Historia

Praga është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Republikës Çeke. Historia e Pragës përfshin mijëra vjet. Gjatë kësaj kohe, qyteti u rrit nga një kështjellë e njohur si Vyšehrad në kryeqytetin multikulturor të një shteti modern evropian, Republikën Çeke.

Fillimet e qytetit

“Një lavdi që do të arrijë deri në yje” është se si princesha mitike Libuše e pa të ardhmen e Pragës sipas legjendës së vjetër çeke. Ishte Libuše ai që përcaktoi vendin ku do të ndërtohej qyteti i ardhshëm.
Historianët i datojnë vendbanimet e para në vendin e qytetit të sotëm në epokën e hershme të gurit. Megjithatë, historia reale e qytetit është e lidhur ngushtë me Kalanë e Pragës, e themeluar në vitin 870, e cila u bë selia e sundimtarëve çekë për shekuj.

Periudha të rëndësishme në historinë e qytetit

Praga përjetoi një zgjerim të madh në fillim të shekullit të 14-të kur mbreti çek dhe perandori i shenjtë romak Charles IV e bëri atë kryeqytetin e tij perandorak. Një periudhë tjetër e rëndësishme për qytetin erdhi në fund të shekullit të 16-të. Gjatë sundimit të sundimtarit çek dhe Perandorit të Shenjtë Romak Rudolf II të familjes Habsburge, kryeqyteti çek u bë një epiqendër e jetës politike, sociale dhe kulturore në Evropën Qendrore.

Nga e kaluara më e afërt

Në 1918, në fund të Luftës së Parë Botërore, Praga u shpall kryeqyteti i një vendi të ri – Republikës Çekosllovake. Në vitin 1993 u bë kryeqyteti i Republikës Çeke të pavarur.

Emri i qytetit

Emri i kështjellës dhe më pas i gjithë qytetit, sipas kronikanëve të parë çekë, rrjedh nga pragjet në lumin Vltava (çekishtja për “prag” ose “pragu i derës” është “práh”, pra “Praha”, emri çek. për qytetin), mbi të cilin u rrëzua uji. Ka teori të tjera më të fundit rreth asaj se si qyteti mori emrin e tij, por asnjëra nuk është shumë përfundimtare. Dhe kjo është ajo që shkrimtari i famshëm austriak Gustav Meyrink ka thënë për emrin e qytetit: ‘Emri i Pragës nuk është rastësi. Është një prag midis jetës në Tokë dhe Qiell, një prag shumë më i ngushtë se në vende të tjera….’

Epoka e Artë e Alkimisë

Askush nuk duket se e kupton saktësisht se nga e ka origjinën pseudonimi i Pragës, Qyteti i Artë. Ndoshta ka të bëjë me kupolat e arta në kishat baroke të kryeqytetit. Ose, me shumë mundësi, i referohet zakonit mesjetar të alkimisë, praktikës së shndërrimit të metaleve bazë dhe mineraleve standarde në ar. Gjatë fillimit të viteve 1600, gjatë gjithë sundimit të Rudolfit, të Dytë, një bollëk artistësh, astronomësh, shkencëtarësh dhe, veçanërisht, alkimistëve u tërhoqën nga Praga. Alkimistët e njohur që zbukuruan korsitë me kalldrëm të Pragës përfshijnë anglezët John Dee dhe Edward Kelley. Një tjetër alkimist i shquar, mund të njihet më mirë për punën e tij në astronomi, ishte Tycho Brahe (1546-1601) nga Danimarka, i cili jetoi në Pragë për një kohë të gjatë dhe trupi i të cilit shtrihet në Kishën Zonja Para Tyn.

History of Prague

Back to top button