Kulturë/Argëtim

Mënyra e jetesës së Pragës

Prague’s LifestylePër ata që jetojnë në Pragë, qyteti është një qytet i shtrenjtë. Me pagën mesatare mujore në rreth 35,000 CZK, banori mesatar i Pragës nuk mund të përballojë të shkojë në të gjitha restorantet dhe atraksionet e tjera që turistët frekuentojnë rregullisht. Fakti që turistët mund t’i përballojnë këto vende, megjithatë, tregon se, për ata që nuk vijnë nga vendi, Praga, në fakt, mund të jetë një vend i lirë për t’u vizituar. Megjithatë, sa e lirë është me të vërtetë varet nga vendi nga i cili po viziton turisti.

Pavarësisht nga problemet financiare që shumë njerëz në Pragë kalojnë çdo ditë, dhe mirësjellja është ende një vlerë e rëndësishme që ndajnë pothuajse të gjithë. Të gjithë do t’i thonë “Dobry den” kujtdo kur hyjnë në një dyqan apo restorant dhe “Na shledanou” kur të largohen. Edhe të qenit i ftuar në shtëpinë e dikujt është shkak për mirësjellje, dhe shumica e njerëzve në këtë situatë pritet të sjellin disa dhurata me vete – lulet zakonisht mjaftojnë. Konsiderohet gjithashtu një formë e mirë të vishesh siç duhet për një natë jashtë në qytet, veçanërisht kur merr pjesë në një ngjarje të tillë si një koncert klasik apo banket.

Një nga problemet më të mëdha që ende godet qytetin e Pragës është ai i korrupsionit, i cili është ende i përhapur në shumë prej departamenteve të qeverisë. Shumica e njerëzve nga Praga zakonisht sjellin dhurata për zyrtarët publikë kur takohen me ta për t’u siguruar që ata trajtohen mirë. Këtij problemi të korrupsionit në Pragë i është dhënë edhe emri i vet (Jánabráchismus) – që në thelb përkthehet si “ti ma gërvisht shpinën, unë do të gërvisht tëndin”.

Shumica e njerëzve në Pragë duan disa gjëra të ndryshme, me kryesorja prej tyre që është birra! Nuk është e pazakontë të shohësh edhe punëtorët duke pirë një litër para se të shkojnë në punë. E tillë është dashuria për këtë pije alkoolike. Gjëra të tjera që njerëzit e Pragës duket se i duan me bollëk janë qentë, jo pastrimi pas qenve dhe humori surreal – mendoni “Monty Python” dhe do të jeni në linjat e duhura.

Prague’s Lifestyle

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button