Turne nëpër qytet

Udhëtime me varkë – Venecia e Pragës

Ndoshta po thoni me vete: Sa shumë mbeturina, Praga nuk është në ujë. Pjesa më e madhe nuk është, por një pjesë e vogël e qendrës antike është. Edhe pse nuk do të gjeni asnjë gondolë këtu ose gondolierë që këndojnë, shikimi i Pragës nga sipërfaqja e Vltava mund të jetë interesante. Do të shihni vende që janë të paarritshme në tokë. Këtu do të zbuloni vendndodhjet gjeniale të Pragës së lashtë dhe do të hetoni misterin e nëntokës ujore.

Prague Boat TripsUdhëtimet me varkë në Vltava dhe kanalin Čertovka ngjitur me këtë ruan një traditë që ngjan në fund të shekullit të 19-të, kur entuziastët e shëtitjes me varkë të epokës fillimisht organizuan udhëtime të tilla. Ju do të udhëtoni me varka të periudhës dhe do të dëgjoni një koment eksperti për zonat me interes dhe monumentet që mund të shihen vetëm nga sipërfaqja e lumit. Gjithashtu, do të mësoni shumë nga udhëzuesit për historinë e Pragës dhe historinë e Republikës Çeke.

Kompania e lundrimit zotëron një flotilje të përbërë nga 2 lloje varke. Lloji i parë, i njohur si varka e lumit “Venecia e Pragës”, është kompakte, me gjatësi gjashtë metra dhe gjerësi dy metra dhe mund të transportojë deri në njëmbëdhjetë njerëz. Kjo është ndërtuar në stilin e varkave Vltava Navigator dhe, meqë dizajni është i drejtpërdrejtë, ajo u referua si “Barka e zhveshur” (Naháč). Për shkak të tërheqjes së tij të ulët, ai mund të lundrojë në ujë të cekët pa asnjë vështirësi. Lloji i dytë i varkës quhet “Vodouch”. Kjo është 3 metra e gjerë, 10 metra e gjatë dhe mund të transportojë deri në tridhjetë e pesë pasagjerë. Kjo posedon një pjesë të poshtme të sheshtë, si “Barka e zhveshur”. Pamja dhe pajisjet e këtyre varkave përsërisin besnikërisht mjeshtërinë e epokës dhe korrespondojnë me varkat në shërbim në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Në këto varka përfshihen pije freskuese si pjesë e çmimit të udhëtimit. Dhe, duke qenë se këto udhëtime me varkë zhvillohen gjatë gjithë vitit në çdo kusht moti, mund të sigurohen edhe varka të mbuluara.

Arritja përfundimtare e flotiljes duhet të jetë kryqëzori i shpejtë i kënaqësisë i njohur si Nepomuk. Kjo është, pa dyshim, një perlë midis varkave. Ajo u ndërtua nga kantieret e ndërtimit të anijeve në Belgjikë në vitin 1933 dhe kishte një histori mjaft të çrregullt. Fillimisht funksionoi në zona të ndryshme të Evropës si një kryqëzor kënaqësie. Fillimisht u ndërtua me një gjatësi prej 31.4 metrash, e cila, me kalimin e një periudhe kohore, u zgjerua në 38.5 metra. Mekanizmi i drejtimit gjithashtu ndryshonte në fillim. Varka ishte më parë një anije me një helikë të dyfishtë që mund të lundronte në një rrymë të fuqishme. Pasi varka u ndryshua, asaj iu dha një motor i vjetër i vitit 1929, i cili e fuqizon atë sot. Emri i varkës nuk ishte as i drejtpërdrejtë – ai ka kaluar nëpër 3 emra gjithsej. Por çështja kryesore është se varka ka mbajtur vazhdimisht shenjtorin tonë, emrin e Gjonit të Nepomukut, për më shumë se tridhjetë vjet.

Prague Boat MusicanNepomuk u përdor si restorant në 2001 pasi u lundrua për në Düsseldorf. Fatmirësisht, ai tërhoqi vëmendjen e pronarëve aktualë që ishin atje, të cilët e blenë dhe e lundruan përsëri në Republikën Çeke. Edhe një herë, kjo varkë tani përdoret për qëllimin për të cilin ishte menduar fillimisht. Mund ta lundroni deri në Mělník dhe të vlerësoni bukurinë e fshatit së bashku me Labe në rrugë. Ky kryqëzues kënaqësie të menjëhershme është i pajisur me lehtësi dhe dizajni i brendshëm i tij është unik.

Në itinerarin e varkës, ka 4 doke – Judita (shumica e pasagjerëve normalisht hipin në barkë këtu), Four Seasons, Mánes dhe Čertovka. Mund të hipni në cilindo nga këto doke sa herë që ju përshtatet. Por, mos u shqetësoni, nuk do të humbisni asnjë gjë të rëndësishme pasi gjithmonë do të jeni dëshmitarë të gjithçkaje në këtë rrugë.

Doku i Juditës është më i madhi dhe gjendet pranë harkut të fundit të konservuar të urës Judith, pikërisht poshtë Křižovnické náměstí – brenda qytetit të vjetër. Doku i Čertovka mund të gjendet nën harkun e urës së Charles brenda Lagjes së Vogël, ku kanali i Čertovka shkon në Vltava. Mund të shikoni rrotën e mullirit Velkopřevorský në mullirin Kampa ndërsa prisni që të mbërrijë varka. Nëse hipni në bankën e të akuzuarve në Four Seasons, do t’ju shfaqet një pamje panoramike e të gjithë urës së Karlit nga sipërfaqja e Vltava. Këtë do ta zbuloni në pjesën e zgjeruar të Platnéřská. Doku i fundit, por ende i rëndësishëm, është një bankë në Mánes. Kjo mund të gjendet në anën e Lagjes së Vogël të Urës Mánes. Pranë tij është një plazh me rërë dhe nga këtu duken Dvořákovo nábřeží dhe Rudolfinum.

Freskim

Gjatë lundrimit, ne shërbejmë pije freskuese falas. Ju lejohet të zgjidhni 3 artikuj nga menyja jonë. Birrë ose pije joalkoolike; Akullore ose kek; Kafe/çaj ose verë e zier.

Orari i Shërbimit

Ju mund t’i shijoni ato udhëtime në mëngjes, pasdite ose mbrëmje – kurdo që ju përshtatet më së miri. Varkat nisen në orë, çdo orë gjatë gjithë ditës. NËNTOR – SHKURT: çdo ditë 10:30 – 18:00; KORRIK – GUSHT çdo ditë 10:30 – 23:00.

Çmimet e rregullta të lundrimit

Anija ‘Vltavske Cluny’: kapaciteti 11 pax, kohëzgjatja e lundrimit: 40 min

Çmimet: i rritur 290 CZK, fëmijë 145 CZK (nga 90 deri në 140 cm lartësi), falas për një fëmijë nën 90 cm

Varkë e mbyllur, ‘Vodouch’: kapaciteti i varkës 32 persona, kohëzgjatja e lundrimit: 45 minuta

Çmimet: i rritur 290 CZK, fëmijë 145 CZK (nga 90 deri në 140 cm lartësi), falas për një fëmijë nën 90 cm

Nëse kjo temë ka tërhequr interesin tuaj, rezervoni një lundrim në internet .

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button