Këshilla/Këshilla

Kapërcimi i barrierës gjuhësore

Communication, Language BarrierMegjithëse shumë njerëz supozojnë të kundërtën, pengesa gjuhësore në Republikën Çeke nuk është më e madhe se në çdo vend tjetër evropian – në fakt, është më e lehtë të komunikosh në shumicën e qyteteve çeke sesa të komunikosh në Spanjë apo Itali. Kur Perdja e Hekurt ra në vitin 1989, në vend nuk kishte shumë anglishtfolës, por nuk është më kështu. Shumica e punëtorëve çekë në industrinë e turizmit flasin tani anglisht, siç flasin pothuajse të gjithë çekët e rinj.

Megjithatë, si çdo vend jo-anglez, jo të gjithë mund të flasin anglisht, gjë që mund të çojë në probleme komunikimi. Kjo ka shumë të ngjarë të ndodhë kur takoni dikë mbi moshën 40 vjeç që punon si nëpunës ose në shërbimin ndaj klientit. Mos prisni që njerëzit t’ju kuptojnë dhe, nëse nuk e kuptojnë, mendoni për mënyra të tjera për të kuptuar mendimin tuaj. Për shembull, nëse blini një biletë treni, thjesht shkruani destinacionin ku dëshironi të shkoni dhe kohën në një copë letër. Gjithashtu, nëse ju ndodh të flisni pak gjermanisht, kjo mund të jetë e dobishme, veçanërisht në jug, pasi ka shumë turistë austriakë këtu.

Është e lehtë të kalosh në Pragë duke folur anglisht ose gjermanisht, ose brezat e vjetër do ta mbajnë mend ende rusishten që kur ishte e detyrueshme ta mësosh atë. Por nuk mund të gaboni me një “Dobrý den” të sinqertë[doh-bree den] (“Përshëndetje!”). Për të thënë “faleminderit”, thuaj “děkuji”[dyeh-koo-yi] .

Gjuha sllave

Gjuha çeke është pjesë e gjuhëve sllave dhe për këtë arsye është e lidhur ngushtë me ato të Sllovakisë dhe Polonisë dhe vendeve të tjera. Gjëja më e vështirë për çdo gjuhë sllave është zakonisht shqiptimi i fjalëve. Në fakt, ndonjëherë ata janë aq të vështirë për t’u shqiptuar sa misionarët e parë të krishterë, të quajtur Cirili dhe Metodi, erdhën në Evropën Lindore. Ata shpikën një alfabet krejtësisht të ri për të përfshirë tingujt e ndryshëm sllavë. Ky quhet alfabeti cirilik dhe përdoret ende në vende si Serbia dhe Rusia.

Alfabeti romak

Republika Çeke tani nuk përdorte më alfabetin cirilik dhe në vend të kësaj përdorte alfabetin romak – të njëjtin alfabet që përdoret nga shumica e botës. Megjithatë, ka ende shumë diakritikë – shenja mbi fjalë dhe shkronja – dhe këto çojnë në shumë tinguj të ndryshëm. Një theks i mprehtë (á, é, í, ó, ú, ý) do të thotë që ju qëndroni në atë zanore; nuk tregon theksin, i cili përkundrazi bie në rrokjen e parë. Shkronja c tingëllon gjithmonë si “ts” (si në “macet”). Theksi i vogël (háček) mbi č, š ose ž e bën atë të tingëllojë si “ch”, “sh” ose “zh” (si në “kohë të lirë”), përkatësisht. Theksi i vogël mbi ě e bën atë të tingëllojë si “yeh”.

Letra Ř

Gjuha çeke ka një tingull që nuk gjendet në asnjë gjuhë tjetër në botë, dhe kjo përfaqësohet me shkronjën ř (si në “Dokořán”). Ky tingull është si një kryqëzim midis “zh” dhe një “r” të mbështjellë. Një tjetër shkronjë potencialisht shqetësuese është ň, e cila shqiptohet si “ny” në kanion. Këto janë shpesh të vështira për t’u realizuar, kështu që është e pranueshme për të huajt që thjesht t’i zëvendësojnë ato me tinguj “r” ose “n”.

Artikuj të Lidhura

Back to top button