Ngjarjet

St. Nicholas Day in Prague

St. Nicholas Day in PragueVizitorët në Pragë që dëshirojnë të përjetojnë spektaklin e Ditës së Shën Nikollës, nisen për në Sheshin e Qytetit të Vjetër nga pasditja e vonë. Tradita simpatike e Shën Nikollës bie në prag të Ditës së Shën Nikollës, më 5 dhjetor dhe shënon fillimin e Krishtlindjeve për popullin çek. Nëse e gjeni veten duke ecur rrugëve atë mbrëmje, mund të hasni në një grup personazhesh të çuditshëm me kostum: Shën Nikolla, Engjëlli që përfaqëson të mirën dhe Djalli që përfaqëson të keqen. Mikuláš duket pak si Santa Claus, origjina e të cilit supozohet se ishte frymëzuar nga Shën Nikolla. Përreth tyre janë një turmë fëmijësh të vegjël, të cilët shikojnë me frikë personazhet ndërsa prindërit e tyre i shikojnë me buzëqeshje të maskuar.

Në kohën e Mikulas, tregjet e Krishtlindjeve të Pragës janë në lëvizje të plotë në Sheshin e Qytetit të Vjetër dhe turistët mund të shfletojnë tezgat e tregut, duke shijuar ushqimin dhe pijen e nxehtë të ofruar në kasollet prej druri.

Fëmijët çekë, të rritur sipas historive të Mikulas, janë të mahnitur nga ky spektakël, sepse ata e dinë se çfarë të presin. Shën Nikolla do të pyesë secilin prej tyre nëse kanë qenë një fëmijë i mirë gjatë vitit të kaluar.

Shumica e fëmijëve, natyrisht, thonë po, dhe do t’u kërkohet të këndojnë një këngë ose të recitojnë një poezi të shkurtër, pas së cilës ata shpërblehen me ëmbëlsira dhe ëmbëlsira të tjera. Por nëse Shën Nikolla dyshon se ata kanë qenë të këqij, mirë! Fëmijët e prapë nuk marrin ëmbëlsirat dhe marrin një thes me qymyr të zi ose patate të forta. Nëse ata kanë qenë vërtet keqbërës, do të futen në thesin e Djallit dhe do të dërgohen në ferr!

Me këtë mendim në mendje, fëmijët e vegjël janë të tmerruar nga Djalli. Pra, kur Shën Nikolla dhe shoqëruesit i afrohen, ata këndojnë këngën e tyre ose recitojnë poezinë e tyre me shumë dëshirë. Eshtë e panevojshme të thuhet, Mikulas vepron si një nxitje e fortë për të qenë i mirë gjatë gjithë vitit!

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button