Këshilla/Këshilla

Gjërat për të bërë dhe gjërat që nuk duhen bërë

Sjellja e vizitorëve që çekët e konsiderojnë të vrazhdë

 • Veshja e këpucëve brenda shtëpisë. Pantoflat në një shtëpi çeke janë të domosdoshme!
 • Sportive një çantë shpine të madhe. Vendi më i mirë për çantën tuaj në transportin publik? Nga shpina.
 • Dështimi për të lënë pasagjerët të dalin. Gjithmonë dilni jashtë për të lënë pasagjerët e tjerë jashtë.
 • Mos respektimi i hierarkisë së vendeve. Sidomos në transportin publik, lini vendin tuaj për të moshuarit dhe shtatzënat.
 • Duke zënë hapësirën e trotuarit. Mos ecni ngadalë, krah për krah, nëpër një rrugë të ngushtë.
 • Duke folur me zë të lartë. Kur dyshoni, mos bërtisni!
 • Duke e quajtur Çekinë ‘Evropa Lindore’ ose ‘Çekosllovaki’. Perdja e Hekurt mendore mbetet një luftë.
 • Duke harruar të thoni: “Gëzojeni vaktin tuaj”. Ose të hahet para se të gjithë të kenë ushqimin e tyre.
 • Mospërfillja e zakoneve të takëmeve. Ndërrimi i duarve pas prerjes së mishit konsiderohet barbar.
 • Duke mos mësuar gjuhën… Mos prisni që të gjithë të flasin anglisht.
 • Duke kritikuar vendin. Çekët mund të kritikojnë hapur veten, por mos u përfshini!
 • Duke harruar statusin tonë “mysafir”. Si të huaj, përgjegjësia u takon ish-përshtatjes.
 • Thuaj lamtumirë të gjithëve kur largohesh nga një restorant.

Gjërat që nuk duhen bërë

Things not to Do in Prague

Në përgjithësi

• Në asnjë skenar social apo biznesi, mos supozoni se kultura juaj është superiore! Shumë njerëz e bëjnë këtë gabim të keq (edhe pse zakonisht padashur). Mos u përpiqni të indoktrinoni bashkëpunëtorët tuaj të biznesit çek ose miqtë çekë me filozofinë tuaj të biznesit ose trashëgiminë kulturore. Përkundrazi, shikoni dhe praktikoni modestinë, por pa qenë shumë të tërhequr ose të etur për të kënaqur.

Tregimi me gishtin tregues konsiderohet i vrazhdë.

Në shtëpinë e dikujt

• Mos flisni shumë për politikën dhe biznesin. Rrethanat sociale janë të kufizuara në tema shoqërore dhe ka një ndarje mjaft të theksuar midis lojës dhe punës në Republikën Çeke.

• Mos bëni rrëmujë. Shtëpitë çeke zakonisht janë mjaft të vogla dhe mbahen të rregullta, prandaj mos derdhni thërrime ose mos u mbështetni pas mureve, sepse boja që përdorin shumica e shtëpive do të lërë mbetje filmi pluhur në veshjet tuaja.

Në një restorant apo pijetore

• Mos jini shumë të zgjedhur. Kërkesat e veçanta nuk janë të zakonshme, prandaj mos u përpiqni, për shembull, të porosisni versionin vegjetarian të një pjate.

Gjera per te bere

Në përgjithësi

• Jini të përulur. Çeki vlerëson përulësinë dhe modestinë te njerëzit. Agresioni, përbuzja dhe arroganca shihen me përçmim. Jini të vetëdijshëm dhe vini re modelet e sjelljes dhe përpiquni t’i imitoni ato sa më afër që të mundeni.

• Studioni sa më shumë të mundeni kulturën dhe gjuhën çeke. Nga këndvështrimi i një personi çek, pozicioni juaj forcohet ndjeshëm nëse shfaqni njëfarë interesi për kulturën e tyre.

• Përpiquni të kuptoni humorin dhe sarkazmën e thatë çeke. Çekët mund të bëjnë shaka pothuajse në çdo rrethanë, të cilat ndonjëherë mund të duken paksa të ashpra. Mos jini shumë të ndjeshëm dhe mos reagoni në mënyrë të tepruar ndaj ndonjë shakaje të lehtë.

• Mos harroni ditët e emrave dhe ditëlindjet e kolegëve çekë që keni. Këto të dyja konsiderohen të rëndësishme. Gjithashtu, njihuni me formalitetet (gjysmë) që përdorin çekët. Këto dy ngjarje nënkuptojnë se ju duhet t’u blini atyre një kartë ose një dhuratë simbolike. Së paku, duhet t’u jepni atyre një pije së bashku me një shtrëngim duarsh dhe një shprehje të urimeve të mira për fatin, lumturinë dhe shëndetin e tyre në të ardhmen.

Në marrëdhënie tregtare ose biznesi

• Sigurohuni që të keni gati kartëvizitat. Partnerët tuaj çekë do t’ju japin një kartë, ndaj kthejeni favorin.

• Jini të vetëdijshëm për të mbajtur një mënyrë të sjellshme në situata biznesi. Filloni me një përshëndetje dhe largohuni me një lamtumirë. Të gjithë e praktikojnë këtë zakon.

Në shtëpinë e dikujt

• Mos harroni të hiqni këpucët përpara se të hyni dhe të vishni pantoflat që ndoshta do t’ju jepen (kjo mund të nënkuptojë se duhet të mbani mend të vishni çorape që nuk kanë vrima në to!).

• Mund të merrni me vete disa fotografi të familjes ose shtëpisë tuaj. Ky është një konventë normale shoqërore dhe, pasi mikpritësi juaj do të dëshirojë të tregojë fotot e tij ose të saj, është mirë të reagoni.

Kur vizitoni një sallë koncertesh ose teatër

• Veshuni siç duhet. Kjo nuk duhet të nënkuptojë një pallto dhe një kravatë (edhe pse shumë njerëz vishen kështu), por trajnerët dhe xhinset sigurisht që janë të vrenjtur dhe madje mund të provokojnë një vërejtje të papritur.

Në restorante apo lokale

• Gjeni veten diku për t’u ulur nëse nuk ju përshëndet dikush kur hyni (zakonisht ndodh vetëm në ambientet e larta).

• Kur paguani, mos harroni të udhëzoni kamerierin (kur t’ju japin faturën) se sa dëshironi të shtoni për bakshish. Mos vendosni këshilla në tryezën tuaj.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button