Tërheqjet Turistike

Convent of St. Agnes

Convent of AgnesKur jeni në lagjen hebraike të Pragës (duhet të jeni në një moment të udhëtimit tuaj), duhet të siguroheni që të shihni Manastirin e Shën Agnes (Anežský klášter). Agnes e themeloi atë, e cila ishte e bija e Otakar I, në vitet 1230, por ndërtimi vazhdoi për 50 vitet e ardhshme pasi filloi. Megjithëse ra në kalbje në shekullin e 19-të, ajo është restauruar pjesërisht tani, dhe dy nga kishat janë shpesh vende për koncerte dhe ngjarje të tjera. Këtu ka gjithashtu një koleksion të madh të artit mesjetar, pjesa më e madhe e të cilit në fakt i përket Galerisë së famshme Kombëtare.

I gjithë kompleksi ishte jashtëzakonisht i ngarkuar dhe shumë i rëndësishëm deri në Luftërat Husite të viteve 1400, të cilat kuptohet që ndërprenë përdorimin e manastirit. Më pas u përdor nga një numër grupesh të ndryshme fetare deri në vitin 1782 derisa Jozefi II e laicizoi atë. Pas kësaj, dy kishat ranë në gjendje të keqe pas disa vitesh neglizhencë dhe duke u përdorur si depo. Ky nuk është më rasti, megjithatë, pasi ato janë restauruar në mënyrë të shkëlqyeshme, madje edhe manastiret janë rindërtuar. Për më tepër, varret e Václav dhe sundimtarëve të tjerë Přemyslid janë gjetur. Në vitin 1986, Kisha e Shën Françeskut u ridizajnua për t’u bërë një vend për koncerte dhe shfaqje të tjera, ndërsa shumica e pjesës tjetër të kompleksit tani formon një galeri të madhe arti.

Dikur ishte rasti që koleksioni mesjetar i artit në pronësi të Galerisë Kombëtare u gjet në Manastirin e Shën Gjergjit , i cili ndodhet brenda Kalasë së Pragës. Megjithatë, pas një riorganizimi, ky koleksion u zhvendos në Manastirin e Shën Agnes, ku qëndron. Ka pak muze të tjerë të çmuar në Evropën Qendrore që mund të mburren me një koleksion kaq të madh dhe të rëndësishëm të artit mesjetar si ai që gjendet këtu. Ai përmban gjëra të tilla si piktura në panel, Madona të shumta të gdhendura, pjesë altarësh me krahë dhe shumë piktura të tjera. Shumë prej artistëve të punës janë të panjohur, kështu që ata quhen Mjeshtri i qytetit ku ata punuan.

Koleksionet

Dhoma e parë në të cilën vini në këtë muze përmban disa Madona të ndryshme të gdhendura, të cilat padyshim janë të ndikuar nga arti francez dhe datojnëshekujt 12 dhe 13. Ekzistojnë gjithashtu një sërë veprash të tjera artistike të lidhura me Madonën, si një pikturë nga Mjeshtri i Vyšší Brod dhe gjithashtu një pikturë nga Kisha Vyšehrad, e cila daton në vitet 1350. Më intriguese është se këtu ka edhe një herma, e cila mbështjell kafkën e një personi të larguar. Në këtë rast, ajo u përdor për Shën Ludmilën, gjyshen e Shën Wenceslas.

Dhoma e dytë ka nëntë piktura në të, të gjitha nga i njëjti artist dhe që të gjitha përshkruajnë jetën e Krishtit. Mendohet se këto kanë filluar në vitet 1350, megjithëse mjeshtëria e tyre është e dyshimtë – ato nuk janë veprat më cilësore të muzeut. Kjo mund të jetë për shkak se artisti i detyroi asistentët e tij të përfundonin shumë prej tyre në vend që t’i plotësonte të gjithë vetë. Këtu do të shihni shumë skena të ndryshme nga jeta e Krishtit, si Krishti në Malin e Ullinjve dhe Lindja e Krishtit.

Duke kaluar në dhomën e tretë, do të zbuloni se i gjithë arti këtu është nga një njeri: Mjeshtri Theodoric. Veprat e tij më të famshme janë 128 pikturat që ai pikturoi për Kapelën e Kryqit të Shenjtë në Kalanë Karlštejn (Hrad Karlštejn) në vitet 1350 dhe 1360. Shumë njerëzve nuk u pëlqen stili në të cilin ai pikturon, i njohur si “stil i butë”, por ju do të jeni në gjendje të vendosni vetë ndërsa shikoni mbi 6 nga pikturat e lartpërmendura në këtë dhomë.

Dhoma tjetër në muze strehon një koleksion të veprave të ndryshme të artit, por më e habitshme është, pa dyshim, Kryqëzimi. Është tepër grafik dhe i shfaq ngjarjet në një stil realist, dhe dikur ishte pronë e Manastirit Emmaus (Klášter na Slovanech). Ju gjithashtu mund të shihni disa dritare të mahnitshme me xham me njolla nga Kolín, si dhe disa gdhendje të Madonna dhe Child dhe një Pieta të gdhendur nga Lásenice.

Kur të kaloni në dhomën tjetër, do të arrini një nga pikat më të larta të koleksionit të artit që gjendet këtu – panelet e krijuara nga Mjeshtri i Třeboň, të cilat janë mbetjet e fundit të një altari me krahë të krijuar rreth vitit 1380. Ata kanë emocione dhe saktësi të rrënjosur në to dhe janë shembulli kryesor i një eksperti në punë. Një nga pjesët më të admiruara është piktura e quajtur “Madonna e Roudnice”. Gjithashtu, ju mund të shihni një kryqëzim të shkëlqyer nga artisti.

Dhoma tjetër përmban shumë Madona dhe serinë e paneleve të portreteve të njohura si “Cikli i Kapuçinës”. Ekziston edhe një monstance nga rreth 1400 nga Sedlec afër Kutná Hora. Dhoma pas kësaj përmban, ndër të tjera, “Altarpiece Roudnice” të fillimit të shekullit të 15-të dhe një interpretim gotik të “Madonna e Český Krumlov”. Pasi të shikoni në këtë dhomë, duhet të ktheheni dhe të ktheheni prapa “Cikli i Kapuçinës”, në mënyrë që të mund të shkoni në sallën e madhe…

Salla e madhe ka plot vepra të ndryshme arti të ekspozuara brenda saj, duke përfshirë gjashtë panele nga Mjeshtri i Rajhrad dhe një triptik mjaft i zymtë i quajtur “Reininghaus Altarpiece”. Ekziston gjithashtu një Supozim nga Deštná, si dhe “Shën. George Altarpiece” gjithashtu. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të shihni vepra nga Mjeshtri i Litoměřice – duke përfshirë triptikun e tij të Trinisë së Shenjtë – si dhe veprën austriake të titulluar “Virgjëresha Mari me kurora”. Më në fund, do të shikoni “Velhartice Altarpiece” me krahë, i cili anashkalohet në të dyja anët e një statuje të Madonës dhe Fëmijës.

Dhomat e ardhshme në muze mbajnë një ngarkesë tjetër me thesare mesjetare, si busti i Shën Adalbertit dhe gdhendje druri nga një artist anonim, i cili njihet vetëm me inicialet e tij, IP. Do të shihni gjithashtu punëtorinë e Lucas Cranach Plakut dhe disa të pikturave të tij në dhomat e ardhshme, dhe kjo do të përfundojë turneun tuaj në këtë galeri arti interesante dhe të rëndësishme në lagjen hebraike të Pragës.

Artikuj të Lidhura

Lexoni gjithashtu
Close
Back to top button