Pazar

Kukulla Çeke

Czech PuppetryKukullat e para e kishin origjinën në nënkontinentin e Indisë dhe shpejt gjetën një rrugë drejt Azisë Juglindore dhe Evropës. Çekët e kanë dashur artin e kukullave për qindra vjet; gjatë kohës së ndikimit intensiv prusian përgjatë shekullit të tetëmbëdhjetë, trupat e kukullave udhëtuese e mbajtën gjallë humorin dhe gjuhën çeke në zonat rurale. Ndërsa gjuha e teatrit “legjitim” ishte gjithmonë gjermanishtja, çekishtja lejohej nëse një kukull e fliste atë.

Deri në kohët e fundit, shumica e gjyshërve ndiheshin të detyruar t’u kalonin nipërve një koleksion të modeleve të tyre personale të gdhendura prej druri të blirit. Ndikimi i kukullave arriti kulmin nga viti 1938 deri në vitin 1989, ndërkohë që disa regjime kukulle qeverisnin çekët. Këto ditë, Hurvínek dhe Špejbl, të cilët zotërojnë një skenë të përhershme të vendosur në Pragë, janë çekët më të mirë për fëmijët nga Patagonia në Japoni. Producenti i filmit, Jan Švankmajer, po i transformon personazhet e drurit në yje filmash të vlerësuar me çmime.

Shumica e kukullave të blera në dyqanet turistike të Český Krumlov dhe Pragë supozohet të jenë suvenire. Është një artist i rrallë që mund të transformojë copa druri në kukulla të shkathëta dhe vlera e tyre mund të përshkallëzohet në 1000 dollarë. Megjithatë, për shkak se kukullat mburren me një të tashme të gjallë dhe një të kaluar të famshme në Republikën Çeke, edhe një magjistare e drejtpërdrejtë, Pinoku ose shakaja do të jetë një mënyrë e mirë për të kujtuar aventurat tuaja çeke.

Puppets in Prague

Galeria Marionette

Marionetat që shiten këtu dihet se janë shumë të shtrenjta, por kjo sepse ato janë punuar nga mjeshtra artizanë, të cilët kanë shpenzuar shumë orë për secilën. Ndodhet në U Lužichého semináře 7, Qyteti i Vogël dhe mund të arrihet duke zbritur në stacionin Malostranská në linjën A të Metrosë. Hapur nga ora 10:00 deri në orën 18:00, e hënë-e shtunë. www.czechmarionettes.com ose www.marionettes-rici.com

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button