Udhëtime/Ekskursione Ditore

Kalaja e Nelahozeves

Nelahozeves CastleE vendosur lart mbi një bllof që ka pamje nga Vltava, nën një orë në veri të Pragës, ndodhet kështjella e mrekullueshme e Rilindjes Nelahozeves që strehon një nga koleksionet më të mira të artit privat në Evropën Qendrore. Kryeveprat e Canaletto-s, Velázquez-it dhe Bruegel-it varen brenda sallave të tij historike dhe vetëm këto piktura duhet të meritojnë një udhëtim të shkurtër jashtë qytetit. Megjithatë, historia e kështjellës dhe koleksioni i saj i artit janë gjithashtu tregime intriguese të grumbullimit aristokratik, sundimit komunist dhe kthimit të familjes mbretërore. Kjo i shton një dimension politik modern rëndësisë së tij aktuale në historinë e artit.

Kalaja u autorizua rreth vitit 1553 nga Florián Griespek i Griespach, një zyrtar me ndikim i gjykatës për Ferdinandin e 1- . Roli i tij si mbikëqyrës i ndërtesave mbretërore të Bohemisë i mundësoi atij të punësonte ndërtuesit më të mirë, si Bonifác Wohlmut, i cili ishte arkitekti i oborrit. Kalaja që rezulton i ngjan një pallati italian në lumin Vltava, duke kombinuar karakteristikat arkitekturore bohemiane dhe italiane. Me punime guri fshatar, një hendek të vërtetë dhe bastione qoshe, kjo ndërtesë përfshin elemente të gjetura në ndërtimet e mëparshme të fortifikuara nga kohët mesjetare, gjë që nënkupton forcë dhe një linjë të fuqishme e të gjatë. Por, ajo është gjithashtu e zbukuruar në mënyrë të ndërlikuar me punë të mahnitshme sgraffito që paraqesin skena alegorike, e cila pasqyron qëllimin e saj kryesor si një rezidencë luksoze fisnike.

Menjëherë pas përfundimit të kalasë, Griespeks ishin në fundin e humbur të revolucionit çek të pronave në 1618 dhe e gjithë prona e tyre u konfiskua. Familja aristokrate Lobkowicz ishte në anën që fitoi revolucionin dhe Nelahozeves u blenë, në 1623, nga Polyxena e Lobkowicz (1566-1642). Familja Lobkowicz u bë një nga familjet më me ndikim bohemian dhe mbeti e tillë menjëherë në epokën moderne të Çekosllovakisë. Maximilian Lobkowicz (1888-1967) ishte ambasador në Britani gjatë viteve 1930 dhe, më pas, sekretar i jashtëm për qeverinë e mërguar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Gjatë kësaj kohe, nazistët kishin konfiskuar pronat e shumta dhe koleksionet e artit të Lobkowicz-it dhe synonin të përfshinin veprat më të mira në Reichsmuseum të Hitlerit. Në 1945, shumë u rivendosën, por vetëm 3 vjet më pas, komunistët fituan kontrollin dhe Lobkowiczes iu desh të largoheshin nga vendi duarbosh. Vetëm në vitet 1990, kur presidenti Havel prezantoi ‘aktin e kthimit të pronave, Lobkowiczes mundën të rimarrinin shumicën e pronave të tyre. Anëtarët e familjes Lobkowicz kanë qenë koleksionistë kryesorë të artit dhe kryeveprat e konfiskuara dhe të ekspozuara në Galerinë Kombëtare Çeke që nga viti 1948 (së bashku me veprat që kishin mbetur në ruajtje) tani janë përsëri së bashku në Nelahozeves.

Turne në Kala

Vizitorët mund të hyjnë në kështjellë duke përdorur një urë hendeku, e cila ju çon në një oborr që ka një dyqan dhuratash, zyrë biletash dhe restorant. Për të parë koleksionet, duhet të bëni turneun me guidë (sigurohen 2 turne të ndryshëm). Guided Tour 2 i çon turistët në Sallën e shkëlqyer të Kalorësve të Rilindjes dhe në 9 galeri të zbukuruara me peizazhe, portrete familjare, sixhade dhe mobilje. Kryeveprat e koleksionit Lobkowicz mund të shihen në Guided Tour 1, në një ekspozitë të përhershme të quajtur: “Koleksionet e Lobkowicz: 6 Shekuj Patronazh”.

Koleksionet e artit mund të shikohen vetëm në turne me guidë, të disponueshme në shumë gjuhë (përfshirë anglisht).

Nelahozeves Castle InteriorEksperti i artit britanik, John Somerville, projektoi ekspozitën. Çdo dhomë është e rregulluar për të pasqyruar marrëdhënien midis koleksionistit dhe veprës së artit dhe për të portretizuar përrallën kulturore dhe politike të familjes Lobkowicz (dhe Bohemisë) sipas rendit kohor nga koha e Rilindjes deri në vitet 1940. Pikturat janë të ekspozuara me orendi moderne, dhe disa dhoma shfaqen si galeri standarde fotografish, ndërsa të tjerat paraqiten si dhoma me fotografi ose dhoma vizatimi. E gjithë kjo është një përpjekje për të rikrijuar atmosferën e pronave të mëparshme të Lobkowicz, ku vareshin këto vepra.

Drejtimet

Nelahozeves është 27 km/16.5 milje në veri të Pragës, jashtë autostradës E55. Trenat nisen nga stacioni i trenit në Masaryk (Masarykovo nádraží) shumë herë në ditë, dhe udhëtimi zgjat rreth gjashtëdhjetë minuta. Kapni trenin Roudnice nad Labem dhe zbrisni sapo të arrini në Nelahozeves Zámek, në fund të kështjellës.

Minibus Pragë – Nelahozeves . Mënyra më e shpejtë për të udhëtuar midis Pragës dhe Nelahozeves. Rezervoni online.

Orari i hapjes

Nga ora 09:00 deri në 17:00, nga e marta në të diel. Mbyll të hënën, Krishtlindjet dhe Vitin e Ri.

Vendndodhja

Kalaja e Nelahozeves, 277 51 Nelahozeves, ( www.lobkowicz.org ).

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button