të shohin biletën tuaj përpara se të deklaroni se duhet të paguani një gjobë. Nëse kjo ndodh, thuaju të lajmërojnë policinë ose bëje vetë. Një inspektor i vërtetë biletash do të tregojë gjithmonë distinktivin e tij kur ju afrohet, kështu që nëse nuk ka asnjë distinktiv, pothuajse me siguri jeni duke u mashtruar.

Skinheads

Fatkeqësisht, çekët nuk janë mësuar me njerëzit që nuk u ngjajnë apo nuk vishen si ata. Që nga viti 1989, lëvizja Neo-naziste Skinhead është rritur me një ritëm shqetësues. Mund të ndodhë dhunë e rastësishme dhe e paprovokuar ndaj individëve me lëkurë të errët, por nuk ka gjasa të ndikojë tek ju në zonat kryesore turistike.

Helmim nga ushqimi

Rastet e helmimit vdekjeprurës nga ushqimi janë sporadike, por rastet e lehta janë të zakonshme. Është mirë të njiheni me simptomat, si të përzierat dhe diarreja. Stendat që shesin ushqime të shpejta në rrugë kanë më shumë gjasa të shkaktojnë probleme sesa restorantet e besueshme, pasi përbërësit janë të ekspozuar ndaj baktereve dhe shpesh nuk janë gatuar shumë mirë. Kur dyshoni, shmangni peshkun, vezët dhe veçanërisht produktet duke përfshirë majonezën.

Personel i pakëndshëm, shërbim i dobët

Gjatë qëndrimit tuaj, a ishit të pakënaqur me nivelin e shërbimit në hotelin, restorantin, zyrën e udhëtimit apo gjetkë? Ju lutemi, përpiquni ta zgjidhni ankesën tuaj direkt në vend me menaxherin ose drejtorin e institucionit të caktuar. Në këtë rast, ju do të keni gjithmonë mundësinë për të marrë një shërbim më të mirë, ndërsa, pas kthimit në shtëpi, mund të kërkoni vetëm korrigjim qarkullues nga drejtuesi i lartë i institucionit.

rrëmujë e qenve

Në Pragë, ju mund të pyesni veten se sa pronarë qensh janë tejet të pakujdesshëm për pastrimin e rrëmujës së qenve – kështu që shikoni hapin tuaj. Autoritetet komunale gjithashtu nuk janë shumë të prirura për ta bërë këtë dhe në masë të madhe e kanë shfajësuar veten nga përpjekjet për të pastruar pas tyre.

Prostitucioni

Profesioni më i vjetër ende lulëzon në një zonë të errët të qytetit. Edhe pse mund të duket e ligjshme, kurrë mos supozoni se prostitucioni është i ligjshëm. Edhe shenjtorët duhet të shmangin prostitutat e të dy gjinive: ata shpesh dihet se plotësojnë të ardhurat e tyre duke mbledhur xhepa.

Bare pa ndalesë

Fatkeqësisht, Praga ka shumë pak bare me reputacion dhe kafenetë hapen në orët e para. Fjalët “non-stop” janë kryesisht sinonim i personazheve të dyshimta. Institucione të tilla shpesh janë të mbushura me automate, bixhozi dhe të varur nga droga. Do të ishte shumë më mirë të shkoni një natë herët ose të shkoni në disa nga klubet e natës me reputacion.

Zonë e pasigurt rreth stacionit qendror hekurudhor

Ka vende ku edhe një qytetar i Pragës i lindur dhe i rritur nuk guxon të shkojë pas errësirës, dhe Stacioni Qendror Hekurudhor është një prej tyre. Çdo ditë mund të shihni dhjetëra njerëz të dyshimtë të ulur në stola dhe duke kaluar kohën e tyre duke pirë verë nga kutitë, duke pirë alkool të tjerë të lirë, duke marrë drogë ose duke futur në thasë turistët që kalojnë për para. Gjatë ditës, për shkak të pranisë së policisë dhe trafikut, zona konsiderohet në rregull.

Çmimi me dy nivele

Edhe përkundër faktit se shkel ligjin, ndonjëherë turistët tarifohen më shumë — disa institucione me reputacion ofrojnë zbritje për çekët. Thjesht lënia e shitësve të biletave të dinë se jeni të vetëdijshëm për çmimin më të ulët ndihmon, por nuk është një premtim i vërtetë që nuk do të penalizoheni për të qenë i huaj.

Dyqane të vogla ushqimore

Në qendër ka mjaft dyqane të vogla ushqimore që i kushtojnë mallrat e tyre deri në 10 herë më shumë se normalja. Shumicën e kohës, ju mund t’i njihni ato pasi nuk kanë etiketa çmimesh askund. Pronarët e dyqaneve të tilla janë kryesisht nga pakicat vietnameze ose ruse.

Artikuj të Lidhura

Back to top button