Këshilla/KëshillaNgjarjet

Pushimet publike dhe shkollore

Prague Public Holiday FlagFestat kombëtare kanë qenë gjithmonë një burim i mundshëm grindjesh për çekët. 1 Maji, një marshim i detyrueshëm mbarëkombëtar nën komunistët, mbetet një festë publike. Nga Ditët e tjera të Majit të Lavdishëm, siç njiheshin dikur, 5 maji, fillimi i Kryengritjes së Pragës 1945, ishte fiksuar shumë kohë më parë. Dita e Fitores tani festohet siç festohet me aleatët perëndimorë më 8 maj, dhe jo më 9 maj, siç ishte në kohën e komunistëve dhe ende në Rusi. 28 shtatori, dita e festës së shenjtorit mbrojtës të vendit, Shën Wenceslas, tani është Dita e Shtetit Çeke. Por çuditërisht, 28 tetori, dita në të cilën u themelua Republika e Parë në 1918, festohet ende, pavarësisht se është një festë “çekosllovake”.

Të shtunave, të dielave dhe festave publike nënkuptojnë se shumica e bankave dhe zyrave do të mbyllen. Dyqanet e zakonshme mbyllen gjithashtu të dielave dhe festave publike, ndërsa supermarketet dhe qendrat tregtare shpesh qëndrojnë të hapura. Nuk është problem këto ditë të vizitosh një koncert, ekspozitë, restorant apo bar. Transporti publik nuk funksionon aq shpesh në këto ditë sa gjatë ditëve të javës. Ka edhe orare të veçanta të kufizuara në funksion gjatë pushimeve verore.

Pushime Publike

Dita e Pavarësisë Çeke ( 1 janar)

Një ditë për të shënuar krijimin e një Republike të pavarur Çeke pas ndarjes së Çekosllovakisë më 1 janar 1993.

Dita e Punës (1 maj)

Dita Ndërkombëtare e Punëtorëve, e njohur edhe si Dita e Punës në disa vende, është një festë e punëtorëve dhe e klasave punëtore. Në Republikën Çeke, 1 maji është gjithashtu një festë dashurie.

Dita e Çlirimit (8 maj)

Dita përkujtonte çlirimin e Çekosllovakisë nga Aleatët në maj 1945.

Dita e Apostujve sllavë Kiril dhe Metodi (5 korrik)

Misionarët e Cirilit dhe Metodit janë të lidhur ngushtë me ardhjen e krishterimit në këtë vend dhe me alfabetin e parë sllav, cirilik (në vitin 863).

Dita e Jan Hus (6 korrik)

Në ditën që shënon djegien e Jan Hus në rrezik (6. 7. 1415). Jan Hus ishte një udhëheqës fetar reformues dhe rektor i Universitetit të Pragës.

Dita e shtetësisë çeke (28 shtator)

Ditën kur princi çek Wenceslas u vra në vitin 935 nga vëllai i tij. Jo shumë kohë pas vdekjes së tij, ai u shpall shenjt. Në këtë ditë, çekët festojnë shenjtorin e tyre mbrojtës dhe simbolin e shtetësisë dhe identitetit kombëtar çek.

Dita e Pavarësisë së Çekosllovakisë (28 tetor)

Një festë publike për të shënuar ditën kur çekët dhe sllovakët krijuan shtetin e tyre në 1918 – festa më e rëndësishme kombëtare e vitit.

Dita e Lirisë dhe Demokracisë (17 Nëntor)

Ditën që çekët kujtojnë betejat e studentëve të viteve 1939 dhe 1989 kundër regjimeve naziste dhe komuniste.

Festat e tjera

Viti i Ri (1 janar)

E hëna e Pashkëve (Mars/Prill, ndryshon çdo vit)

Natën e Krishtlindjes (24 dhjetor)

Dita e Krishtlindjeve (25 Dhjetor)

Festa e Shën Stefanit (26 dhjetor)

Pushimet shkollore

Pushimet kryesore të shkollës janë në verë (korrik dhe gusht). Fëmijët janë gjithashtu jashtë shkollës rreth Krishtlindjeve (zakonisht nga 23 dhjetori – deri më 3 janar) dhe në pranverë (një javë e tërë – ndryshon sipas vendndodhjes).

Zakonet dhe traditat çeke

Megjithëse nuk janë festa zyrtare, këto ngjarje festohen çdo vit në të gjithë Republikën Çeke.

Ditët e emrit (Svátky)

Çdo ditë e vitit vjen me një emër (ose emra) çekë për t’u festuar. Është praktikë e zakonshme për të dhënë lule (ose çokollatë ose verë).

Djegia e shtrigave (Čarodějnice)

Dikur një ritual pagan, ky tani është një ngjarje familjare plot argëtim që ndodh natën e fundit të prillit që feston kalimin nga dimri në pranverë.

Natën e Shën Nikollës (Mikuláš)

Më 5 dhjetor, në prag të festës së Shën Nikollës, kjo festë për fëmijët festohet me vizitat e një Shën Nikolla, djalli dhe engjëlli me kostum.

Karnaval (Masopust)

Ky festival çek Mardi Gras zhvillohet në shkurt.

Parada e Mbretit (Královský Průvod)

Kjo paradë dy-ditore në fillim të qershorit, e rrënjosur në traditat mesjetare të Charles IV, rikrijon procesionin mbretëror nga Kalaja e Pragës në Kalanë Karlštejn.

Festivali i Shën Martinit (Sv. Martin)

Festat e Shën Martinit janë të zakonshme në të gjithë Evropën dhe përqendrohen në festimet me ushqime të rënda për t’i mbajtur njerëzit në vend të mirë gjatë muajve të dimrit.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button