Këshilla/KëshillaSiguria

Scam City – Dokumentar i National Geographic

Ndërsa dita kthehet në natë, mashtruesit e Pragës dalin duke u përgatitur për një mori turistësh që shijojnë jetën e natës në qytete dhe të cilët nuk janë plotësisht të vetëdijshëm se janë shënuar nga ata që maskohen si vajza të bukura, shitës të padëmshëm dhe shofer taksie miqësore.

Kryeqyteti kërkon një falje nga producentët e dokumentarëve Scam City sepse dokumentari i National Geographic e portretizonte Pragën si një vend plot mashtrime. Përfaqësuesit e Pragës ankohen se prezantuesi, Conor Woodman, përdori ndihmës të punësuar në dokumentar dhe luajti skena të inskenuara. Por, siç dëshmon historia në Stream.cz, praktikat e përshkruara nga Woodman janë reale. Për më tepër, ato janë shumë më keq.

Reagime të forta nxitën gjetjet e policisë në prapaskenat e dokumentarit Scam City , për të cilin u raportua në tetor. Policia thotë se Woodman nuk ka xhiruar situatat reale, por skena të krijuara artificialisht, protagonistët e të cilëve janë punësuar, aktorë. Ai qëlloi, për shembull, kur një shofer taksie kërkonte një çmim të paarsyeshëm të lartë për një udhëtim të shkurtër dhe kur një shitës sallami jepte kusur për një kartëmonedhë dy mijë sikur të ishte një kartëmonedhë njëmijëshe.

Menaxhmenti i Pragës tha se raporti është manipulues dhe i dëmshëm për qytetin. Më pas, qyteti vendosi të punësojë një avokat i cili do të përgatitet për veprime të mundshme ligjore. Këshilltari për legjislacionin, Lukáš Manhart, ka thënë se do të kërkohet një falje adekuate. “Ne do të diskutojmë formën e kërkimit të faljes”, citohet të ketë thënë ai nga ČTK.

Thuhet se qyteti po lufton për të pastruar emrin e tij, kur më mirë duhet të luftojë për të përmirësuar situatën dhe për të zgjidhur praktikat dekada të vjetra të disa taksistëve të pandershëm dhe këmbyesve të parave që ndonjëherë paguajnë tarifa.

Mund të bëni pazare në zyrat e këmbimit

Pyetja është nëse Woodman gënjeu në të vërtetë në raport apo nëse ai thjesht tregoi situata aktuale ekzistuese, por me ndihmën e aktorëve të punësuar. Një ekip gazetarësh vendosi të shqyrtojë këtë çështje. Në pjesën e parë u shqyrtuan zyrat e këmbimit të Pragës; në pjesën e dytë kanë ekzaminuar shoferët e taksive. Rezultati ishte, në të dyja rastet, më i keq se ai i portretizuar nga dokumentari i National Geographic.

Një gazetar i paraqitur si i huaj u përpoq të shkëmbente 300 dollarë në disa zyra këmbimi në Pragë. Gjetjet ishin të jashtëzakonshme. Atij iu ofruan 5432 korona për atë shumë në një vend, ndërsa diku tjetër ishin 4493 – sipas punëtorit pas banakut, kjo ishte për shkak të komisionit prej 20 për qind.

Por siç kanë konstatuar prodhuesit e raportit të lajmeve, shkëmbimet nuk kanë ofruar gjithmonë një çmim fiks. Kur protagonisti u largua, duke refuzuar ofertën, punonjësi i këmbimit i ofroi të zvogëlonte në gjysmë shumën e komisionit. Atij iu premtuan një kurs më të mirë në një këmbimore tjetër kur tha se do të merrte më shumë para në një këmbimore tjetër.

Woodman po përpiqej të shkëmbente 50 euro në reportazhin e tij. Atij iu ofruan 1220 kurora çeke në një këmbimore, ndërsa në një tjetër 903 kurora çeke.

Katër kilometra me taksi për 800 CZK

Gazetari dhe ekipi i tij u fokusuan te shoferët e taksive të Pragës në një pjesë tjetër të dokumentarit. Ai vendosi të kontrollonte përvojën e Woodman, i cili udhëtoi nga Sheshi Wenceslas në Sheshin e Qytetit të Vjetër dhe pagoi 754 kurora. Por për habinë e tyre, taksisti u ngarkoi atyre 820 korona për udhëtimin, i cili është i gjatë rreth katër kilometra. Prandaj, çmimi për kilometër ishte afërsisht 195 CZK, plus një tarifë hyrje prej 40 CZK.

Reagimi i një polici të qytetit ishte shqetësues pasi zoti Rubeš – ende duke u shtirur si i huaj – i kërkoi ndihmë. Madje ai i ofroi policit një faturë nga taksia. Por polici ngriti shpatullat me ashpërsi dhe tha se nuk i bën punë policisë.

Më pas autori pyeti një shofer tjetër taksie se sa do të paguante për një udhëtim nga Sheshi Wenceslas në Sheshin e Qytetit të Vjetër. Mësoi se udhëtimi kushtonte 500 korona. Çmimi i shkruar direkt në taksi raportonte se një kilometër është 28 korona dhe tarifa e hyrjes është 40 korona. Udhëtimi prej katër kilometrash do të kushtonte, duke përdorur atë tarifë, rreth 150 korona.

Pjesëmarrësit nganjëherë paguhen, Agjencia e pranuar

Dokumentari Scam city u shfaq premierë nëntorin e kaluar në Republikën Çeke. Një agjenci filmimi, Zig Zag Productions, e kishte xhiruar atë një vit më parë për National Geographic.

“Mashtruesit që ne po qëllonim u lajmëruan për arsyen e vërtetë të prodhimit tonë vetëm pasi Conor – aktori kryesor – u bë viktimë e mashtrimit. Nje njoftim[to] pjesëmarrësit[of] gjuajtja është praktikë standarde. Si kompani produksioni, duhet të marrim një formular autorizimi nga çdo person që merr pjesë në shfaqje. Pjesëmarrësit ndonjëherë paguhen; është gjithashtu praktikë e zakonshme. Ne i kompensojmë ata[for] humbja e të ardhurave ose ndërprerja e sitit”, thanë Brent Baker dhe Peter Day, prodhues nga kompania Zig Zag, disa javë më parë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button