Aktivitetet

Tai-chi

Tai-chi e ka origjinën në Kinë dhe shpesh quhet “meditim në lëvizje”. Është i njohur për parandalimin dhe shërimin e kushteve të ndryshme mjekësore. Megjithatë, është më mirë nëse filloni të kryeni tai-chi përpara se të merrni ndonjë sëmundje kronike. Sidoqoftë, mund të kryhet padyshim edhe pse nuk jeni shumë të shëndetshëm pasi lëvizja në këtë ushtrim është e ngadaltë dhe nuk shkakton gulçim. Lëvizjet në tai-chi janë gjithmonë rrethore në vend të lëvizjeve të detyruara në shumicën e llojeve të tjera të ushtrimeve. Nyjet janë gjithashtu gjithmonë plotësisht të zgjatura, gjë që ndihmon për të shmangur shkaktimin e ndonjë tendosjeje. Është më efektive në ngadalësimin e procesit të plakjes dhe parandalimin e kushteve që një person fillon të përjetojë me fillimin e pleqërisë.

Një klasë rutinë tai-chi përbëhet nga tre pjesë. Së pari është ngrohja, duke i lejuar dikujt të lirojë nyjet dhe muskujt dhe të zhvillojë frymëmarrje të qëndrueshme. Më pas, lëvizjet e ndryshme që janë pjesë e tai-chi-t kryhen dhe pasohen nga Qigong (punë energjetike), që është akti i kalimit të disa minutave duke u fokusuar në frymëmarrje dhe lëvizje të pakta; Qëllimi i kësaj është aktivizimi i energjisë së trupit dhe largimi i stresit. Klasat Tai-chi kryhen në disa vende në Pragë, të cilat janë renditur më poshtë.

Akademia Taiji

Polská 1a, Pragë 2 – Vinohrady; www.taiji.cz

Arti tradicional kinez i tai-chi (taiji) bazohet në traditat e lashta lindore. Aktualisht praktikohet nga shumë njerëz kryesisht si një formë e ushtrimeve të shëndetshme për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre. Akademia është e specializuar në mësimdhënien tradicionale të Kung Fu – të stilit Chen t’ai chi ch’uan dhe ushtrimet e frymëmarrjes, chi kung (qigong). Ushtrimi është i përshtatshëm si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët nga mosha 5 vjeç.

Shoqata Çeke Taichi

www.tai-ji.cz

Trajnim Tai-chi për të gjitha grupmoshat. Shoqata është e specializuar në chi-kung (qigong), 7 ushtrime relaksimi, një përzierje prej 37 grupesh Yang, një përzierje prej 108 grupesh shpata etj. Ushtrimi zhvillohet në Pragë 6 – Dejvice dhe Petřiny.

Artikuj të Lidhura

Back to top button