Pazar

Zana e Gjelbër – Absinthe Çeke

Absinthe është rikthyer në Pragë si fryma e zgjedhjes së tendencave alternative. Është shumë i njohur si pije alkoolike ‘zana e gjelbër’, për shkak të ngjyrës së saj normale jeshile. Absinthi është një përzierje e fuqishme (me 70% alkool), e aromatizuar me pelin dhe një herë në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, është konsumuar në sasi të mëdha në të gjithë Evropën. Falë pelinit dhe barit të shtuar, Absinthi përmban një neurotoksinë psikoaktive të quajtur thujone. Artistët kryesorë, shkrimtarët dhe libertinët e tjerë të louche u tërhoqën nga fuqia e tij, ngjyra e gjelbër e gjallë dhe përgatitja rituale. Por Absinthe kishte edhe efekte anësore shqetësuese, si verbëria dhe vdekja, të cilat më në fund çuan në ndalimin e tij.

Czech Absinthe

Absinth Ice CreamAbsinthi u legalizua përsëri në Republikën Çeke në vitet 1990 dhe është bërë diçka si një ikonë kulturore, me disa marka të disponueshme. Në shumicën e vendeve të Bashkimit Evropian, Absinthe mund të shitet për sa kohë që nuk kalon 10 mg thujone.

Në baret e Pragës, pija shërbehet duke djegur një sasi të vogël sheqeri të njomur me Absinthe në një lugë, të cilën më pas e përzieni në gotën tuaj me Absinthe dhe e lyeni me ujë (1-2 pjesë ujë në Absinthe). Çdo përdorim i zjarrit dhe/ose lëndëve piroteknike mund të duket mbresëlënës, por nuk ka asnjë lidhje me përgatitjen tradicionale të Absinthes.

Disa marka të famshme janë Absinthe Hill’s, Staroplzenecky Absinthe, Absinthe King of Spirits, Red Absinthe (me ngjyrë të kuqe), Absinthe Original dhe La Fee Absinthe. Sipas recetave franceze ose zvicerane, traditat kryesore të prodhimit vlen të përmenden se drejtshkrimi çek i absintit është “absinth”, duke lënë jashtë “e”.

Ju mund të blini Absinthe në shumicën e dyqaneve të suvenireve dhe pijeve alkoolike dhe mund të jetë një dhuratë/suvenir i mirë për miqtë tuaj.

Artikuj të Lidhura

Back to top button