Aktivitetet

Qendrat e Ngjitjes, Bouldering & Litar

Për të fituar aftësinë e ngjitjes në pjesë të ndryshme të maleve, alpinistët filluan ngjitjen në ambiente të mbyllura si një ushtrim praktik për veten e tyre. Megjithatë, nga vitet 1980, ngjitja në ambiente të mbyllura ishte shfaqur si një aktivitet rekreativ. Ka disa forma të ngjitjes së brendshme: bouldering përfshin ngjitjen pa litar në lartësi të ulëta në prani të dyshekëve të sigurisë; soloing është një lloj tjetër i ngjitjes pa litar; trad-climbing kërkon që ju të ngjiteni pa rrugë duke përdorur pajisjen tuaj të sigurisë; dhe gjithashtu ngjitja në akull, e cila përfshin ngjitjen e shkëmbinjve të mbuluar me akull. Është një ushtrim i shkëlqyeshëm fizik që funksionon si në pjesën e sipërme ashtu edhe në pjesën e poshtme të trupit dhe shumë njerëz e preferojnë atë për shkak të natyrës së tij jo konkurruese. Njerëzit e çdo moshe mund ta bëjnë këtë, dhe nuk ka kërkesa për aftësi fizike. Çdo hap i ndërmarrë gjatë ngjitjes kërkon shumë durim, përpunim të mendimit dhe planifikim të zgjuar. Rrjedhimisht, ngjitja sportive e ndihmon njeriun të përmirësojë përqendrimin dhe të zhvillojë aftësitë e zgjidhjes së problemeve.

Praga ka një koleksion të gjerë qendrash ngjitjeje, me shumë lartësi dhe vendndodhje të ndryshme nga të cilat mund të zgjidhni. Më poshtë janë renditur ato që meritojnë të përmenden.

Klubi i Ngjitjes UltraAnt

Týnská 17, Pragë 1 – Staré Město; www.tynskastena.cz

Një shëtitje e shkurtër nga Sheshi i Qytetit të Vjetër do të gjeni një nga muret më të vjetra të pavarura të ngjitjes në Pragë. Ka 3 profile ngjitjeje të rregullueshme me anim si dallim lokal, me anë të të cilave 2 nota UIAA mund të rregullojnë shkallën e vështirësisë së ngjitjeve.

Lartësia maksimale e tavanit është 7 metra, dhe sipërfaqja e përgjithshme e murit është rreth 200 m2.

Gropa e Adrenalinës

Václavské náměstí 13 dhe 15, Praga 1 – Nové Město; www.adrenalinepit.cz

Kjo qendër ngjitjeje direkt në sheshin Wenceslas ofron ngjitje përgjatë 22 rrugëve të kapëseve me bulona në mbikalime dhe pika të dukshme. Përveç mundësive për kurse ngjitjeje ose për t’u bashkuar me grupin lokal të ngjitjes malore këtu, mund të zgjidhni të luani kungull ose të pushoni në saunë.

Solo falas

Donovalská 1662, Pragë 4 – Chodov; www.freesolo.cz

Muri i ngjitjes ka 105 rrugë ngjitjeje dhe, me lartësinë e tij prej 18 m, i përket mureve më të larta në Republikën Çeke. Përveç murit të brendshëm, ka një gur të brendshëm dhe një gur të jashtëm. Një tipar dallues i këtij muri janë disa rrugë në oxhakun lokal, i cili është 35 m i lartë.

Lokal Blok

náměstí 14. října 10, Pragë 5 – Smíchov; www.lokalblok.cz

Muri më i madh i gurëve në Republikën Çeke u ofron profesionistëve dhe alpinistëve fillestarë mbi 500 m2 profile ngjitjeje me më shumë se 60 rrugë të shënuara me vështirësi të ndryshme. Çdo muaj (jashtë pushimeve verore) dhe përpara konkurseve publike, gropat zhvendosen për të përmirësuar të gjithë murin. Një tjetër plus i madh është restoranti elegant i kopshtit.

Qendra e ngjitjes SmíchOFF (Lezecké centrum SmíchOFF)

Křížová 6, Praga 5 – Smíchov; www.lezeckecentrum.cz

Muri i dytë më i madh i ngjitjes në Republikën Çeke ka një gamë të gjerë rrugësh në të gjitha nivelet e vështirësisë. Muri është rreth 14 metra i lartë pothuajse gjatë gjithë rrugës, gjë që jo vetëm ndihmon stërvitjen tuaj të qëndrueshmërisë, por sjell një ndjenjë të ngjitjes së vërtetë në shkëmb.

Salla sportive Radotín (Sportovní hala Radotín)

U Starého stadionu 9, Prague 5 – Radotín; www.halaradotin.cz

Objektet sportive të aksesueshme për personat me aftësi të kufizuara të destinuara për klubet sportive dhe publikun. Ndërtesa ka një mur ngjitjeje me një gamë modeste rrugësh, por një lartësi të mirë prej 12.5 m, një sallë të madhe sportive, sauna, bar, etj.

Mur ngjitje Ruzyně

Drnovská 19, Pragë 6 – Ruzyně; www.stena-ruzyne.com

Shtylla e kompleksit të ngjitjes përbëhet nga një mur i madh ngjitjeje i brendshëm dhe i jashtëm. Të dy muret kanë një sipërfaqe ngjitjeje mbi 1000 m2. Ka shumë rrugë të bukura, mbingarkesa masive, tavane “të lëngshme”, rrugë me gurë, një palestër dhe një dyqan pajisjesh për ngjitje.

Shumica e rrugëve variojnë në vështirësi midis 6 dhe 8 UIAA, por ka diçka për alpinistët nga niveli fillestar në konkurrencë.

Bar Boulder

U Výstaviště 11, Pragë 7 – Holešovice; www.boulder.cz

Një gur i madh dhe argëtues me një numër rrugësh të shënuara në gjashtë nivele vështirësie në një zonë ngjitjeje prej 300 m². I gjithë vendi është shumë i ajrosur dhe i ndriçuar nga drita e ditës. Gjërat e ndryshme këtu përfshijnë, p.sh. një bar ku nuk pi duhan, një dyqan pajisjesh për ngjitje dhe një zonë për lojëra për fëmijë.

Muri i Holešovice (Stěna Holešovice)

Bubenská 43, Pragë 7 – Holešovice; www.stenaholesovice.cz

Muri i ngjitjes Holešovice është ndër qendrat më të mëdha të ngjitjes në Republikën Çeke. Një sipërfaqe ngjitjeje prej 2600 m2 dhe një lartësi deri në 12 metra është e mjaftueshme për të kënaqur edhe më të aftët.

Ndër të tjera, ai ka rrugë për vegla pune të thata, të çara sfiduese, një “mur 3D”, një praktikë “via ferrata”, një “makinë stërvitore në stil parashutist” dhe atraksione të tjera.

Qendra sportive Palmovka

Heydukova 6, Pragë 8 – Libeň; www.scpalmovka.cz

Një mur ngjitjeje deri në 14 m i lartë me një mori rrugësh në disa seksione të dallueshme është pjesë e qendrës më të madhe sportive (me palestër, sauna, klasa ushtrimesh në salla, një bar fitnesi). Një kuriozitet është mundësia për t’u ngjitur në një rrugë praktike me dy hapa dhe klasifikimi i saj relativisht i rreptë.

BigWall

Ocelářská 16, Pragë 9 – Vysočany; www.big-wall.cz

Ky mur 20 metra i lartë mund të qëndrojë në krahasim me muret e larta jashtë vendit. Është ndërtuar me përfitimin e teknologjisë më të avancuar dhe përvojës shumëvjeçare. Rezultati është një sipërfaqe 3000 m2 për ngjitje me litar. Gjithashtu në BigWall është një ngjitje e plotë me gurë (një sipërfaqe ngjitjeje 300 m2).

Litari qendron

Qendra e litarit Jungle Creek

Císařská louka, Pragë 5 – Smíchov; www.fun-island.cz/aktivitylanovecentrum

Këtu mund të kontrolloni shkathtësinë tuaj nën mbikëqyrjen e një instruktori të kualifikuar dhe të përballoni sfidën fizike të një lartësie 8 metra. Rezervimi duhet të bëhet të paktën 48 orë përpara, me të paktën 5 pjesëmarrës. Qendra e litarit është pjesë e kompleksit relaksues sportiv Cinda.

Qendra PROUD Prague Rope (Lanové centrum PROUD Praha)

Rubeška 7, Praga 9 – Vysočany; www.lanovecentrum.cz/en/praha

Aventurë, argëtim dhe përvoja të përbashkëta – kjo është ajo që ju largoni nga qendra lokale e litarit. Shumica e programeve duhet të rezervohen (të paktën 3 ditë përpara), por ju mund të vini pa rezervim për programin publik të pasdites. Pagesa bëhet sipas pengesës që dëshironi të kapërceni.

ABYSS – Lanový park Hostivař

K Jezeru, Pragë 10 – Hostivař; www.ilanac.cz

E vetmja qendër me litar në majë të pemëve në Pragë ofron dy fusha me pengesa të larta me litar me vështirësi të ndryshme. Të dy kurset janë të njëpasnjëshme dhe të njëanshme, që do të thotë se nuk mund të zgjidhni dhe zgjidhni pengesat, por gjithmonë të gjithë kursin. Është pista e verdhë për alpinistët më pak me përvojë dhe familjet me fëmijë, me gjithsej 23 pengesa në rreth 5 metra nga toka. Alpinistët më me përvojë mund të provojnë rrugën e kuqe me 17 pengesa (nga të cilat 3 janë të lidhura me kabllo) nga 5 deri në 12 metra nga toka. Parku është i mbyllur nga nëntori deri në mars.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button