Këshilla/KëshillaSiguria

Kurset e këmbimit për valutë

Czech Notes - Money Exchange

Zyrat e këmbimit duhet vetëm t’i shfaqin tarifat e tyre diku në zyrë, prandaj do të thotë se ato mund të printohen me shkrime të vogla diku në zyrë. Sigurohuni që të kërkoni kursin e këmbimit përpara se të dorëzoni ndonjë para.

Turistët e Pragës zakonisht marrin një kurs këmbimi superior në Pragë. Kurora Çeke do të jetonte në vendin e tyre të lindjes, por udhëzimet e mëposhtme duhet të merren parasysh. Nëse udhëtoni nga Mbretëria e Bashkuar, shumë njerëz këmbejnë paund në euro përpara udhëtimit të tyre. Megjithatë, kjo nuk kërkohet, sepse ju mund të shkëmbeni paund direkt në shumë nga zyrat e rekomanduara të këmbimit valutor në Pragë, të cilat nuk ofrojnë komision dhe diferenca më të vogla të mundshme midis monedhave të blera dhe të shitura. Një tjetër mundësi është të hiqni kurorat tuaja çeke nga një pikë parash në ATM. Këto ATM pranojnë çdo kartë krediti dhe debiti kryesore, si EC/Mastercard, Visa, Visa Electron, American Express dhe Maestro. Ai ndryshon në varësi të bankës që lëshon kartat, por ju zakonisht merrni një kurs këmbimi mjaft të mirë, edhe pse kompania juaj e kartës së kreditit ndoshta do t’ju kërkojë një tarifë modeste përpunimi.

Këshilla për sigurinë: Mund të hasni histori të rreme dënesash nga njerëz që duan të mashtrojnë para nga ju në rrugë, ose nga tregtarë me reputacion. Për shembull, një byro-de-change mund të ofrojë një normë shumë të dobët këmbimi. Megjithatë, Praga gradualisht po e përmirëson këtë situatë për mirë.

Normalisht, bankat ofrojnë një kurs të mirë këmbimi, por ato zakonisht nuk hapen në mbrëmje ose gjatë fundjavave dhe ngarkojnë një tarifë prej 1% ose 2% për komision. Shkëmbimi në hotele është ndoshta zgjidhja më e keqe, sepse ato ofrojnë një normë të dobët këmbimi. Megjithatë, sasitë më të vogla në euro nuk përbëjnë përgjithësisht problem, praktikisht në çdo kohë të natës ose të ditës, për t’u shkëmbyer në një hotel. Byrotë e këmbimit kanë variacione mjaft të mëdha mes njëra-tjetrës. Për shembull, disa byro këmbimi nuk do të aplikojnë një tarifë për këmbim, por ato nuk ofrojnë një kurs këmbimi të papaguar, ndërsa disa do të aplikojnë një tarifë komisioni shumë të lartë, por do të ofrojnë një kurs këmbimi superior. Plani më i mirë është të pyesni fillimisht se çfarë sasie parash do të merrni dhe të vendosni kursin real të këmbimit për veten tuaj.

Kurora është monedha zyrtare, e cila përbëhet nga njëqind helerë. Monedhat e vogla fillojnë me një monedhë të kurorës, më pas dy monedhat e kurorës, pesë kurorë, dhjetë kurorë, njëzet kurorë dhe pesëdhjetë kurorë. Kartëmonedhat fillojnë me kartëmonedhën e njëqind kurorës, më pas kartëmonedhat dyqind, pesëqind, një mijë, dy mijë dhe pesë mijë kurorë.

Policia Bashkiake këshillon dhe informon: Mos ndërroni para në rrugë: aktiviteti i shkëmbimit në rrugë nuk lejohet në Republikën Çeke dhe ju mund të mashtroheni në një shkëmbim të tillë! Kur shkëmbeni para në një zyrë këmbimi, gjithmonë konfirmoni kursin që do të përdoret për monedhën tuaj specifike me punonjësin e zyrës. Para se të ndryshoni para, sigurohuni që të konfirmoni plotësisht të gjitha informacionet në lidhje me shkëmbimin që ofron zyra. Nëse nuk jeni të kënaqur me shërbimin që keni marrë në zyrën e këmbimit, kërkoni një raport ankese dhe përdorni atë për të përshkruar arsyen e pakënaqësisë suaj me shërbimin e ofruar. Sigurohuni që të merrni dhe mbani një kopje të raportit.

Artikuj të Lidhura

Back to top button