Tërheqjet Turistike

Church of Our Lady Victorious

Jezusi foshnjë i Pragës

The Infant Jesus of PragueKisha e Zojës Fitimtare, e ndërtuar në vitin 1613, ka në altarin e saj qendror një figurë prej dylli 47 cm të foshnjës Jezus, të sjellë nga Spanja në 1628. I njohur si Jezusi foshnjë i Pragës (Pražské Jezulátko), thuhet se e ka mbrojtur Pragën nga murtaja dhe nga shkatërrimi i Luftës Tridhjetëvjeçare. Një gjerman i mëparshëm i shekullit të 18-të, ES Stephano, shkroi për mrekullitë, duke nisur atë që përfundimisht u bë një kult mbarëbotëror; sot, statuja vizitohet nga një rrymë e vazhdueshme pelegrinësh, veçanërisht nga Italia, Spanja dhe Amerika Latine. Ishte tradicionale të vishje figurën me rroba të bukura dhe me kalimin e viteve, dashamirës të ndryshëm dhuruan fustane të qëndisura shumë. Sot garderoba e Foshnjave përbëhet nga më shumë se 70 kostume të dhuruara nga e gjithë bota; këto ndryshohen rregullisht nga një kalendar fetar. Në pjesën e pasme të kishës është muzeu, duke shfaqur një përzgjedhje të fustaneve të përdorura për të veshur Foshnjën; dyqanet në rrugën aty pranë shesin kopje të figurës së dyllit. Duke parë gjithë këtë, nuk mund të mos mendosh për Urdhërimin e Dytë (‘Mos të bësh asnjë shëmbëlltyrë të gdhendur…’) dhe objektivat e Reformimit. Jan Hus duhet të rrotullohet në varrin e tij.

Adresa: Karmelitská 9; Hyrja falas; Kisha e hapur nga 8.30-19.00 e hënë-sht. & 8.30-20.00 e diel, muze nga 9.30-17.30 e hëna-sht.

The Church of Our Lady Victorious

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button