Turne nëpër qytet

Zbuloni Pragën përmes syve të të pastrehëve

Të pastrehët kanë 5 vite që drejtojnë turistët

Tereza Jurečková kishte një ide të guximshme për një projekt të quajtur Pragulic , i cili u tregon njerëzve kryeqytetin përmes syve të të pastrehëve. Ajo gjithashtu i ndihmon ata të dalin nga rruga dhe të kenë përsëri një çati nën kokë. Kjo mundësi për të marrë pjesë në këtë turne të pazakontë ofrohet edhe në Olomouc dhe České Budějovice.

Si e vlerësoni vetë projektin pas këtyre pesë viteve?

Duke parë prapa, mund të shoh gjithë punën që kemi bërë. Ne filluam nga zero. Nuk kishim para, as kontakte, as përvojë. Ne ishim vetëm tre miq që donim të provonim të fillonim një projekt të ri.

A i ka përmbushur pritshmëritë tuaja?

Jo vetëm e përmbushur por kryesisht e tejkaluar. Besoja se do të funksiononte, por nuk e dija se sa. Në fund u bë puna ime dhe do të jetë aty si në jetën time personale ashtu edhe në atë profesionale.

A po rritet interesi për udhëtimet me guidë?

Kemi më shumë klientë çdo vit. Shpesh kemi disa nga guida të rezervuara për të gjithë dy muajt e ardhshëm. Interesi po rritet edhe tek grupet, kryesisht studentë, të cilët vijnë rregullisht këtu nga vendet e huaja.

Sa të pastrehë keni punësuar si guida?

Njëzet e një kanë marrë pjesë në projekt deri më tani. Por më shumë njerëz janë në kontakt me ne. Nëntë udhërrëfyes kanë një marrëdhënie të qëndrueshme me ne.

Sa fitojnë?

Udhërrëfyesit marrin mbi 300 kurora çeke për çdo turne dhe klientët shpesh u japin këshilla. Në total, ata mund të fitojnë para të mira, dhe gjithashtu mund të ulin shpenzimet e tyre të jetesës, pasi ne u ofrojmë shumë përparësi. Nëse dikush do, mund të marrë mbështetjen maksimale nga ne për të dalë nga rruga.

A monitoroni se si i përdorin paratë më pas?

Shpenzimet janë tërësisht në dorën e tyre. Ne punojmë me njerëz që janë të motivuar dhe janë pak a shumë të përgjegjshëm. Nuk kemi asnjë iluzion se do t’i investojnë gjithmonë si duhet, por kjo na ndodh të gjithëve ndonjëherë.

A ka ndryshuar jetën e udhërrëfyesve afatgjatë?

Ata gjetën kuptimin në punë dhe mundësinë për të fituar para. Ata kanë një vend për të jetuar, të cilin pak a shumë mund ta mbajnë. Ata dalin nga rrugët, takojnë njerëz të rinj dhe kjo punë i detyron ata të ndryshojnë rutinën e tyre.

A është e vështirë të punosh me të pastrehët?

Gjëja më e vështirë është ndoshta të durosh gjithçka nga pikëpamja psikologjike. Udhërrëfyesit janë në situata të vështira jetësore dhe problemet e tyre i transferojnë edhe te ju. Mund të jetë shumë rraskapitës. Unë kurrë nuk kam pasur problem që ata të mos më respektojnë. Unë jam punëdhënësi i tyre dhe dikush me të cilin mund të flasin. Jo tamam mik, si në fillim, por marrëdhënia ndryshon me kalimin e kohës, sigurisht.

E keni gjetur ndonjëherë veten në një situatë të rrezikshme?

Unë nuk do të thosha e rrezikshme në vetvete, por padyshim e pakëndshme. Për shembull, e gjeta veten në një shtëpi fjetjeje me disa punëtorë dhe njerëz të pastrehë, të cilët filluan të bënin përparime të papërshtatshme pas një kohe. Madje kam qenë dëshmitar i një sherri mes dy të pastrehëve dhe në raste të tilla duhet të jesh vigjilent dhe të reagosh shpejt.

Cilat janë planet tuaja për të ardhmen?

Ka ende shumë për të bërë për të pastrehët. Ne duam të ofrojmë strehim të respektueshëm dhe interesant dhe dushe të lëvizshme dhe t’u lejojmë njerëzve të tjerë gjithashtu t’u mundësojnë atyre të ndihmojnë të pastrehët. Ne kemi shumë plane, ndaj jemi në kërkim të partnerëve dhe investitorëve të përshtatshëm që mund të na ndihmojnë në realizimin e tyre.

Më shumë informacion : http://pragulic.cz/

Artikuj të Lidhura

Back to top button