Turne në këmbë

Shëtitja e lagjes hebreje

Turneu fillon në Rudolfinum dhe përfundon në Sheshin e Qytetit të Vjetër.

Që në shekullin e 10-të, hebrenjtë filluan të vendoseshin në Pragë. Deri në vitin 1254, pas një serie pogromesh shkatërruese, grupi i pakicës e gjeti veten të grumbulluar dhe të kufizuar në geton e vogël të Josefov . Ata nuk u lejuan të dilnin deri në vitin 1848. Josefov vazhdoi të ishte një skenë për kryengritjet brutale antisemite gjatë shekujve, jo vetëm masakra e të dielës së Pashkëve të vitit 1389, në të cilën u vranë 1500 hebrenj.

Dikur një grumbull i ngushtë rrugësh të përdredhura dhe ndërtesash të shtrembëruara, shumica e lagjes së vjetër hebreje tregon një histori të ndryshme sot. Nuk është rastësi që rruga e rëndë e etiketës së stilistëve të Pařížská ka emrin që ka; midis 1893 dhe 1913, pjesa më e madhe e lagjes së lashtë të Josefov u shkatërrua në mënyrë që rrugët të rindërtoheshin në një mënyrë që pasqyronte kryeqytetin francez.

Kjo nuk do të thotë se historia e Josefov para shekullit të 19-të është fshirë tërësisht nga sipërfaqja. Në të vërtetë, ajo është shtëpia e Varrezave të Vjetër Çifute, varrezat më të vjetra hebreje në Evropë. Ka gjithashtu disa sinagoga të lashta në afërsi, për të mos përmendur disa kalime dhe korsi të mbetura të ndezura me llamba. Këto shpesh heshtin në muzg, dhe ndërsa ecni nëpër to, pothuajse mund të imagjinoni të vraponi në spektrin e Franz Kafkës ose legjendës monstruoze të folklorit hebre, Golemit.

1. Shtëpia e Orkestrës Filarmonike Çeke, Rudolfinum u përfundua në 1884 dhe u emërua për nder të Rudolfit, Princit të Kurorës së Austrisë. Përveç sallës së tij luksoze Dvořák – e famshme për akustikën e saj të shkëlqyer – Rudolfinum shquhet gjithashtu për figurat e kompozitorëve të famshëm që qëndrojnë në majë të çatisë së tij. Ekziston një novelë e famshme çeke e titulluar Mendelssohn është në çati, e cila tregon historinë e dy punëtorëve çekë të urdhëruar nga nazistët për të hequr një statujë të kompozitorit hebre Felix Mendelssohn. Gabimisht, ata rrëzojnë atë të idhullit të Hitlerit, Richard Wagner. Arsyeja? Ai ka hundën më të madhe.

2. Me Rudolfinum në të majtë dhe Vltava pas jush, kaloni Križnovická (në kohën e shkurtër që ju lejon njeriu i gjelbër) dhe hyni në Josefov në Široká. Në të majtën tuaj tani janë muret e Varrezave të Vjetër Çifute . Nëse vendosni se nuk keni kohë për një turne të duhur, sigurohuni që të hidhni një vështrim në një nga boshllëqet në këtë mur për të parë gurët e varreve të tij të rrëmujshëm dhe të rrënuar. Për shkak të kufizimeve të hapësirës në këtë ndarje të vogël toke, disa trupa këtu janë varrosur dymbëdhjetë thellë.

3. Duke vazhduar përgjatë Široká-s, do të vini në sinagogën Pinkas , brenda së cilës është ‘Memorial 77,297’ – i projektuar dhe gdhendur nga Václav Boštík dhe Jiří John në nderim të të gjitha viktimave hebreje të Holokaustit nga Bohemia dhe Moravia. Sinagoga Pinkas është gjithashtu një nga pikat ku mund të blini bileta për të hyrë në pjesën tjetër të vendeve të vjetra dhe muzeumeve të Josefov. Megjithatë, tarifa e hyrjes është mjaft e lartë dhe ju mund të vendosni që paratë tuaja mund të shpenzohen më mirë më vonë për disa Pilsners.

4. Një kthesë majtas nga sinagoga Pinkas do t’ju çojë në fund të Široká dhe në Maiselova, ku do të gjendet sinagoga Maisel . Kjo ishte ndërtesa në të cilën Hitleri synonte të strehonte muzeun e tij të sëmurë kushtuar një race të zhdukur hebrenjsh. Por, sigurisht, kjo nuk ndodhi kurrë dhe sot shërben si një muze hebre me mjete pafundësisht më me shije. Sinagoga është rindërtuar dy herë – një herë pas një zjarri në 1689 dhe përsëri në 1893. Tani vazhdoni tre blloqe të tjera përgjatë Široká.

5. Për shkak të stilit të saj maure, do t’ju falet të mendonit se sinagoga spanjolle ishte në të vërtetë një xhami. Pjesa e brendshme e ndërtesës është diçka për t’u parë, pjesa e saj e rezistencës është kupola e plotfuqishme e praruar. František Škroup – kompozitori i himnit kombëtar çek – ishte organisti këtu gjatë mesit të shekullit të 19-të. Statuja e Franz Kafkës jashtë (e ekzekutuar në një stil shumë kafkaesk) mund të ngatërrohet lehtësisht me veprën e artistëve rebelë çekë David Černý . Në fakt, është nga një skulptor tjetër vendas, Jaroslav Róna. Pretendohet se përfaqëson një ëndërr që Kafka dikur kishte, megjithëse Róna nuk ka folur kurrë për kuptimin e saj. Kafka është, sigurisht, një nga heronjtë e mëdhenj letrarë të Pragës dhe këtë ia ka borxh mikut të tij Max Brod, i cili injoroi kërkesën e Kafkës që ai të digjte të gjitha dorëshkrimet e tij pas vdekjes së tij.

6. Drejtohuni në veri nga sheshi përgjatë Dušni, ku së shpejti do të shihni kishën e Shën Simonit dhe të Shën Judës, e cila u ndërtua midis viteve 1615-20 nga Vëllezërit Bohemia. Thuhet se organi i kishës, i ndërtuar në 1724 nga Andreas Wambesser, u luajt nga Wolfgang Amadeus Mozart dhe Joseph Haydn. Së bashku me kishën ka qenë një spital, si dhe salla e parë e leksioneve të anatomisë në Pragë. Nëse, në këtë kohë, po kërkoni diku për të lagur bilbilin dhe për të ngrënë diçka, provoni La Casa Blů të shkëlqyer me temë hispanike, të cilën do ta gjeni duke u kthyer djathtas në Bilkova.

7. Megjithatë, nëse keni forcën për të vazhduar menjëherë, kthehuni djathtas nga Kisha e Shën Simonit dhe Shën Judës dhe ecni drejtpërdrejt në veri deri në Dušni derisa të arrini në lumë. E shtrirë në Vltava në të majtën tuaj është Ura Čechův – një ndërtim i hershëm i shekullit të 20-të i ndërtuar nga hekuri dhe guri dhe i emëruar sipas shkrimtarit Svatopluk Čech. Veçoritë e spikatura të Urës janë engjëjt e Art Nouveau që e ruajnë atë në çdo skaj. Përtej lumit, do të shihni Parkun Letná – një strehë për pilotët e birrës dhe patinatorët gjatë verës dhe gjithashtu shtëpia e metronomit të kuq të ndezur, i cili lëkundet kohë pafund në kulmin e pllajës. Ai zëvendëson atë që ishte para tij deri në vitin 1962 – një pjesë gjigante e propagandës staliniste, e cila u hodh në erë duke përdorur 800 kilogramë dinamit. Videon mund ta shikoni online. Në vitin 1996, Michael Jackson përdori zonën për të ngritur një statujë të madhe të tij, duke reklamuar turneun e tij evropian.

8. Kthejeni majtas Dvořáko dhe bëni një shëtitje poshtë Pařižká. Siç u përmend më parë, kjo rrugë është shtëpia e shumicës së dyqaneve të stilistëve dhe do t’ju duhet një portofol i shëndetshëm nëse jeni pas një pallto ose gjerdani të ri. Në të djathtën tuaj, do të dalloni Sinagogën e Vjetër të Re , papafingo e së cilës, siç thotë legjenda, është shtëpia e Golemit , një përbindësh i krijuar nga rabini Loew nga balta, për të mbrojtur banorët e getos hebraike nga antisemitë. sulmet. Ushqimi në restorantin Old Synagogue me pamje gri, por mbretërore, ia vlen të spërkatni nëse ndiheni veçanërisht të këndshëm.

9. Pasi të keni ecur përgjatë gjatësisë së Pařižká, do të gjeni veten në Sheshin e Qytetit të Vjetër të Pragës. Direkt para jush është Bashkia e Vjetër . Nëse hapësira e mbushur me pemë ju duket paksa e pavend, nuk e keni gabim. Këtu qëndronte pjesa tjetër e Bashkisë derisa u rrafshua me tokë nga nazistët në fund të Luftës së Dytë Botërore. Gjithçka që ka mbetur nga ndërtesa tani është kulla e saj, në njërën anë të së cilës gjendet Ora Astronomike .

10. Në të djathtën tuaj të menjëhershme është Kisha e Shën Nikollës , që konsiderohet të jetë një shembull i shkëlqyer i arkitekturës barok. Megjithatë, deri në vitin 1901, pjesa më e madhe e kishës nuk ishte e dukshme, pasi një ndërtesë tjetër e mbulonte, Shtëpia Krenn. Brendësia e Shën Nikollës është një punë luksoze, e frymëzuar nga kisha e Parisit e St. Louis-des-Invalides. Megjithëse fillimisht një vend adhurimi katolik, Kisha u mor më vonë nga Hussites. Pas kushteve të shkurtra si një kishë ortodokse ruse dhe një magazinë magazinimi, ata u kthyen në duart e Husit, duke mbetur në zotërimin e tyre sot.

Ky turne mund të bëhet vetë (turn i drejtuar vetë), ose ne mund të organizojmë për ju një udhëzues profesional në anglisht. Guida turistike madje mund ta përshtatë këtë shëtitje sipas nevojave tuaja të veçanta. Për shembull, rekomandoni një vend për të ndaluar për drekë, duke përfshirë një lundrim në lumë ose udhëtim me tramvaj nëse jeni të lodhur duke ecur, etj. Guida mund t’ju marrë në hotelin tuaj, ose mund të organizoni takime kudo në qytet. Ju lutemi na dërgoni me email të dhënat tuaja për një kuotë çmimi.

Artikuj të Lidhura

Back to top button