Turne në këmbë

Turne Vyšehrad

Vyšehrad u ofron vizitorëve në Pragë një shëtitje të këndshme dhe të relaksuar që zgjat rreth dy deri në tre orë. Edhe pse ndodhet afër qendrës së qytetit, do të jeni në një mjedis të qetë pa trafik. Për shkak të pozicionit të tij në një shkëmb më të lartë pak mbi lumin Vltava, ai ofron pamje të bukur panoramike mbi një pjesë të Pragës.

Vyšehrad, i referuar ndonjëherë si ‘kështjella e dytë e Pragës’, është një tjetër nga kështjellat e bukura të Republikës Çeke dhe është ndërtuar në shekullin e 10-të në një kodër mbi lumin Vltava. Brenda kështjellës ndodhet Kisha e Shën Palit dhe Shën Pjetrit, si dhe varrezat e Vyšehrad, që përmbajnë eshtrat e shumë njerëzve të famshëm nga historia çeke.

1. Nga tarraca përballë Pallatit të Kulturës, shikojmë nga çatitë e shtëpive në Luginën e Nusles. Pas tyre ngrihet pjesa e sipërme e Nové Město (Qyteti i Ri). Ne mund të shohim qartë fortifikimet e saj mesjetare prej guri, që fillimisht shtriheshin deri në Vyšehrad dhe një pjesë të fortifikimeve me tulla baroke. Mbi luginë, dy kisha të reja të qytetit dominojnë pamjen – në të djathtë, Kisha e Virgjëreshës Mari në Karlov, dhe në të majtë, Kisha e Shën Apollinaire.

2. Nëpërmjet rrugës Na Bučance i afrohemi fortifikimit të madh me tulla të Vyšehrad. Megjithatë, kjo nuk është ende kalaja aktuale, por fortifikimet e spikatura. (Vyšehrad qëndron me shkëmbinj të pjerrët në tre anët. Vetëm aty ku jemi ne është toka e sheshtë, duke kërkuar që kalaja të mbrohet në perëndim me mure të dyfishta.) Kalojmë nëpër Táborská Brána (Porta e Taborit) për të hyrë në rrugën V pevnosti, një kodër e ngushtë ku çdo sulmues do të ishte një objektiv i mirë. Ne arrijmë mbetjet e portës gotike që nga koha e Karlit IV – ajo quhej “špička” (pika e mprehtë) dhe ishte një nga portat më të ndezura. Një kopje më e vogël qëndron në Petřín, ku strehon labirintin e pasqyrës. Muri gotik shtrihet larg portës dhe i dukshëm është hyrja e kazamatit të fortesës, e ndërtuar nga francezët në 1742. Më në fund, ne ecim deri në fortifikimet kryesore të Vyšehrad, të cilat hapen në një formacion si yll në të dy anët e shtegut. Zjarri i kryqëzuar i mbrojtësve mbuloi lehtësisht, falë këtij sistemi, çdo sulmues në këtë shteg të ngushtë.

3. Pas Portës së dukshme të Leopoldit, e ndërtuar në vitin 1670, qëndron rotonda romane e Shën Martinit, ndërtesa më e vjetër e mbetur në Vyšehrad. Fillon nga koha e mbretit Vratislav II pas vitit 1070. Në shekullin e 15-të, rotonda qëndronte në qendër të qytetit të Vyšehrad. Në afërsi të tij ishte tregu kryesor me një bashki. Pas themelimit të kalasë Vyšehrad, ajo u përdor si depo pluhuri dhe më vonë si depo. Ajo u rinovua në 1878. Nga tuma mbi rotondë është një pamje interesante mbi Pragë me Qytetin e Ri përpara. Megjithatë, ne do të kthehemi majtas nëpërmjet rrugës K Rotundě. Në të majtë qëndron ndërtesa neo-gotike e Nového děkanství (Dekanati i Ri) [Nr. 1100/10], e zbukuruar me stemën e kapitularit të Vyšehrad – çelësa të kryqëzuar.

4. Në anën e djathtë të shtegut vëmë re tre fragmente të një shtylle të madhe të ndërtuar në formë piramide. Ndoshta mund të jetë një shtyllë matëse e kohës nga shumë kohë më parë dhe ndoshta edhe të ketë shënuar një vend kulti pagan. Quhet Čertův sloup (Shtylla e Djallit) dhe tregohet historia e mëposhtme: një nga kanunet e Vyšehrad iu nënshtrua kumarit. Për të paguar borxhet e tij, ai vendosi një bast me një djall të quajtur Zardan se do të përfundonte së thënëi meshën e shenjtë përpara se djalli të mund t’i sillte Vyšehrad një shtyllë nga kisha e Shën Pjetrit dhe Shën Palit në Romë. Djalli, natyrisht, mashtroi dhe rrëmbeu një shtyllë nga një kishë më e afërt – Santa Maria në Trastevere (në kolonadën e së cilës, deri më sot, një shtyllë mungon). Për shkak të kësaj, Shën Pjetri e rrëzoi disa herë në det, kështu që Zardani arriti në kishë pikërisht në momentin që po mbaronte mesha. I zemëruar e hodhi shtyllën në çatinë e kishës së Shën Pjetrit dhe Shën Palit derisa ajo ra në naos, ku qëndroi për një kohë të gjatë. E vërteta e legjendës u mbrojt me këmbëngulje. Në vitin 1861, Vysehrad Provost shkroi këto fjalë të qarta: “Djalli e solli shtyllën nga Roma dhe nuk është e mundur të flitet apo të besohet ndryshe. Zardani, që e mbante, duhej ta njihte më mirë se kushdo.

5. Në udhëkryqin pranë pllakës së granitit me një planimetri të gdhendur të kalasë Vyšehrad, kthehemi majtas në vendin ku dikur ishte bazilika romane e Shën Vavřinec (Shën Lawrence) e ndërtuar në gjysmën e dytë të shekullit të 11-të. Ajo u dëmtua në Luftërat Hussite, dhe më vonë shtëpia e Staré děkanství (Dekanati i Vjetër) [Nr. 14/1] është ndërtuar në vendin e saj. Gjithashtu, këtu ka qenë edhe mentja e Boleslavit. Themelet e bazilikës janë të hapura për publikun.

6. Vazhdojmë më tej deri në fortifikimet e punimeve tokësore. Këtë herë hapet një pamje e pjesëve të tjera të Pragës – Pankrác, Michle dhe Podolí. Në distancë, ne mund të shohim ndërtesën e madhe të Qendrës së Televizionit në Kavčí hory. Sipas legjendës, ishte pikërisht nga ai vend që burri i fortë Bivoj e çoi derrin e egër keqdashës deri në Vyshehrad.

7. Tani arrijmë në tarracën e shikimit mbi Vltava, e cila ofron një pamje të gjatë përgjatë luginës së lumit. Këtu qëndrojmë aty ku legjenda thotë se trimi Horymír u hodh me kalin e tij Šemík në Vltava.

8. Shkëmbi i madh Vyšehrad mbi lumë ka krijuar për një kohë të gjatë një legjendë të ngjashme me atë për Blaník, ku kalorësit e fjetur presin kohën kur kombi çek ka nevojë për ta më shumë. Në shkëmb gjenden mbetjet e një kulle roje gotike të quajtur banja e Libuše. Gjermanët e Pragës, për të minuar dinjitetin e princeshës Libuše, promovuan legjendën se ajo lahej këtu me të dashurit e saj dhe më pas i hodhi poshtë shkëmbit.

9. Ne zbresim nga tarraca në vendin ku qëndronte pallati princëror dhe mbretëror. Në anën e majtë është një pus prej druri me një erë, në të cilin në 1140 u çua rrjeti më i vjetër i ujit të Pragës. Ajo doli nga një pus 4 km i largët i quajtur Jezerka në Michle. Ne ecim nëpër kopshtet e parkut me statujat e Myslbek të krijuara mbi tema nga legjendat e vjetra çeke. Ka statuja të dyfishta të Lumír dhe Song, Ctirad dhe Šárka, Záboj dhe Slavoj, dhe Přemysl dhe Libuše. Ata, para së gjithash, qëndruan në urën Palacký, por u dëmtuan nga një bombardim në shkurt 1945 dhe më pas u transferuan në Vyšehrad gabimisht.

10. Kisha e Shën Pjetrit dhe Shën Palit. Qëndrojmë përballë kishës kapitulare të Shën Pjetrit dhe Shën Palit (Kostel sv. Petra a Pavla). Fillimisht një kishë romane, ajo është rindërtuar shumë herë në shekullin e kaluar nga Josef Mocker dhe František Mikš në stilin neo-gotik. Brenda kishës është varri i gurit romanik i Shën Longin dhe një pikturë e shkëlqyer mesjetare e Virgjëreshës Mari Dešťová (Virgjëresha Mari e Shirave) e pas vitit 1350. Në të majtë të kishës, mund të vizitojmë varrezat legjendare të Vyšehrad, të themeluara në 1860 me iniciativën e Provost Vyšehrad Václav Štulc. Sot në varreza janë varrosur mbi 600 personalitete të shquara të kombit çek. Pas shikimit të tij, ne mund të ecim rreth murit të varrezave në Štulcovy Sady (Kopshtet Štulc), të stolisur me një statujë baroke të kalorësisë së Shën Wenceslas nga Jan Jiří Bendl, e cila u ngrit për herë të parë në sheshin St Wenceslas dhe u transferua në Vyšehrad në 1879.

11. Nga statuja e Shën Wenceslas, ne zbresim në Brick ose Chotkova Brána (Porta Chotek), e ndërtuar midis 1841 dhe 1842 në stilin neo-klasik. Këtu ne largohemi nga Vyšehrad.

Si të shkoni në Vyšehrad?

Është lehtësisht dhe shpejt e arritshme nga qendra me linjën e metrosë ‘C’ në stacionin ‘Vyšehrad’ (dy stacione nga Muzeu Kombëtar). Nga atje, është rreth 10-minuta në këmbë deri në portën kryesore të Vyšehrad. Vizita e kompleksit zgjat rreth 2 ose 3 orë.

Artikuj të Lidhura

Back to top button