Restorantet

Verë çeke

Czech, Moravia WineKur mendoni për alkoolin çek, gjëja e parë që ju vjen në mendje është birra e famshme e prodhuar në disa pjesë të vendit. Megjithatë, ajo që dihet më pak është sasia e verës që prodhon vendi – një praktikë që ka vazhduar që nga epoka romake, e vërtetuar nga zbulimi i një thike vreshtari në një kamp romak në Moravinë jugore. Mbreti Charles IV madje i dha verëtarisë vulën mbretërore të miratimit në 1358, pasi ai ishte arsimuar në Francë, një vend i famshëm prej kohësh për verën e tij.

Përfshirja e Charles IV në historinë e prodhimit të verës në Republikën Çeke është në fakt një e madhe, pasi ai ishte personi i parë që filloi importimin e rrushit Burgundy nga Franca për t’u përdorur në këtë proces. Në ditët e sotme, ju do të gjeni vreshta në të gjithë vendin, por veçanërisht në Bohemi dhe Moravi, me këtë të fundit të shquar veçanërisht për verën e saj.

Në Moravi, qendra e prodhimit të verës është padyshim e përqendruar rreth Mikulovit, i cili ka mikroklimën perfekte për këtë praktikë. Me motin e freskët të përzier me shpatet e ngrohta me pamje nga jugu, është një kombinim perfekt. Edhe pse vera çeke nuk është aq e lavdëruar sa verërat nga Franca apo Spanja, ka ende disa varietete të njohura nga rajoni; verërat e kuqe përfshijnë Frankovka, Modry Portugal dhe Vavrinecke, ndërsa verërat e bardha përfaqësohen nga Muller-Thurgau, Sauvignon, Chardonnay, Riesling dhe Weltliner. Shumica e verërave janë bërë nga rrushi që përdoret më së miri kur janë të rinj, dhe gjithashtu ka një sasi të madhe të verës së gazuar të prodhuar në vend.

Turizmi Moravian i Verës nuk është zbuluar ende shumë nga vizitorët e huaj, dhe skena e verës këtu më shumë përfshin festivale të korrjes dhe turne të çlodhura me ciklin midis vreshtave në pronësi të familjes. Rajoni nuk ka resorte të mëdha, hotele boutique dhe restorante kryesore; përkundrazi, do të gjeni B&B të vogla familjare me bodrume vere në shtëpi. Broshurën e shtypur të Turizmit Çek, broshurën Through the Land of Wine ose vizitoni www.wineofczechrepublic.cz për detaje mbi turizmin e verës.

Nën sundimin komunist , industria e prodhimit të verës ra në pronësi të kooperativave, ashtu si edhe shumë biznese të tjera në vend. Kjo pati një efekt masivisht të dëmshëm në industrinë çeke të verës, pasi cilësia u sakrifikua në vend të sasisë. Megjithatë, në ditët e sotme, këto kooperativa janë kthyer në kompani private dhe dominojnë pjesën më të madhe të industrisë së verërave në vend. Megjithatë, disa familje private – si familja Lobkowicz – prodhojnë gjithashtu një sasi të madhe verë në vend. Në përgjithësi janë prodhuesit më të vegjël të verës që bëjnë verën më cilësore.

Artikuj të Lidhura

Back to top button