Turne në këmbë

Ecja e Rrugës Mbretërore

Midis shekujve 15 dhe 19, monarkët çekë në rrugën e tyre drejt kurorëzimit do të përpunonin përgjatë asaj që njihet si Rruga Mbretërore. Me kalimin e viteve, kjo shteg – që të çon nga Oborri Mbretëror deri në lartësitë e Kalasë së Pragës – u përpunua nga Leopoldë të ndryshëm, Ferdinands, Charleses, Josephs dhe Albert II i Habsburgut, i cili ishte i pari, në vitin 1438. Edhe pse vetë Rruga Mbretërore është e lashtë, emri i saj mund të jetë marrë deri në vitin 1955, pas rindërtimit të shumë ndërtesave që e rreshtojnë atë.

Dita e kurorëzimit ishte një ngjarje masive; lokalet gjatë rrugës do të zbukuroheshin në mënyrë dekadente, dhe Pragues do të grumbulloheshin në rrugë… numra, natyrisht, në varësi të popullaritetit të familjes mbretërore. Me të arritur në Kështjellën dhe Katedralen e Shën Vitusit, monarku u kurorëzua dhe u vajos me vaj të shenjtë.

Ndonëse ka kaluar ca kohë që kur Rruga Mbretërore kalërohej nga gjaku i kaltër (protesioni i fundit ndodhi në 1836), ajo mbetet një shëtitje e përshtatshme për një mbret, siç është e ngarkuar me një bollëk arkitekture të bukur dhe unike; një grup i jashtëzakonshëm shtëpish, portash, ndërtesash kishtare dhe Ura e Karlit me famë botërore.

Gjatësia: rreth 2.5 km (1.5 milje). Ecja zgjat rreth 90 minuta deri në dy orë (me një ritëm të qetë).

Pika e nisjes: Naměstí Republiky

Arritja atje: Linja e Verdhë B në stacionin e metrosë Naměstí Republiky. Pasi të keni përfunduar shëtitjen, mund të kapni tramvajin nr. 22 përsëri në qytet, nga Kalaja.

Pikat e ndalimit: Relaksohuni nën tenda (ose në bodrumet gotike nëse është dimër) të kafeneve në natyrë në Sheshin e Qytetit të Vjetër. Do të gjeni gjithashtu shumë kafene dhe restorante përreth Malostranské náměstí dhe që shtrihen në gjatësinë e Nerudovës.

Turneu i listuar më poshtë mund të bëhet vetë (turne i drejtuar vetë), ose ne mund të organizojmë për ju një udhërrëfyes profesionist anglishtfolës. Guida turistike madje mund ta përshtatë këtë shëtitje sipas nevojave tuaja të veçanta. Për shembull, rekomandoni një vend për të ndaluar për drekë, duke përfshirë një lundrim në lumë ose udhëtim me tramvaj nëse jeni të lodhur duke ecur, etj. Guida mund t’ju marrë në hotelin tuaj, ose mund të organizoni takime kudo në qytet. Ju lutemi na dërgoni me email të dhënat tuaja për një kuotë çmimi.

1. Kulla e pluhurit në sheshin e qytetit të vjetër. Duke filluar në Náměstí Republiky, më pas drejtohuni në të majtë të Shtëpisë së mrekullueshme të Komunës dhe poshtë strukturës gotike të nxirë, Kullës së Pluhurit. Kur u ndërtua fillimisht në 1475, Kulla u lidh me Pallatin Mbretëror derisa Mbreti Vladislav Jagellonský vendosi të zhvendosej në Kalanë e Pragës. Ky ishte një vend shumë më i sigurt. Në ditën e kurorëzimit, monarku i ardhshëm do të përshëndetej nga përfaqësues të ndryshëm të rëndësishëm të qytetit nga Kulla e Pluhurit.

Duke udhëtuar në Celetná, tani jeni në një nga rrugët më të vjetra të Pragës. Emrin e ka marrë nga një lloj pastiçerie që bëhej këtu. Nëse dëshironi të provoni vetë një pastë tradicionale çeke, merrni një ‘trdelník’ me tuba si krof, të cilin do ta gjeni duke e gatuar në pika turistike në të gjithë qytetin. Ndërsa vazhdoni poshtë Celetná, shikoni majtas për të parë Shtëpinë Kubiste të Madonës së Zezë, e ashtuquajtur për shkak të figurinës që banon në cepin e ndërtesës. Ka disa ndërtesa të tjera të rëndësishme përgjatë kësaj rruge, duke përfshirë ‘At the Black Sun’ (nr. 8 ), ku banonte zonja e Mozart Josefína Dušková dhe ‘At the Vulture’ (nr. 22), një fabrikë birre e dikurshme e cila pa dyshim ishte e mbushur. me festues vijnë dita e kurorëzimit.

Fundi i Celetná-s ju nxjerr në Sheshin e qytetit të Vjetër, zemra historike e qytetit dhe ku procesioni i kurorëzimit do të ndalej në Kishën e Zonjës Para Týn me pamje të ndaluar, për të pranuar zotimet e besnikërisë nga Universiteti Charles. Me gjithë arkitekturën e tij mahnitëse, ekspozita e Sheshit të Qytetit të Vjetër është padyshim Ora e tij Astronomike, e shtuar në kullën e Bashkisë së Vjetër në 1410 nga Mikuláš i Kadanit. Është ora astronomike më e vjetër që funksionon në botë. Ora luan një lojë mini-morali çdo orë, e paraqitur nga katër figura që përfaqësojnë kotësinë, lakminë, vdekjen dhe argëtimin. Një huadhënës hebre përfaqëson se Lakmia thotë shumë për trajtimin e kaluar të vendit ndaj asaj pakice. Nën numrin e orës është një kalendar i pikturuar nga Josef Mánes në 1805. Ai përfshin emrat e 365 shenjtorëve, një prej të cilëve u emëruan foshnjat e Pragës.

Ndërsa një bandë në Sheshin e Qytetit të Vjetër do të përshëndeste monarkun e ri, ju mund të shijoni një bujë të paralajmëruar nga maja e kullës, në orën deri në orën 21:00.

2. Përmes rrugës Karlova dhe mbi Urën e Karlit. Me Orën në të djathtën tuaj, vini re Shtëpinë e mrekullueshme në Minute, e cila në shikim të parë mund të kujtojë një vazo greke antike. Në fakt, kjo ‘sgraffito’ e Rilindjes përshkruan disa sundimtarë Habsburgë, duke përfshirë Filipin II të Spanjës. Shtëpia në minutë është vendi ku edhe Franz Kafka kaloi një pjesë të fëmijërisë së tij. Përmes Malé náměstí, në Karlova dhe përgjatë kryqëzimit të Husova, duke vazhduar në gjysmën e dytë të Karlova, e cila është edhe më e zhurmshme se e para. Një rrugë alternative, shumë më paqësore mund të gjendet duke vazhduar deri në fund të Husova-s, në Mariánské náměstí, më pas duke u larguar nga porta dhe duke dredhur në terrenin e Clementinum – aktualisht shërben si Biblioteka Kombëtare e Republikës Çeke. Sido që të vendosni, do të përfundoni në Sheshin e Kalorësve të Kryqit dhe menjëherë pas kësaj, në Urën e Karlit. Ndërsa kaloni urën, shikoni poshtë në Vltava më poshtë dhe kurseni një mendim për katër burrat që u hodhën këtu për nder të kurorëzimit të Ferdinandit I në 1527. Njëri prej tyre, mjerisht, vdiq.

3. Malá Strana: Lagjja e Vogël. Dalja nga Ura e Karlit në anën e saj perëndimore ju çon drejtpërsëdrejti në Mostecká dhe “Lagjja e Vogël” e Pragës. Këtu, kryetari i bashkisë do t’i dorëzonte çelësat e qytetit Mbretit ose Mbretëreshës përpara se të lëshohej një përshëndetje artilerie. Në këtë, procesioni do të vazhdonte lart përmes Malostranské náměstí dhe pjerrësisë së pjerrët të Nerudovës. Procesioni do të udhëtonte përmes Pohorelecit dhe më pas përgjatë rrugës Loretanska në Katedralen e Shën Vitusit kur të arrinte majën. Këtu, monarku i ri do të stolitej me bizhuteritë e kurorës çeke, duke përfshirë rruzullin mbretëror dhe skeptrin dhe kurorën e Shën Wenceslas. Sot, bizhuteritë janë mbyllur, të arritshme vetëm nga bashkimi i shtatë njerëzve më prestigjioz në qytet, secili duke përdorur çelësin e tij të veçantë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button