Transporti

Vozitja në Republikën Çeke

Czech Republic HighwayNëse keni ndërmend të drejtoni makinën, një patentë e marrë në çdo vend të BE-së është e vlefshme në të gjithë vendet e tjera anëtare të BE-së. Megjithatë, çdo shofer nga një vend jashtë BE-së duhet të ketë një patentë shoferi ndërkombëtar. Ju duhet të merrni një patentë shoferi për Republikën Çeke nëse jeni duke banuar në vend për një kohë të gjatë. Kjo është gjithashtu e vërtetë nëse posedoni një makinë të blerë në Republikën Çeke. Ju gjithashtu duhet të keni dëshmi ndërkombëtare të sigurimit (e njohur si Karta e Gjelbër). Kjo verifikon që ju keni sigurimin e përgjegjësisë ndaj palëve të treta.

Para se të vozitni, sigurohuni që të jeni të kthjellët, sepse Republika Çeke nuk e toleron drejtimin në gjendje të dehur (shoferëve nuk u lejohet të pinë fare alkool dhe e njëjta gjë vlen edhe për drogën).

Sigurohuni që rripat e sigurimit dhe rripat e sigurimit të pasagjerit tuaj të jenë të siguruar (përfshini të gjithë në pjesën e pasme të makinës, gjithashtu nëse makina është e pajisur me to). Fëmijët nën 12 vjeç dhe kushdo nën 18 vjeç më i shkurtër se 150 cm nuk mund të hipin në sediljen pranë shoferit, përveç nëse ulen në një ndenjëse të miratuar për fëmijë dhe nuk ka airbag pasagjeri. Fëmijët e vegjël duhet të jenë në sediljet e miratuara për fëmijë, pavarësisht nëse janë përpara ose mbrapa.

Përdorimi i një telefoni celular (ose ndonjë pajisje elektronike të dorës) nuk lejohet gjatë drejtimit të automjetit. Shpejtësia më e lartë e lejuar në vendet e banuara është 50 km/h. Kjo shkon deri në 90 km/h në rrugët kryesore dhe 130 km/h në autostrada. Çdo automjet duhet të ketë fenerët e ndezur, në çdo kohë të ditës që është.

Motoçiklistët, së bashku me pasagjerët e tyre, duhet të mbajnë helmeta mbrojtëse dhe shpejtësia e kufizuar për motoçikletat është 90 km/h në rrugë dhe autostrada dhe 50 km/h në qytete dhe fshatra.

Republika Çeke nuk ka kabina me pagesë. Si zëvendësim, duhet të blini një afishe për dritaren tuaj. Këto ngjitëse (dálniční známka) mund të blihen në pikat kufitare, zyrat postare dhe pikat e karburantit. Plotësoni ngjitësin me numrin e regjistrimit të makinës suaj dhe fiksoni pjesën në formë mburoje në këndin e brendshëm të xhamit të xhamit të poshtëm djathtas. Mbajeni copën në formë drejtkëndëshi si vërtetim të blerjes. Çdo makinë e marrë me qira duhet të ketë ngjitur tashmë një ngjitëse autostrade. Nëse gjendeni pa një të tillë, do të gjobiteni deri në 5000 CZK. Një afishe e vlefshme për 10 ditë kushton 310 CZK, për 30 ditë 440 CZK dhe për vitin 1500 CZK.

Në një autostradë, ju lejohet të parakaloni vetëm në anën e majtë – por ky rregull shpesh shkelet. Nëse jeni kapur në një aksident, mos e lëvizni makinën tuaj derisa të mbërrijë forcat e rendit. Nëse duhet ta lëvizni, për siguri, regjistroni pozicionimin e secilës makinë përpara se ta bëni këtë. Në raste urgjente, drejtuesit e makinave mund të telefonojnë ndihmë në trafikun rrugor, ose UAMK, në 261 104 123 ose 1230. Janë në funksion 24/7. Do të zbuloni telefona në çdo milje, ose 1,6 km, në çdo autostradë.

Vozitja në Pragë

Të hipësh pas timonit në Pragë do të thotë pa ndryshim ankth, vonesa dhe konfuzion, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë të premteve dhe të dielave. Nëse nuk është e nevojshme, parkoni makinën tuaj në hotelin tuaj ose më larg nga qendra e qytetit dhe përdorni transportin publik ose taksitë.

Shoferë në Pragë

Drivers in PragueKohët e fundit, ka pasur histori të paqëndrueshme se shoferët në gjuhën çeke janë të 3 -të më të rrezikshëm në Evropë pas shoferëve grekë, por mjaft me fat me aksidentet në rrugë duke marrë parasysh shkallën mesatare të aksidenteve në Evropë. Kur hyni në Pragë dhe merrni një makinë, duhen vetëm 5 minuta në rrugë përpara se një këllëf arrë t’ju kapërcejë në shpatullën e fortë me 150 kilometra në orë. Një tjetër skenar i rregullt është kur një shofer do të zbresë nga makina e tij dhe do t’i bërtasë një shoferi tjetër edhe për një gabim të vogël në drejtimin e automjetit (nganjëherë edhe shoferët mund të grinden). Kushtet në rrugë nuk janë shumë të këqija, por përgatituni për shoferët e tmerrshëm, veçanërisht në autostrada dhe në të gjithë qendrën e Pragës. Shumë shoferë nuk kanë sjelljen e një zotërie, dhe gazetat e përditshme lokale janë plot me histori çdo ditë për shoferë budallenj që shkaktojnë aksidente. Për këtë arsye, nëse nuk është e nevojshme, mos vozitni në Pragë, por përdorni transportin publik ose një taksi, ose përdorni një makinë me qira dhe një shofer.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button