Udhëtime/Ekskursione Ditore

Mladá Boleslav

Historia e Mladá Boleslav shtrihet mbi një mijëvjeçar

Kalorësi Boleslav II ndërtoi një kështjellë në bashkimin e lumenjve Jizera dhe Klenice në mesin e shekullit të 10-të dhe së shpejti rreth tij u zhvillua një vendbanim i vogël tregu me një kishë. Një hap në drejtimin e duhur ishte transferimi i Mladá Boleslav në një pllajë të madhe në 1334, mbi të cilën filloi të shfaqej një qytet mesjetar. Shumë shpejt ajo u bë në pronësi të Lordëve të Michalovice, të cilët banonin në një kështjellë në bregun tjetër të Jizera. Vendi tani është shënuar me rrënoja me kullën e pjerrët të rrumbullakët të quajtur Putna. Kishte kohë të mira dhe të këqija në historinë e Mladá” Boleslav. Qyteti u bë i njohur në të gjithë Mbretërinë Bohemiane midis fundit të shekullit të 15-të dhe fillimit të shekullit të 17-të, në kohën e Unitas Fratrum. Lëvizja fetare thjesht kombëtare ndikoi në arsim, libër shtypshkrimi, arkitektura dhe jeta shoqërore “Roma vëllazërore”, siç quhej Mladá Boleslav në atë kohë, ishte selia e peshkopëve dhe zyrtarëve të tjerë të Kishës. Aty ishte shtypshkronja e Mikuláš Klaudián, autori i hartës së parë të shtypur të Bohemisë, ku u botuan shumë libra fetarë dhe shkencorë; shkolla fetare nxori shumë studiues të cilët vazhduan studimet e tyre në universitete në të gjithë Evropën. Kalaja kaloi përmes një rizhvillimi të kushtueshëm në një kështjellë të Rilindjes; Bashkia e re dhe një kongregacion monumental Unitas Fratrum u ndërtuan në 1554. Periudha që pasoi Betejën e Malit të Bardhë kishte dy tipare dominuese: rikatolikizimi me forcë, përmes të cilit u dëbuan shumë familje protestante dhe kryqëzatat ushtarake të ushtrive perandorake dhe suedeze që plaçkitën vendin gjatë Luftës 30-vjeçare, duke goditur. ekonomia dhe thellimi i varfërisë së përgjithshme. Por fundi i shekullit të 17-të solli shenjat e para të shpresës së re: popullsia po rritej përsëri, plagët e vjetra filluan të shërohen dhe baroku i ardhshëm po ndryshonte pamjen e qytetit, duke shtuar një prekje bukurie dhe shkëlqimi. Shekulli i 19-të shkaktoi një epokë të re. Fabrikat e tekstilit prezantuan industrializimin, qyteti fliste gjithnjë e më shumë çekisht në vitet 1860 dhe pati një rritje të shpejtë të zejeve, tregtisë dhe industrisë. Në 1895, dy burra sipërmarrës, inxhinieri Václav Laurin dhe librashitësi Václav Klement themeluan një dyqan biçikletash. Tre vjet më vonë, prodhimi i motoçikletave filloi këtu dhe në vitin 1905, Voiturette e famshme, makina e tyre e parë me një motor një litërsh dhe shpejtësi maksimale fantastike prej 25 milje në orë, zhurmoi nëpër portën e fabrikës. Kështu lindi një traditë e cila e bëri Laurin & Klement, dhe më vonë Škoda markat tregtare, anëtarë të klubit ekskluziv botëror. Duke qenë një nga vendet kryesore të ekonomisë çeke, kompania e sotme aksionare ofron rreth 15,000 vende pune, duke eksportuar makina në mbi 60 vende.

Me një popullsi prej 50,000, Mladá Boleslav është një vend interesant për t’u parë

Ka disa kështjella mesjetare në rajon (Michalovce, Bělá pod Bezdězem, Benátky nad Jizerou, Mnichovo Hradiště, etj.). Ndërtesat sakrale ofrojnë një shumëllojshmëri stilesh – romane (Vinec, Mohelnice), gotike (Mladá Boleslav, Bezděz, Vlčí Pole), Rilindje dhe Barok (Lorette at Kosmonosy, Mnichovo Hradiště, Bezno, Bělá pod Bezdězem, etj.). Arkitektura moderne përfaqësohet nga J. Kroha, O. Döbert dhe të tjerë. Jetët e disa të famshëmve të letërsisë, muzikës, shkencës dhe artit çek janë të lidhura me rajonin: kompozitori Fridrich Smetana i kaloi nëntë vitet e fundit të jetës në lozhën e rojtarit në Jabkenice; muzikantë të shquar vëllezërit Benda kanë lindur në Benátky nad Jizerou; poeti Karel Hynek Mácha shëtiti nëpër vend, duke kërkuar frymëzim; familja e poetit dhe gazetarit František Gelner ishte e vendosur në Mladá Boleslav. Kishte momente kur historia evropiane u bë këtu – në 1833 tre perandorët e Austrisë, Prusisë dhe Rusisë u takuan në kështjellën e Mnichovo Hradiště; domeni zotërohej nga Václav Budovec i Budovit, udhëheqësi i Rebelimit të Estates të 1618-1620, dhe më vonë nga Albrecht pothuajse mitik i Wallenstein, i cili u varros këtu. Arkivat e kalasë përfshijnë bibliotekën Wallenstein të administruar nga Giacomo Casanova në kohën e tij. Kalaja e Benátky nad Jizerou priti astronomin danez Tycho de Brahe dhe Johannes Kepler u ndal gjithashtu për një vizitë këtu. Kalaja Neuberk pranë Mladá Boleslav ishte selia e familjes fisnike me të njëjtin emër, e cila mbështeti shumë Muzetë e rinj Kombëtarë dhe Industrialë në Pragë. Kalaja e Niměřice ishte shtëpia e Rudolf Thun-Taxis, i cili mbështeti kryesisht themelimin e Teatrit Kombëtar në Pragë. Biblioteka e fermerit Jan Krouský dha dorëshkrimin e poemës Máj të Karel Hynek Mácha. Mladá Boleslav dhe rrethinat e tij ia vlen të shihen.

Minibus Pragë-Mladá Boleslav . Alternativë për tren ose autobus. Rezervoni minibus privat derë më derë të lirë.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button