Transporti

Metroja e Pragës

Metroja e Pragës është mjeti më i shpejtë i transportit nëpër qytet dhe u shërben rreth 1.5 milionë pasagjerëve në ditë, duke e bërë atë sistemin e gjashtë më të ngarkuar të metrosë në Evropë. Metroja e Pragës u hap për herë të parë në 1974. Është shumë e lehtë për t’u përdorur; të gjitha drejtimet janë të shënuara mirë, edhe ato që nuk e njohin gjuhën vendase. Pjesa më e madhe e metrosë është nëntokë, kështu që ndryshe nga Parisi apo Berlini, nuk ka mundësi për të vizituar ndonjë gjë nga metroja.

Prague Metro

Udhëzues për Metro

Hyrjet e metrosë nuk janë gjithmonë të lehta për t’u dalluar. Kërkoni një shenjë që shfaq ‘M’ brenda një trekëndëshi me kokë poshtë. Kur largoheni nga një stacion, drejtohuni drejt një tabele që thotë vystup (dalje); për një linjë transferimi, kërkoni prestup (transferim). Linjat identifikohen me një shkronjë dhe ngjyrë: A (jeshile), B (e verdhë) dhe C (e kuqe).

Pasi të keni blerë biletën tuaj dhe të keni kaluar nëpër barrierat e biletave pa pilot, vazhdoni poshtë shkallëve lëvizëse të shpejtë drejt trenave. Në fund të çdo shkallë lëvizëse është një korridor i gjatë qendror me një platformë në të dyja anët për trenat që udhëtojnë në të dy drejtimet. Shenjat e varura nga tavani tregojnë drejtimin e trenave. Skajet e platformave janë të shënuara me një vijë të bardhë, të thyer që nuk duhet të kalohet derisa treni të ndalojë. Shumica e dyerve të metrosë hapen dhe mbyllen automatikisht, duke dhënë një mesazh të regjistruar kur ato janë gati të mbyllen. Gjatë udhëtimit, emri i stacionit të ardhshëm shpallet në çekisht.

Shumë nga stacionet e metrosë së Pragës janë mjaft të mëdha, me disa hyrje të vendosura relativisht larg njëra-tjetrës. Kjo shpesh mund t’i ngatërrojë turistët, veçanërisht në qendrat qendrore si Mustek ose Muzeum: nuk mjafton të zbresësh në stacionin e duhur; ju gjithashtu duhet të zgjidhni rrugën e duhur për të dalë në nivelin e tokës. Përndryshe, lehtë mund ta gjeni veten pesë ose dhjetë minuta në këmbë larg destinacionit tuaj.

Këshilla për taksitë: Jini të kujdesshëm në përdorimin e ndonjë prej taksive që grumbullohen rreth hyrjeve të hoteleve, pranë monumenteve të famshme dhe rreth stacioneve të trenit, pasi ato janë të njohura për grabitjen e turistëve. Nëse hoteli ka flotën e tij, mund të jetë një alternativë më e mirë, megjithëse ju mund të paguani një çmim të dyfishtë të vendosur për taksitë e qytetit. Opsioni më i mirë është të telefononi, ose të rezervoni në internet, një kompani me reputacion si taksitë Prague Airport Transfers sr o ose AAA, të cilat ofrojnë çmime të drejta.

Linjat e metrosë

Linja A është shumë e dobishme për turistët sepse mbulon të gjitha zonat kryesore të qendrës së qytetit – Kalanë e Pragës, Qytetin e Vogël, Qytetin e Vjetër dhe Qytetin e Ri – dhe zonën kryesore tregtare rreth sheshit Wenceslas.

Kur përdorni transportin publik, pritet të lini vendin tuaj për të moshuarit dhe invalidët.

Kohët e Operacionit

Metro funksionon nga ora 05:00 deri në mesnatë. Trenat qarkullojnë çdo 2 deri në 3 minuta gjatë orëve të pikut dhe çdo 5 deri në 10 minuta gjatë fundjavave dhe orëve jashtë pikut.

Qasje pa pengesa

Udhëtarët me aftësi të kufizuara duhet të kenë parasysh se aksesi pa pengesa në platforma është më shumë një veçori e stacioneve të metrosë periferike sesa e atyre të brendshme të qytetit. Në stacionet e qendrës së qytetit, Muzeum, Vysehrad dhe Hlavni Nadrazi (Stacioni Kryesor i Trenit) janë të përshtatshëm për karriget me rrota.

Linja e metrosë shtrihet nga Dejvická në Motol

Linja A (vija e gjelbër) tani shtrihet nga stacioni Dejvická nëpërmjet Bořislavka, Veleslavín, Petřiny deri në stacionin Motol Hospital. Treni do të marrë rreth tetë minuta për të përzënë përmes shtrirjes gjashtë kilometra të gjatë. Seksioni i ri është 6134 metra i gjatë. Udhëtimi nga stacioni i metrosë Motol Hospital në Můstek do të zgjasë 15 minuta.

Hapja e seksionit të ri shoqërohet me ndryshime në transportin sipërfaqësor. Autobusët që dikur shkonin përgjatë rrugës Evropská për në Stacionin Dejvická, tani përfundojnë në Stacionin Veleslavín ose Stacionin Bořislavka. Ndër të tjera anulohet linja e tramvajit numër 2. Disa ndalesa do të riemërohen.

Njerëzit që udhëtojnë për në aeroport tani do të ndryshojnë trenat në Stacionin Veleslavín (në vend të Dejvická). Megjithatë, ka shkallë lëvizëse vetëm në holl, jo në platformën e autobusit të linjës 119. Pasagjerët me valixhe do të ndihmohen në katin e sipërm pa pagesë nga portierët të cilët do të punojnë në tre turne çdo ditë nga ora 5.00 deri në orën 22.00. Megjithatë, kjo nënkupton rehati të reduktuar për pasagjerët që udhëtojnë në aeroport dhe kohë të mundshme më të gjatë udhëtimi.

Rruga më e shkurtër nga holli i metrosë Veleslavín në autobus të çon përgjatë një shkalle të fortë. Ka ashensor, por në sipërfaqe, dalja e tij është vetëm pas udhëkryqit, rreth 70 metra nga terminali.

Supozohet se shumë pasagjerë, veçanërisht ata me sasi më të mëdha bagazhesh, do të preferojnë të zgjedhin transport të përshtatshëm me taksi këtë vit ose do të përdorin makinën e tyre nga Aeroporti.

Seksioni i ri do të ketë intervale më të gjata

Në seksionin e ri të metrosë, intervalet standarde të linjës A nuk do të ruhen. Nga ora 9:30 deri në 20:00 midis Dejvická dhe Spitalit Motol, do të shkojë vetëm çdo i dyti tren. Në orët e pikut të mëngjesit, nga ora 6:00 deri në 9:30, çdo tren i dytë do të dërgohet ndërmjet stacioneve Petřiny dhe Motol Hospital.

Intervalet në seksionin e ri, në varësi të orës së ditës, mund të zgjasin deri në dhjetë minuta. Në mënyrë disi paradoksale, pas orës 20:00, ato do të jenë më të shkurtra se, për shembull, në pikun e pasdites rreth orës 17:00.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button