Këshilla/KëshillaPazar

Kembim parash

Money ExchangeRepublika Çeke është anëtare e BE-së që nga 1 maji 2004, por ende nuk ka hyrë në Eurozonë. Ju mund të paguani për mallra dhe shërbime në Republikën Çeke me para dhe karta. Ka gjithashtu shumë vende në Pragë ku pagesa mund të bëhet në euro – në shumicën e zinxhirëve të shitjes me pakicë, dyqaneve të elektronikës, pompave të benzinës dhe restoranteve. Ka zyra këmbimi fjalë për fjalë në çdo cep të qyteteve të mëdha, veçanërisht në Pragë.

Monedha zyrtare

Monedha zyrtare e përdorur në Republikën Çeke është kurora çeke (Kč) e cila ka shkurtesën ndërkombëtare CZK .

Një kurorë është e ndarë në 100 hellera (h), megjithëse prerja më e vogël e monedhës është pjesa e parë e kurorës çeke.

Monedha

Në Republikën Çeke, do të gjeni monedha me vlerë 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč dhe 50 Kč.

Kartëmonedhat

Kartëmonedhat vijnë në prerjet e mëposhtme: 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč, 2000 Kč dhe 5000 Kč.

Zyrat e Këmbimit

Ju mund të ndryshoni para në Republikën Çeke në shumë vende, por kurrë në rrugë! Në zyrat e këmbimit në banka do të paguani rreth 2% të shumës totale në komision. Në disa banka, ekziston një tarifë minimale prej 50 Kč. Këtë do ta paguani vetëm kur komisioni prej 2% të jetë më i vogël se kjo shumë. Në zyrat e këmbimit privat, rekomandohet që së pari të kërkoni shumën e saktë që do të merrni për paratë tuaja: shenja që reklamon komision 0% shpesh lidhet me blerjen e valutës së huaj! Ju gjithashtu mund të ndryshoni para në recepsionin e hotelit tuaj (rreth 5% komision).

ATM-të

Në Republikën Çeke do të gjeni një rrjet të dendur ATM-sh (makinash cash) që do të pranojnë të gjitha kartat kryesore të kreditit dhe debitit (Visa, MasterCard, Plus, Maestro, Cirrus dhe të tjera). Këshillohet që të pyesni bankën tuaj se sa do të paguajë për tërheqjet e parave të gatshme jashtë vendit. Shumica e dyqaneve dhe restoranteve pranojnë gjithashtu karta të njohura ndërkombëtarisht.

Çeqe udhëtarësh

Klientët e American Express, Thomas Cook, Visa do të kenë pak probleme gjatë arkëtimit të çeqeve të udhëtarëve në bankat në Republikën Çeke.

Policia Bashkiake këshillon dhe informon: Mos ndërroni para në rrugë: aktiviteti i shkëmbimit në rrugë nuk lejohet në Republikën Çeke dhe ju mund të mashtroheni në një shkëmbim të tillë! Kur shkëmbeni para në një zyrë këmbimi, gjithmonë konfirmoni kursin e përdorur për monedhën tuaj specifike me punonjësin e zyrës. Para se të ndryshoni para, sigurohuni që të konfirmoni plotësisht të gjitha informacionet në lidhje me shkëmbimin që ofron zyra. Nëse nuk jeni të kënaqur me shërbimin që keni marrë në zyrën e këmbimit, kërkoni një raport ankese dhe përdorni atë për të përshkruar arsyen e pakënaqësisë suaj me shërbimin e ofruar. Sigurohuni që të merrni dhe mbani një kopje të raportit.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button