Ngjarjet

Velká Pardubická Vrapim me vrap

Velká pardubická është një vrapim i famshëm vrapimi me vrap në të gjithë vendin në Pardubice, Bohemi (tani Republika Çeke) që nga viti 1874. Është një ngjarje e rëndësishme sociale dhe sportive e sezonit të vrapimit me vrap. Ajo zhvillohet (në mënyrë të pazakontë) çdo vit të dielën e dytë të tetorit. Gjatësia e vrapimit është 6.9 km, me 31 pengesa. Zakonisht duhen 9-10 minuta për të përfunduar kursin. Koha më e shpejtë e regjistruar ishte 8 minuta e 58,99 sekonda. Kuajt që fillojnë në garë duhet të jenë të paktën gjashtë vjeç dhe kuajt çek duhet të kualifikohen duke përfunduar të paktën një nga katër garat kualifikuese gjatë sezonit. Në hipodromën Pardubice, kuajt duhet të përballen me një pistë të vështirë me tridhjetë e një pengesa. Më mbresëlënësit përfshijnë Velký Taxisův příkop (Henda e madhe e taksive), e cila ka reputacionin e të qenit pengesa më e vështirë e garës (dhe ndoshta edhe më e vështira në shtrirjen botërore), dhe hidhet vetëm një herë në vit dhe vetëm në një. raca.

Kali më i suksesshëm në historinë e garës është kali i gështenjës Železník, i cili ishte i vetmi që kishte fituar gjithsej katër herë. Suksesi i tij i parë ishte në vitin 1987, pastaj në 1988, 1989 dhe 1991 – gjithmonë i hipur nga kalorësi Josef Váňa. Në total, kali garoi në Velká Pardubická shtatë herë. Ai ishte gjithashtu kali i parë i nevojshëm për të kapërcyer shtegun 6900 metra të gjatë në më pak se dhjetë minuta.

Kalorësi më i suksesshëm në Velká Pardubická është fituesi i tetë herë Josef Váňa. Katër herë ai fitoi me kalin e përmendur tashmë Železník, e pesta ishte në vitin 1997 në shalën e gjirit, Vronský. Titulli i gjashtë u fitua në vitin 2009 me një gji, Tíumenem, pastaj përsëri në 2010 dhe 2011.

Kalorësi anglez Williamson, i cili fitoi Velká Pardubická në 1890 dhe 1893, është i vetmi emri i të cilit mund të gjendet gjithashtu në listën e fituesve të Vrapimit të Grand National në Liverpool.

Rekordi i pista mbahet që nga viti 2008 nga Nr. Gjashtëmbëdhjetë me kalorës Josef Bartoš, i cili fitoi fitoren e dytë me kohën 8:58.99 minuta.

Çmimet e biletave variojnë nga 190 në 2800 CZK, dhe garat zgjasin rreth tre orë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button