Turne në këmbë

Përgjatë Vltava deri në Vyšehrad

Fillon: Teatri Kombëtar; Gjatësia: 2 km (1.25 milje); Kohëzgjatja: rreth 1 orë (ritëm rastësor). Ecja përfundon: në fortifikimet e Vyšehrad. Nga atje mund të ktheheni në qendër të qytetit nga linja e kuqe e metrosë C.

1. Kjo shëtitje fillon jashtë Teatrit Kombëtar të bukur, i pagëzuar në 1881 për të nderuar Princin e Kurorës Rudolf të Austrisë. Jo shumë kohë pas kësaj, Teatri u përfshi nga zjarri dhe iu desh t’i nënshtrohej një rinovimi të gjerë përpara se të rihapte dyert e tij. Si rezultat, sot, është një vend fantastik dekadent për të shkuar dhe për të shijuar operën e lirë me titra.

2. Ecni në jug përgjatë Masarykovo nábřeží, bëni një devijim të hershëm drejt ishullit Slovanský Ostrov, ku do të gjeni Sallën e Ekspozitave Mánes, hapësirën e arteve pamore që qëndron pranë një kulle uji të shekullit të 15-të. Përsëri në Masarykovo nábřeží, do ta keni të vështirë të humbisni pikën e ardhshme historike. Siç u emërua fillimisht, Shtëpia e Dancing – ose Fred and Ginger – është ndoshta ndërtesa më e famshme bashkëkohore e Pragës dhe ngjalli shumë polemika kur u propozua në 1992 dhe u përfundua në 1996. Megjithatë, presidenti i atëhershëm çek, Václav Havel, ndihmoi për të fituar popullaritetin e saj. Vazhdoni përgjatë Rašínovo nábřeží, ku do të arrini në Palackého náměstí të vogël, një shesh i vogël kushtuar historianit dhe politikanit František Palacký.

3. Admironi grupin e shkëlqyer të ndërtesave të Art Nouveau në të majtë, veçanërisht Institutin Goethe me oxhak të dyfishtë. Nëse keni nevojë për një birrë deri tani, bastja juaj më e mirë është të rrëshqiteni në breg të ujit, ku shumë bare lundruese do të plotësojnë nevojat tuaja Pilsner. Tani vazhdoni të shkoni në jug nën urën e harkuar hekurudhore (ndoshta pikë referimi më e nënvlerësuar e Pragës) dhe ndërsa e bëni këtë, hidhni një sy majtas për të parë vilën kubiste të Josef Chochol. Gjithçka që ju duhet të bëni tani është të kaloni në anën e majtë të Rašínovo nábřeží dhe të niseni në atë fluturim të pjerrët të shkallëve që përfundon në kalanë e lashtë të Vyšehrad. Muskujt e viçit nuk do t’ju falënderojnë, por sytë tuaj do t’ju falënderojnë për pamjet spektakolare të ngjitjes.

Artikuj të Lidhura

Back to top button