Pazar

Garnet çek

Czech Garnet ShopGarneti i kuq i gjakut është perlë zyrtare kombëtare çeke, e vlerësuar ndër më të mirat në botë. Garneti çek është një aksesor i njohur urban dhe konsiderohet blerja më e mirë turistike nëse jeni duke blerë bizhuteri në Pragë. Garnetat nuk janë domosdoshmërisht të kuqe të thellë. Ekzistojnë të paktën pesë lloje specifike; disa janë pothuajse transparente dhe të tjerat janë të zeza, ndërsa granata e pakët e gjelbër është shumë e kërkuar. Sipas legjendave çeke, guri i çmuar përdor vazhdimisht fuqitë e tij mistike për të zëvendësuar trishtimin me gëzimin.

Shumica e granatave janë nxjerrë pranë qytetit të vogël Teplice, i vendosur rreth 63 km në veriperëndim të Pragës. Garnetat prodhohen nga një kompani e vetme – Granat Turnov (e vetmja kompani e autorizuar për të nxjerrë granata çeke) – e cila ka degë në rrugën Dlouhá dhe Panská dhe shumë rishitës. Rekomandohet që të blini gurë nga një dyqan me reputacion dhe të kërkoni një certifikatë, pasi ka pasur disa raportime për blerje false. Një gjerdan ose unazë e vogël granati mund të blihet për më pak se 1000 CZK, megjithëse çmimet varen kryesisht nga fakti nëse ato janë të vendosura në argjend ose në ar.

Czech Garnet

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button